Jure Gregorčič

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

3

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2017 Opel OnStar Opel Družinski Avtomoto karavan

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 9.00

6 let, 7 mesecev

100 litrov večji prtljažnik in 200 kilogramov manj

To je insignia sports tourer, najlepši Oplov karavan vseh časov #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

3

Opel insignia sports tourer | Foto Opel

Foto: Opel

Potem ko je Opel precej prahu dvignil z atraktivno novo generacijo svoje največje limuzine insignie grand sport, je zdaj predstavil še njeno bolj družinsko, karavansko različico insignio sports tourer. Obljubljajo odlično vozno izkušnjo, udobje in do 1.640 litrov prostora za prtljago. Nova zasnova z več prostora hkrati pomeni tudi do 200 kilogramov manjšo težo.

Šef Opla samozavestno govori o vesoljski ladji iz Rüsselsheima

Insignia sports tourer bo premiero doživela prihodnji mesec na najpomembnejšem evropskem avtomobilskem salonu v Ženevi. Slovenski vozniki pa se bodo z njo morda prvič v živo srečali na salonu v Ljubljani konec marca. | Foto: Opel Insignia sports tourer bo premiero doživela prihodnji mesec na najpomembnejšem evropskem avtomobilskem salonu v Ženevi. Slovenski vozniki pa se bodo z njo morda prvič v živo srečali na salonu v Ljubljani konec marca. Foto: Opel "Naša nova admiralska ladja kar prekipeva od naprednih tehnoloških pripomočkov za vsakogar, dostopne tehnologije pa zagotavljajo varnejšo in udobnejšo vožnjo. Da niti ne omenjam prostorne notranjosti! Nova Insignia Sports Tourer izpolni vse zahteve glede prevoza tako v službene namene kot med prostim časom. To je resnično vesoljska ladja iz Rüsselsheima! Za konec pa še ena najpomembnejših odlik – izjemno dinamična vozna izkušnja! Insignia je namreč veliko vitkejša in opremljena z najnovejšo generacijo podvozja flexride," je avtomobil samozavestno predstavil prvi mož Opla, Karl-Thomas Neumann, tisti človek, ki je General Motors prepričal, da je investiral v novo dobo, razvoj novih modelov te evropske ljudske znamke.


Oplov ljudski prestiž: To je nova insignia grand sport #foto

OnStar – do rezervacije hotela izza volana

Oplova vroča insignia za hladne dni: 4x4 pogon za več varnosti in zabave

Še ne zanimiva novost: Opel crossland X: naslednik merive, ki z aduti crossoverjev nagovarja družine


Prtljažnik je v osnovi dobrih devet centimetrov daljši, ob položeni zadnji klopi pa ploščad tam zadaj doseže dobra dva metra dolžine, kar pomeni, da se da za silo v tem oplu tudi prespati z iztegnjenimi nogami. | Foto: Opel Prtljažnik je v osnovi dobrih devet centimetrov daljši, ob položeni zadnji klopi pa ploščad tam zadaj doseže dobra dva metra dolžine, kar pomeni, da se da za silo v tem oplu tudi prespati z iztegnjenimi nogami. Foto: Opel

Kaj se skriva za prtljažnimi vrati? Prostor, velik več kot 1,6 kubičnega metra.

Opel insignia sports tourer | Foto: Opel Foto: Opel Pri karavanu je seveda ključni podatek prostor. Insignia sports tourer je pri prostornini prtljažnika pridobila sto litrov. Čeprav se zadek proti tlom spušča v res elegantni kupejevski linji ter tako vizualno kot tudi dejansko zniža višino zadnjega dela avtomobila, lahko ta kombijevska različica največjega Oplovega avtomobila ponudi do 1.640 litrov prostora ob položeni zadnji klopi. Natančne prostornine osnovnega prtljažnika pri Oplu še ne razkrivajo, ampak glede na obljube o dodatnih litrih bi ob osnovnih 540 prtljažnih litrih predhodnice morala novinka v osnovi ponuditi krepko več kot 600 litrov.

