Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
23. 12. 2015,
4.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Chevrolet

Sreda, 23. 12. 2015, 4.32

8 let

Chevrolet aveo in aveo sedan dizel

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi aveo je na evropskem trgu prvi Chevroletov predstavnik nižjega razreda, opremljen z malim in sodobnim turbodizlom. Relacijo Portorož-Benetke smo z njim prevozili s povprečno porabo 3,3 litra.

Razred: B - nižji Sorodna vozila: kia rio Družina modelov: / Zgodovina modela: 1. generacija (2002), prenova 2005, 2. generacija (2011) povsem nova platforma Letna prodaja v 2012: v prvih 5 mesecih letošnjega leta je bilo v Sloveniji prodanih nekaj več kot 200 aveov Proizvodnja: Bupyong, Južna Koreja Začetek prodaje: november 2011 Cene: od 11.640 evrov dalje (Slovenija)

Poudarki: - tri različice (55 in 70 kilovatov ter Eco 70 kilovatov) 1,3-litrskega turbodizla (razred Euro 5) - povprečna poraba 3,6 litra/100 km in 95 g izpusta CO2 na kilometer - serijski sistem start&stop ter ESP in sistem za pomoč pri speljevanju v klanec - 502-litrski prtljažnik v štirivratnem sedanu

Z malim dizlom v boj za evropske kupce

Pri Chevroletu so z novim aveom na evropsko tržišče majhnih avtomobilov prvič vstopili z dizelskim pogonom. Ob tem so se pohvalili, da naj bi bil štirivratni aveo sedan s 3,7-litrsko kombinirano porabo trenutno najbolj varčen in ekonomičen limuzinski predstavnik evropskega tržišča. Od začetka prodaje dizelske različice se je 19 odstotkov vseh kupcev avea odločilo za dizelski motor. Sicer pa prodajno dizelsko povprečje v tem segmentu vozil dosega 11 odstotkov.

Limuzinski zadek aveu prinaša zavidljivo prostornino

Limuzinska različica avea, ki v razredu poleg limuzinskega ria praktično nima konkurenta, v zadku ponuja kar 502-litrski prtljažni prostor, ki pa ima klasično limuzinsko hibo – dostopnost in pogojno uporabnost.

Limuzinski "nahrbtnik" v primerjavi s petvratnim aveom pomeni tudi 90 kilogramov večjo maso in 36 centimetrov prirastka v dolžino.

75 in 95 "konjev", Eco različica in serijski start&stop

V dizelsko gnanem aveu se vrti že iz corse znani prisilno polnjeni 1,3-litrski motor z distribucijo prek skupnega voda. Ta je v aveu na voljo v treh različicah – 55 kilovatov in 190 njutonmetrov, Eco 70 kilovatov in 190 njutonmetrov ter 70 kilovatov in 210 njutonmetrov –, pri čemer sta oba močnejša dizla opremljena s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vse tri dizelske različice pa serijsko ponujajo sistem start&stop, stabilnostno elektroniko (ESP) in asistenco pri speljevanju v klanec (HSA).

Aveo z oznako Eco, ki je na voljo zgolj v petvratni oziroma kombilimuzinski karoserijski različici, naj bi pri kombinirani vožnji na 100-kilometrski razdalji porabil 3,6 litra goriva in pri tem v ozračje izpustil le 95 gramov ogljikovega dioksida na vsak prevožen kilometer.

3,3-litrsko povprečje med Portorožem in Benetkami

Predstavniki sedme sile smo zgoraj navedene podatke o porabi imeli možnost preveriti v okviru tekmovanja oziroma izziva Chevrolet aveo economy drive 2012. Cilj te preizkušnje je bil torej jasen: z novim dizelskim motorjem je bilo treba razdaljo med hotelom Portorož in parkirno hišo na letališču Marco Polo v Benetkah premagati z najnižjo možno povprečno porabo goriva. Ker je levji delež vnaprej določene poti potekal prek zelo obremenjene avtoceste A4, je bila najnižja še dovoljena hitrost vožnje 80 kilometrov na uro. Jasno, naša varčna preizkušnja ni smela na kakršenkoli način ovirati prometa.

Vsi udeleženci smo se torej na pot podali po vnaprej določeni 191-kilometrski trasi s popolnoma polnimi rezervoarji goriva in zapečatenimi vratci za dolivanje goriva. S štirivratnim aveom sedan smo z upoštevanjem napotkov za varčno vožnjo, ki vam jih na našem portalu ponujamo v seriji prispevkov z naslovom Dražje gorivo, cenejša vožnja, uspeli na letališče v Benetke pripeljati s povprečno porabo 3,3 litra goriva na 100 kilometrov in tako zabeležili najboljši izid med novinarskimi kolegi iz Slovenije in Hrvaške. Med vsemi novinarji iz srednje in vzhodne Evrope, ki so na prej omenjenem tekmovanju preizkusili dizelskega avea, pa sta najnižjo povprečno porabo, 3,1 liter, dosegla kolega s Slovaške.

Dizel za slaba dva tisočaka dražji od bencinarja

Na slovenskem tržišču je za najcenejšega avea dizla treba pripraviti 11.640 evrov, kar je 1.900 evrov več od enako opremljenega bencinskega avea. Najvarčnejši aveo ECO v kombinaciji z opremo LT Plus stane 13.350 evrov. Cene dizelskega avea sedan pa se začnejo pri 12.040 evrih.

Ne spreglejte