Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2011,
8.25

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Opel Volkswagen Audi BMW Husqvarna Mercedes-Benz

Sreda, 14. 9. 2011, 8.25

3 leta, 11 mesecev

Kaj je povedal frankfurtski avtomobilski salon 2011?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tokratni salon je eden najmanj pestrih do zdaj. Novosti je sicer veliko, a govorijo isto zgodbo: prihodnost je v ultralahkih električnih malčkih za enega ali največ dva potnika.

Osebni avtomobil, osebna stvar

Letošnje frankfurtske študije so dokaz, da avtomobilski proizvajalci očitno vendarle poslušajo, kaj pravi vsakdan na evropskih cestah. Torej dejstva iz raziskav: osebni avtomobil sicer označuje, da gre za vozilo za prevoz oseb, a hkrati je to vozilo, ki služi osebi, tako kot osebni računalnik.

Prevozno sredstvo samo zase

Osebne avtomobile imamo radi, ker se z njimi lahko peljemo po svoje, ne po tirih metroja ali točno začrtanih progah mestnih avtobusov. Radi se vozimo tako, kot nam ustreza, ne maramo se prilagajati sopotnikom, ki bi namesto v Šiško želeli v Moste. Večina Evropejcev, ki dnevno uporablja avtomobil, torej želi imeti lastno prevozno sredstvo samo zase. (Seveda, če govorimo o mestnih avtomobilih, združevanje potnikov še vedno pride v poštev na medkrajevnih vožnjah.)

Sopotniki so balast

Ker se večinoma vozimo sami, so dovolj enosedežni avtomobili. Ali pa največ dvosedežniki, da lahko spotoma poberemo še kakšnega prijatelja, če ga slučajno srečamo. Običajno večina Evropejcev na vsakdanjih vožnjah še prtljažnika ne potrebuje. Avtomobilski inženirji so torej z avtomobilov odstranili vse, kar je na vsakdanjih poteh nepotrebno.

Razvoj "z nule"

Jasno, zaradi nižanja skupne mase. Dejstvo je, da je prihodnost električna, naj nam bo to všeč ali pa ne. A konec je z utopičnimi željami, da bodo električni avtomobili ponujali vse to, kar nam danes ponujajo bencinarji ali dizli, dandanes smo priča razvoju povsem od začetka, "z nule", z upoštevanjem izvlečkov raziskav.

Lahek avtomobil z enako zalogo elektrike pride dlje

Dejstvo je, da v primeru električnih avtomobilov niti tistih 60 kilometrov povprečnega dnevnega dosega ni enostavno dosegljivih brez ogromnih in težkih baterij. Ker baterije očitno še nekaj let ali desetletij ne bodo bistveno lažje, se proizvajalci trudijo znižati maso karoserije. Z lažjimi materiali. Jasno, lahek (in aerodinamičen) avtomobil za isti cilj potrebuje manj energije, torej manjše baterije z manjšo maso.

Nemci ponavljajo za Francozi?

Katere frankfurtske zvezde to dokazujejo? Opel one euro, volkswagen nils in audi urban concept. Električni eno- ali dvosedi vsi nekako pomenijo ponavljanje za Renaultovim twizzyjem, za katerega Renault na nekaterih trgih že sprejema naročila.

Čemu majhen avtomobil? Zakaj ne kar motocikel?

Enake ideje se kažejo tudi v novih BMW-jih i3 in i8, ki sta sicer večja avtomobila, a ravno tako grajena po principih ultralahke gradnje. Hkrati je družba BMW povedala tudi to, da je lahko alternativa tem malim enosedežnim električnim avtomobilom kar motocikel. Električni skuter BMW ali pa okretni električni fun bike iz Husqvarne, ki pod okriljem Nemcev doživlja pravi preporod.

Gorivne celice zaradi "autobahnov"

In kako naprej? Nemci dolgoročno stavijo na poganjanje elektromotorjev z energijo gorivnih celic. Mercedes-Benzova študija F125 ob stopetindvajsetletnici avtomobila z gorivnimi celicami zagotavlja kar tisoč kilometrov avtonomije, preden je treba rezervoarje spet napolniti z vodikom. Hm, električni malčki za mesta, limuzine na gorivne celice pa za "autobahne".



Ne spreglejte