Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
17.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 17.28

8 let

Z audijem TT od Krope do Železnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cesta, ki povezuje omenjena kraja, je malo prevozna. Če že boste na koga naleteli, bo to najverjetneje traktor, ali pa kateri od kolesarjev, ki si na številnih klancih utrjujejo mišice.

Kdor bo za iskanje tokratne poti uporabil katerega od manj zmogljivih internetnih zemljevidov, bo (tako kot mi) verjetno začuden. Zgodilo se nam je namreč, da je zemljevid pokazal razdaljo kar 264 kilometrov, četudi jih je dejansko mnogo manj - le 17. Je pa zato vsak sleherni kilometer natanko takšen, da audiju TT popolnoma ustreza. Cesta je ozka, s številnimi vzponi in zavitimi serpentinami. In čeprav je dolžina tokratne "trase" tako precej krajša kot običajno, je na njej kar nekaj zanimivih točk, kjer se velja ustaviti.

Opis poti

Tokratno pot smo začeli v Kropi, do katere se je najbolj enostavno pripeljati po stari cesti med Kranjem in Radovljico. Glede na to, da je Kropa iz skoraj vseh smeri obdana s hribovjem, se cesta, ki vije mimo nje proti Železnikom takoj prične vzpenjati. Iskanje prave poti je povsem enostavno, saj se slednja le dvakrat razcepi. Prvič malce za vasjo Jamnik in, če na tem mestu zavijemo levo ter po klancu navzdol, se bomo pripeljali v Besnico, iz nje pa po nekaj kilometrih v Kranj. "Vzeti" je torej treba desni krak in ravno tako desnega še enkrat, kak kilometer naprej, ko je druga izbira vas Lajše.

Oris poti

Cesta, ki povezuje omenjena kraja, je le malo prevozna. Če že boste na koga naleteli, bo to najverjetneje traktor, ali pa kateri od kolesarjev, ki si na številnih klancih skozi celo leto utrjujejo mišice ... Skratka, takoj iz Krope se cesta v obliki serpentin prične močno dvigati, zavoje je potrebno "jemati" s precejšnjo previdnostjo, saj niso povsem pregledni, pa tudi cesta je skozi večino leta precej vlažna.

Primerno za ...

... avtomobil, kakršen je ta TT. Glede na to, da se cesta sprva hitro vzpenja, je več kot trilitrski agregat "dihal" na polno. Štirikolesni pogon se je izkazal, ko smo želeli iz zavoja močno pospešiti, kar je s samo dvokolesno gnanimi vozili na spolzki podlagi in brez vrtenja v prazno skoraj nemogoče. Tudi vsa agilnost je prišla do izraza, saj je večina zavojev zelo zaprtih. Samo cestišče je dovolj kakovostno, da pretiranega (beri motečega) pretresanja v TT-ju ni bilo čutiti.

Kropa

Ena najbolj zanimivih lokacij na tej poti je že Kropa sama. Mesto, ki je nekdaj veljalo za zibelko kovaštva, na to dejavnost nakazuje še danes. V ozki dolini ujeta Kropa obiskovalcem namreč postreže s številnimi fužinarskimi hišami, v katerih so si stanovanja delile mnoge delavske družine. V spomin na kovaštvo (predvsem na ročno izdelovanje žebljev) je odprt Kovaški muzej, obiskovalci pa lahko v bližini v vigenjcu (kovaški delavnici) kakšen žebelj tudi naredijo. Malce višje po cesti je še najstarejši tovrstni spomenik - slovenska peč, v kateri so do 14. stoletja izdelovali železo.

Jamnik

Ta del poti ni zanimiv zaradi naselja samega, temveč zaradi prekrasnega razgleda iz bližnjega griča, na katerem je tudi markantna cerkvica. Ob lepem vremenu je namreč mogoče videti velik del Alp in Jelovice ter ves zahodni del Ljubljanske kotline. Jamnik je priljubljena točka številnih kolesarjev in tekačev (vsako leto poteka tek na Jamnik), neredko si ga za vzletišče "sposodijo" tudi jadralni padalci.

Dražgoše

Večina ljudi Dražgoše pozna predvsem po spominsko-zgodovinski poti, ki se tukaj odvija vsako leto. Med drugo svetovno vojno, natančneje leta 1941, se je tukaj naselil Cankarjev bataljon in spopadel z Nemci. Po boju so se okupatorji vaščanom, ki so pomagali partizanom okrutno maščevali. Rezultat je prav grozljiv, saj so pobili kar 41 domačinov. No v njihov spomin stoji v Dražgošah spomenik, številni ljudje pa vsako leto spomin na padle počastijo s pohodom.

Železniki

Tako kot Kropa, so tudi Železniki znani po železarstvu, od koder so dobili ime. V starem delu mesta še vedno stoji velik plavž, v katerem so železo izdelovali, njegovo podobo pa danes uporabljajo kot simbol na grbu. Manj znana dejavnost pa je čipkarstvo. Čeprav se z njo dandanes ne ukvarja skorajda nihče več, pa še vedno vsako leto prirejajo čipkarske dneve. Celo suho robo izdelujejo, tako kot "Ribn'čani", saj so bili Železniki nekoč znani tudi po lesarstvu.

Ne spreglejte