SiolNET. Avtomoto Novice
8,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kranjski policisti so ga posneli: zaradi telefona skoraj zbil motorista #video

8,31

termometer

Kranjski policisti so v ponedeljek s pomočjo video-nadzornega sistema Provida posneli voznika, ki je skoraj povzročil novo tragično nesrečo na naših cestah. Voznik ford focusa je zaradi uporabe mobilnega telefona nenamerno zapeljal na nasprotni vozni pas in skoraj poskrbel za trčenje z nasproti vozečim motoristom.

Kako torej telefon v roki vpliva na zbranost voznika?

Strokovnjaki prek različnih analiz ugotavljajo, da pogovor prek telefona vpliva podobno, kot da bi imeli v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem sporočil voznik na cesto gleda štirikrat manj kot običajno.

Številne študije tako v tujini kot pri nas dokazujejo, da se naše vozne sposobnosti ob telefoniranju ali pisanju sporočil med vožnjo zmanjšujejo. Med drugim je dokazano, da imajo tisti, ki med vožnjo uporabljajo mobilnik, kar štirikrat več možnosti, da bodo doživeli prometno nesrečo.

Takšnemu vozniku se namreč poslabša reakcijski čas, počasnejše zaznava prometno signalizacijo in se tudi počasneje nanjo odziva, njegov zavorni čas je daljši, zmanjšano pa je tudi zaznavanje okolice in prometa. Zaradi uporabe mobilnega telefona obstaja tudi večje tveganje pri odločitvah.

Pri tem poudarjamo, da je uporaba telefona nedovoljena tudi takrat, ko stojimo v zastoju ali pa na primer pred znakom stop ali rdečo lučjo na semaforju v križišču. Po črki zakona lahko telefon v roko primemo šele takrat, ko vozilo ustavimo, in to ne zaradi prometne signalizacije ali zaradi izogibanja prometni nesreči. Šele takrat je namreč avtomobil uradno parkiran. Če le ustavimo pred rdečo lučjo, tega zakon ne razume kot parkiranje, zato pa tudi ne dovoljuje uporabe telefona.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin