Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
18.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Citroen

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 18.05

6 let, 7 mesecev

Citroën C4 aircross HDi 150 4WD

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Aircross ni tradicionalen citroën. Združuje robustno Mitsubishijevo mehaniko in Citroënov šarm. Je dovolj prepoznaven, ima tudi dober motor, štirikolesni pogon in (skoraj) terenske zmogljivosti.

Treba je imeti celovito ponudbo

Nišnim avtomobilskim proizvajalcem je v kruti globalni industriji očitno odklenkalo, saj morajo imeti danes proizvajalci, da lahko nastopajo v vse številčnejši konkurenci, v svoji ponudbi celotno paleto avtomobilov. Zato take avtomobile, ki na prvi pogled nimajo veliko skupnega s tradicionalno bazo svojih kupcev, predstavljajo tudi pri Citroënu.

Danes je v prodajnem salonu treba imeti avtomobil vsakega še tako nišnega razreda. V poštev torej ne pridejo le modeli, ki bi jih proizvajalci prodajali v velikih številkah, ampak tudi manjše serije. Če kupec v našem primeru pride v Citroënov salon in hoče bolj terensko naravnano vozilo, mu ga mora prodajalec pokazati. Zato je tudi C4 aircross nastal na manjši dimenzijski osnovi, kar je splošen avtomobilski trend križancev.

Terenska različica C4 je korak v smer iskanja novih kupcev in ne nadgradnja ponudbe obstoječim. V osnovi je to avtomobil, ki je na osnovi modela ASX nastal prek sodelovanja z Mitsubishijem. Le da je to tokrat manjši izdelek kot pri že znani kombinaciji outlanderja in citroëna c-crossa. In pri tovrstnih preoblekah enake osnove v dve različni podobi je ključno vprašanje, kako dobro uspejo posamezni proizvajalci skriti pravo poreklo oziroma, ali se jim sploh splača truditi. Saj veste, to so vendarle nišni modeli, ki večjega razvoja in prilagajanja dejansko ne morejo upravičiti.

C4 aircross ali ASX?

Testni citroën C4 aircross ni nastal le na osnovi Mitsubishijevega brata, temveč ga je poganjal tudi Mitsubishijev motor s 110 kilovati. Toda čeprav je mehanska osnova tega Francoza japonska, povezave z njim na prvi pogled ni mogoče opaziti.

Avtomobil se po obliki in karakterju razlikuje od ASX-a. To še posebej velja za zunanjost, ki delno povzema oblikovalske poteze serije DS.

V notranjosti je zgodba drugačna, saj je v večji meri prekopirana od Mitsubishija. To velja za zgradbo armaturne plošče in prestavno ročico, izklop sistema start&stop (Mitsubishijev napis AS&Go) in Mitsubishijevo programsko opremo satelitske navigacije.

Čeprav v notranjosti avtomobil težko skrije svoje japonsko poreklo, je ta nekoliko prestižnejša kot pri ASX-u. Razlike vendarle niso velike in so v največji meri odvisne od stopnje opreme. Testni aircross je imel mehkejše materiale, panoramsko šipo in usnje, s katerimi je dobil francoski pridih. Za ustrezno doplačilo bi lahko večji del te opreme dobili tudi pri ASX-u.

Trši in nefrancoski volanski mehanizem

Vožnja te pete karoserijske različice C4 ni prav nič francoska. Avtomobil se v ovinkih nagiba manj, kot smo to navajeni pri drugih citroënih. Aircross ima občutno trši volanski mehanizem, kar delno velja tudi za rokovanje s prestavno ročico.

To daje avtomobilu vtis robustnosti, kar sicer dobro sodi k terenski zasnovi avtomobila, toda posamezne grbine podvozje vseeno pobira precej na trdo in nič kaj citroënovsko.

Najmočnejši dizelski motor je dovolj močan za zelo spodobne vozne lastnosti in porabo 7,2 litra na 100 prevoženih kilometrov, ki smo jo zabeležili na našem testnem krogu. Ko smo testirali ASX-a s 110 kilovatnim dizelskim motorjem, je bila poraba le za 0,1 litra manjša.

Prtljažnik seveda ni velik, vendar to dejstvo kupci podobnih vozil zagotovo vzamejo v zakup. Aircross ima osnovno prostornino 416 litrov, kar je več od qashqaia.

Za asfalt ali makadam?

Le okrog 40 odstotkov kupcev aircrossa naj bi izbrala različico s štirikolesnim pogonom, ki sicer stane nekaj več kot tisoč evrov. Pogon je Mitsubishijev in dejansko dobro nadgradi robustno zasnovo vozila.

Voznik lahko na sredinski konzoli izbira med pogonom na sprednja in vsa štiri kolesa, izbere pa lahko tudi možnost lock za nespremenljivo razmerje prenosa. Porazdelitev navora med sprednjimi in zadnjimi kolesi se nadzira s pomočjo elektronsko krmiljene večlamelne sklopke.

Je torej lahko aircross tudi terenec? Pogon je prepričljiv, prav tako skoraj 17-centimetrska oddaljenost od tal. S tem C4 lahko zato brez težav zapeljete na slabše ceste in tudi zunaj urejenih cestišč. Tako kot pri podobnih križancih lahko zapišemo tudi pri aircrossu – kljub zgledni oddaljenosti od tal in prepričljivem pogonu ni namenjen terenskim skrajnostim, temveč predvsem dodatnemu oprijemu ter varnosti na mokrem cestišču.

Bi zadoščal 1,6-litrski dizelski motor?

Tekmecev na trgu ne manjka, C4 aircross pa tudi ne stane malo. Cena testne različice z najmočnejšim motorjem in štirikolesnim pogonom je bila debelih 36 tisoč evrov. Če na slovenskem trgu očitno ne bo dobil koncernskega tekmeca peugeota 4008, so poleg ASX-a tu prodajni kralj razreda nissan qashqai, odhajajoča ford kuga, nekoliko daljši volkswagen tiguan, kia sportage, škoda yeti, subaru XV in tudi prihajajoča opel mokka.

Testni aircross je bil polno opremljen (motor, oprema, štirikolesni pogon), toda če bi upoštevali splošno namembnost podobnih vozil, ki jih proizvajalci pripisujejo zrelejšim in bolj umirjenim voznikom, bo vsaj pri motorju ter pogonu lahko zanimiva možnost cenejše različice z 1,6-litrskim dizelskim motorjem.

Ne spreglejte