Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
9.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Citroën

Petek, 18. 12. 2015, 9.46

7 let, 12 mesecev

Citroen DS3 cabrio VTi 120

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
DS3 cabrio je "fancy", a ne predrag. Majhen, a ne utesnjen. Športen, a ne predivji. Kabrio, ki ne prepiha. Za ženske, a moškim v njem ne bo nerodno. S tem naborom vrlin si utira svojo pot do kupcev.

Enak, a boljši!

Težko je oceniti, kaj je tisto, s čimer DS3 cabrio najprej omreži svoje kupce. Adutov je veliko, vsi po vrsti stavijo na čustva, a kažejo se v pametni, racionalni meri, da je skupek na koncu dosegljiv, nikakor ne preveč sanjski.

Všeč nam je že zaprti DS3, res je pohvalno, kako je uspel Citroën eno in isto vsebino zapakirati v dva značajsko močno različna izdelka. C3 in DS3 sta, čeprav istih razsežnosti in tehnike, vsak po svoje navdušujoča. Medtem, ko je C3 zanimiv pridnim, uglajenim damam s prefinjenim stilom, je DS3 frajer, pozer, najbolj popularen na šoli.

Rad se kaže, hoče izstopati, samozavestno prepričuje svoje tekmece, da je boljši od drugih, čeprav vsi vemo, da v tekmi že ne bi bil kar avtomatsko tudi zmagovalec. Enak, a boljši! Ampak, saj to so lastnosti celotne Citroënove linije DS.

Saj tudi druge kabriolete vozimo z dvignjenimi šipami ...

Kar je posebnost tega DS-a, je to, da lahko svojo streho zloži. Nepozoren mimoidoči te sposobnosti niti ne bo zaznal, čeprav je streha platena in lahko tudi izrazito drugačne barve kot drugi deli karoserije.

Je pač novodobni spaček, samo da se njegova streha ne zvija ročno v rolo, ampak na elektriko, zlaga pa se s prepogibanjem. Seveda gre za razliko, ki v večini primerov ne vpliva na vožnjo, razen v primeru, ko streho zložimo do konca. Takrat zložena streha ovira pogled nazaj, zato je ta položaj primeren le za tiste, ki so se že navadili vzvratne vožnje z ogledali (in parkirnimi senzorji), med vožnjo pa so navajeni po kombijevsko opazovati promet za vozilom.

A že zlaganje strehe do prve stopnje, torej do položaja, ko se nazaj vendarle vidi tudi skozi notranje ogledalo, potnikom nudi dovolj kabrioletskih užitkov. Seveda, strešna loka ostajata, stranske šipe tudi, a nad glavami je kljub vsemu dovolj "lufta".

Saj, če smo iskreni, tudi v sodobnih klasičnih kabrioletih ni bistveno bolje. Vsi bi se namreč radi vozili na odprtem, noben pa ne mara prepiha. Zato si za prednja sedeža nameščamo vetrne mreže proti vrtinčenju zraka, šipe dvigamo, vetrobransko steklo pa je položno poveznjeno skoraj neposredno nad glavama prednjih potnikov. Z vsem tem pa se klasični kabrioleti izenačijo z nepravim kabrioletom iz Citroëna.

In naj v zvezi s temi kabrio lastnostmi poudarimo še tisto, kar najbolj zanima ... Ne, ne piha preveč! In da je streha platnena se občutneje sliši šele pri prepovedanih avtocestnih hitrostih. Hvalimo!

Majhen, a prostornejši od fiata 500 C

Seveda boste pripomnili, da ovsem enako kabrioletsko zasnovo ponuja že mali simpatični fiat 500 C. Res je, a DS3 je vendarle občuto večji avtomobil. 500 C je všeč, ker ti na vsakem koraku spominja na to, da je majhen, tako je utesnjen, njegov šarm je prav v tem, da v njem ni prostora.

DS3 cabrio pa je klasično velik malček, po uradnih klasifikacijah za razred večji avtomobil. V praksi to pomeni, da v potniški kabini vsaj prednjima potnikoma ni pretesno, sedita normalno, tako kot v običajnem DS3.

Brez kompromisov tudi tu ne gre. Vsakdo že ne bo izbral cabria namesto zaprtega DS3, kabriolet ima namreč izredno majhno odprtino za prtljažnik. Litri ne zmorejo pokazati prave slike, kako nepraktičen je ta prtljažni prostor.

Prepuščanje čustov ni nujno nerazumsko

Zapisali smo, da je DS3 frajer, poredni fant na šoli. Res nima kakih posebnih lastnosti, da bi lahko bil tako samozavesten. 90 kilovatov zmore njegov motor. Sicer z veseljem vrti, a tolikšna moč v kabrioletu, naj bo še tako majhen, danes pač ni več nekaj, kar bi bilo izredno, občudovanja vredno. Sploh ko imamo na voljo veliko precej močnejših malčkov.

A to je spet vrlina! Z dovolj športno nastavljenim podvozjem je vožnja z DS3 cabrio lahko tudi precej dinamična, tako da voznik kljub vsemu nima občutka, da vozi samo klasičnega mestnega malčka, pa čeprav kupci v njem ne iščejo prav bistveno več kot to, vsaj kar zadeva vožnje.

Cena? Primerna! Je drag, a saj gre čustven avtomobil. K sreči pa v tem primeru prepuščanje čustvom ni predrago in ne povsem nerazumsko.

Strošek WIZ kaska:

Pri izračunu zgornjih podatkov smo upoštevali soudeležbo pri škodi v višini 100 evrov, dodatna kritja WIZ Voznik in WIZ Nezgoda in zavarovanca z rojstnim datumom 1. januarja 1970, ki škode ni uveljavljal že več kot 5 let. Za izračun kasko zavarovanja po vaših parametrih kliknite na grafiko.

Ne spreglejte