Torek,
29. 10. 2019,
7.08

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

8

Natisni članek

Turčija Recep Tayyip Erdogan volkswagen passat Volkswagen

Torek, 29. 10. 2019, 7.08

4 leta, 6 mesecev

Tovarna za novi VW passat: jo lahko dobijo celo Slovaki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

8

Volkswagen passat | Za zdaj še ni jasno, kje bo Volkswagen izdeloval passata. Turčija se zdi vse bolj oddaljena, v igri je zdaj tudi Slovaška. | Foto Gašper Pirman

Za zdaj še ni jasno, kje bo Volkswagen izdeloval passata. Turčija se zdi vse bolj oddaljena, v igri je zdaj tudi Slovaška.

Foto: Gašper Pirman

Volkswagen bi lahko spremenil svojo odločitev in novo tovarno namesto v Turčiji zgradil drugje. Na trnih so tudi balkanske države, ki si še vedno želijo, da bi jih Nemci izbrali in tam zgradili tovarno v vrednosti 1,3 milijarde evrov. Med resnimi kandidati domnevno zdaj tudi Slovaška.

Passat še vedno brez prihodnjega doma

Skupina Volkswagen je pred tedni za lokacijo nove tovarne, kjer bodo izdelovali modela passat in škoda superb, izbrala Turčijo. 1,3 milijarde evrov vredno tovarno so želeli zgraditi pri mestu Manisa, približno 40 kilometrov severovzhodno od Izmirja. V njej bi lahko na leto izdelali do 300 tisoč avtomobilov, toda načrti zaradi turških vojaških akcij v Siriji in mednarodnih kritik na račun njihovega predsednika Erdogana so zdaj postavljeni pod velik vprašaj.

Upravni odbor skupine se bo sestal prihodnji teden, na njem pa se bodo odločili, ali bodo posel nadaljevali v Turčiji ali bodo začeli izbor nove države. Odločitev mora pasti zelo hitro, saj mora tovarna začeti obratovati najkasneje do oktobra leta 2022, ko bodo v obratu Emden nehali izdelovati passata in začeli izdelovati električna vozila.

Volkswagen passat
Avtomoto Nič s tovarno? Volkswagen bo še počakal na posel z Erdoganom.

V igri tudi Slovaška?

Kot poročajo viri znotraj podjetja, je ena izmed mogočih rešitev tudi prenos proizvodnje passata v ogromno tovarno, ki jo skupina Volkswagen že ima na Slovaškem. V njej trenutno izdelujejo touarega, Audijevega Q7 ter majhne modele volkswagen up, seat mii in škoda citigo. Trojico mestnih malčkov bodo kmalu nehali izdelovati, zato bo nastal prostor za izdelavo novega modela.

V igri vsekakor ostajajo še Romunija, Bolgarija in Srbija, ki si želijo, da bi si pri Volkswagnu premislili. Da bi se to res lahko zgodilo, nakazuje tudi mnenje Stephana Weila, člana upravnega odbora, ki je hkrati premier dežele Spodnja Saška. Ta dežela je dom Volkswagna in ima z 20-odstotnim lastniškim deležem v podjetju tudi pomemben glas pri odločitvah.