Precej pozornosti so v Oplu namenili tudi udobju v kabini. Nad glavami je tri centimetre več prostora, območje ramen je dobilo dodatnega 2,5 centimetra, za boke pa so pripravili slabe tri centimetre več. Ne sliši se veliko, a vsak dodatni centimeter v kabini se pozna. Da vse skupaj bolje zadiha, pa v karavan takega kova seveda spada panoramska streha. Dobrega 1,2 kvadratnega metra strehe je lahko steklene.  | Foto: Opel Precej pozornosti so v Oplu namenili tudi udobju v kabini. Nad glavami je tri centimetre več prostora, območje ramen je dobilo dodatnega 2,5 centimetra, za boke pa so pripravili slabe tri centimetre več. Ne sliši se veliko, a vsak dodatni centimeter v kabini se pozna. Da vse skupaj bolje zadiha, pa v karavan takega kova seveda spada panoramska streha. Dobrega 1,2 kvadratnega metra strehe je lahko steklene. Foto: Opel Ni pa vse v litrih, saj mora sodoben karavan biti tudi praktičen. Oplovi inženirji so karavansko insignio zato opremili s senzorjem pod odbijačem, ki omogoča prostoročno odpiranje prtljažnika s ključem v žepu in sunkom noge pod odbijač. Območje senzorja, kamor je treba zamahniti z nogo, pa označuje projekcija silhuete vozila na tleh. Pametno. Naslednji sunek v območje gibne komunikacije pod odbijačem pa lahko vrata tudi zapre. Sistem prostoročnega odpiranja vrat je mogoče tudi prilagoditi, da se vrata dvignejo le do določene višine v primeru nizkih garaž. Senzorji pa zaznajo ovire in po potrebi vrata samodejno ustavijo.

Naslonjala zadnje klopi se polagajo v razmerju 40 : 20 : 40. Prtljažnik je v osnovi dobrih devet centimetrov daljši, ob položeni zadnji klopi pa ploščad tam zadaj doseže dobra dva metra dolžine, kar pomeni, da se da za silo v tem oplu tudi prespati z iztegnjenimi nogami. Razširjeni koloteki pomenijo tudi širši prtljažnik v najožjem delu, med blatnikoma. Pri Oplu pravijo, da gre vmes tudi precej velika varnostna kletka za prevoz kosmatinca. Za ustrezno organizacijo in pritrditev prtljage skrbi že videni sistem flexorganizer s stranskimi vodili, predelnimi mrežami in različnimi možnostmi za pritrjevanje prtljage. Za preprostejši dostop do prtljage se prekrivalo prtljažnika odpira navzgor.

V Rüsselsheimu pravijo, da so pri novem karavanu šli še korak dalje od konceptne monze. Predhodnico je insignia sports tourer malenkost prerasla. Dolga je skoraj pet metrov (4.986 mm). Razdalja med osema je večja za dobrih devet centimetrov in znaša dobrega 2,8 metra (2.829 mm). | Foto: Opel V Rüsselsheimu pravijo, da so pri novem karavanu šli še korak dalje od konceptne monze. Predhodnico je insignia sports tourer malenkost prerasla. Dolga je skoraj pet metrov (4.986 mm). Razdalja med osema je večja za dobrih devet centimetrov in znaša dobrega 2,8 metra (2.829 mm). Foto: Opel

Bogata tehnična vsebina v službi varnosti in udobja

Opel insignia sports tourer | Foto: Opel Foto: Opel Tudi ta velik karavan nadaljuje Oplovo filozofijo o dostopnosti napredne tehnike najširšemu krogu voznikov. O izdatni založenosti z bogato tehnično vsebino smo pisali že pri predstavitvi limuzinske insignie grand sport. Velja omeniti, da bo tudi ta karavan noč paral z natančno usmerjenim svetlobnim snopom izboljšanih matričnih LED-luči intellilux, ki s pomočjo 16 LED-segmentov sledijo volanu in usmerjeno svetijo do 400 metrov daleč. Na voljo bo še nov projekcijski zaslon, ki bo na vetrobransko steklo v voznikovo vidno polje pošiljal vse najpomembnejše podatke za vožnjo: od zaznanih prometnih znakov do navigacije, hitrosti …

Na voljo bodo še sistem kamer s 360-stopinjskim vidnim poljem, radarsko podprt aktivni tempomat s sistemom za preprečevanje naleta z aktivnim zavornim asistentom, insigna pa se pelje tudi s sistemom za nadzor smeri na voznem pasu, ki aktivno poseže tudi v krmiljenje. Praktična bo tudi pomoč sistema za opozarjanje na prečni promet za avtomobilom. Ta uporablja radarske senzorje v zadnjem odbijaču in z njimi zaznava predmete, ki se bližajo z razdalje do 20 metrov pod kotom 90 stopinj iz leve ali desne strani za vozilom. Vzvratno zapuščanje nepreglednega parkirnega mesta bo tako manj stresno in varnejše.

