Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
23.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Citroen

Četrtek, 3. 12. 2015, 23.40

8 let

Citroën jumpy multispace 160 HDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prenovljen jumpy ne prinaša oblikovnih pretresov, ampak le dodelavo - a še vedno ostaja bolj enoprostorec za velike družine kot kombi, z odličnim razmerjem med uporabnostjo in voznimi lastnostmi.

Kombi, ki ni kombi, ampak enoprostorec

Jumpy ni kombi, ampak velik enoprostorec. Bolj kot velikemu jumperju je po namembnosti v resnici podoben manjšemu berlingu. Res je lahko tudi dostavno vozilo, a kot model multispace je namenjen prevozu ljudi. In to prijaznemu tako do potnikov kot do voznika.

Ko smo za volanom, med ovinki namreč z lahkoto pozabimo, da sedimo v tako velikem vozilu, saj je lega na cesti zelo dobra, boljša, kot jo pričakujemo od tako glomaznega vozila. Kljub temu pa ima dovolj prostora za osem potnikov, torej za družino s štirimi, petimi ali šestimi otroci.

Všečen, uporaben in zmogljiv

Po vzoru manjšega berlinga je tudi jumpy dobil širšo kromirano sprednjo masko, razpotegnjeno do žarometov. V novo stilsko preobrazbo spada tudi malenkostno popravljen Citroënov znak.

120-kilovatni HDI je povsem kos dvotonskemu vozilu in se najbolj sklada z dobrimi voznimi lastnostmi, čeprav si je pod motornim pokrovom mogoče omisliti tudi bistveno šibkejše različice.

Tudi poraba goriva – dobrih osem litrov na sto prevoženih kilometrov za tako veliko vozilo ni prevelika.

Veliko prostora in limuzinski občutek

Notranjost je prostorna, a ob treh sedežih v vrsti ne ponuja resničnega udobja, kot ga omogočajo limuzine ali kombiji/enoprostorci s fotelji. V potniškem jumperju se recimo sedi še nekoliko bolje zaradi višjih naslonjal sedežev, je pa v jumpyju zvočna izolacija boljša, občutek pa manj kombijevski.

Če po dva potnika v vrsti sredinski sedež spremenita v mizico, pa je udobja že več.

Poleg tega je v prtljažniku ob le dveh klopeh toliko prostora, da ga bomo težko napolnili. Ves potniški prostor meri kar sedem kubičnih metrov. Seveda, če gre tako kot v našem primeru za različico z daljšo medosno razdaljo, ki jo resično priporočamo.

Predvsem zaradi velikega prtljažnika, ki ga velika družina seveda nujno potrebuje. Če so vsi sedeži zasedeni, namreč še vedno ostane več kot pestolitrski prtljažnik (do police, do stropa še mnogo več). Na voljo je tudi 9-sedežna izvedba s tremi sedeži spredaj.

Tekmeci so morda udobnejši, ne pa "športnejši"

Že za prejšnjo generacijo jumpyja smo zapisali, da je vozniško razred zase in to ostaja tudi po prenovi.

Tekmeci? Viano, vivaro oziroma trafic, multivan, na voljo sta tudi jumpyju enaka peugeot expert in fiat scudo.

Pred dvema tednoma se je zgodil tudi preobrat, kar se tiče tega modela. Zaključilo se je sodelovanje PSA / Fiat, v igro pa je stopila japonska Toyota. V prihodnjem letu se bo torej prav takšen kombi prodajal tudi s Toyotino značko.

Ne spreglejte