Opel insignia sports tourer povzema elegantne linije, ki kljub karavanskemu zadku ohranjajo silhueto kupeja. S precej nizkim zadnjim delom, ki v višino ne doseže 1,5 metra, spominja na elegantne "shooting-brake" različice premium konkurentov. Da, Oplov karavan še nikoli ni bil tako eleganten kot zdaj. | Foto: Opel Opel insignia sports tourer povzema elegantne linije, ki kljub karavanskemu zadku ohranjajo silhueto kupeja. S precej nizkim zadnjim delom, ki v višino ne doseže 1,5 metra, spominja na elegantne "shooting-brake" različice premium konkurentov. Da, Oplov karavan še nikoli ni bil tako eleganten kot zdaj. Foto: Opel

Ojačevalniki vozniških užitkov

Tudi pri sports tourerju je, kot pri grand sport limuzinski različice insignie, kot oblikovalsko izhodišče služil koncept monza, s katerim so pri Oplu zarisali nov slog, s katerim odločneje nagovarjajo čustva. S podobo želi poudariti vozniško dinamiko, za katero pri Oplu pravijo, da noben njihov velik model še ni bil tako natančno in lahkotno vodljiv. | Foto: Opel Tudi pri sports tourerju je, kot pri grand sport limuzinski različice insignie, kot oblikovalsko izhodišče služil koncept monza, s katerim so pri Oplu zarisali nov slog, s katerim odločneje nagovarjajo čustva. S podobo želi poudariti vozniško dinamiko, za katero pri Oplu pravijo, da noben njihov velik model še ni bil tako natančno in lahkotno vodljiv. Foto: Opel V stilu velikih in hitrih kupejev GT iz najbolj zlatih časov avtomobilske romantike ta karavan obljublja visoko stopnjo potovalnega udobja, oplemenitenega z vozniškimi užitki. Da želi biti vozniški avtomobil, nakazuje tudi s kokpitom, povsem osredotočenim na voznika. Ta sedi nižje in je obdan z vsem, kar potrebuje. Pri Oplu pravijo, da se voznik počuti kot v nadzornem centru. Sedel bo lahko na sedežih s certifikatom AGR (zdrav hrbet), električno nastavljivih v 18 smereh s funkcijami masaže, ogrevanja in prezračevanja.

Za vrh dinamičnega gibanja skozi zavoje bosta poskrbela še odzivni štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora na posameznih kolesih ter dodatno tehnično okrepljeno podvozje flexride s prilagodljivim blaženjem. Dirigent tega prilagodljivega podvozja je nova programska oprema Drive mode control, ki sproti analizira informacije senzorjev in nastavitev ter prepoznava vozniški slog. Podvozje flexride neodvisno ali glede na izbrani prednastavljeni vozni program standard, sport ali tour, ki ga izbere voznik, nadzira in prilagaja blažilnike, krmiljenje, odziv dušilne lopute in točke prestavljanja pri novem osemstopenjskem samodejnem menjalniku. Ta bo najprej na voljo le v kombinaciji s štirikolesnim pogonom.

Insignia sports tourer je zaradi lahke gradnje do 200 kilogramov lažja od predhodnice (dejanska razlika je odvisna od pogonskega sklopa in opreme). Inženirji znižanje mase ob nižje postavljenem težišču ter nižjih položajih voznikovega sedeža postavljajo na čelo vrednosti napredka vozne dinamike. Pravijo, da gre v kombinaciji z novim podvozjem flexride, nastavljivim blaženjem oziroma voznimi programi standard, sport ali tour in možnostjo štirikolesnega pogona za povsem novo izkušnjo vodljivosti, lege in odzivnosti, ki je ni ponudil še noben velik karavan iz Rüsselsheima. | Foto: Opel Insignia sports tourer je zaradi lahke gradnje do 200 kilogramov lažja od predhodnice (dejanska razlika je odvisna od pogonskega sklopa in opreme). Inženirji znižanje mase ob nižje postavljenem težišču ter nižjih položajih voznikovega sedeža postavljajo na čelo vrednosti napredka vozne dinamike. Pravijo, da gre v kombinaciji z novim podvozjem flexride, nastavljivim blaženjem oziroma voznimi programi standard, sport ali tour in možnostjo štirikolesnega pogona za povsem novo izkušnjo vodljivosti, lege in odzivnosti, ki je ni ponudil še noben velik karavan iz Rüsselsheima. Foto: Opel

Udobje v hladnih dneh

Opel insignia sports tourer | Foto: Opel Foto: Opel Zime se nova insignia sports tourer ne loteva samo z novim pogonom 4 x 4, ki zna navor optimalno prilagoditi glede na utrjeno, mokro, poledenelo ali zasneženo podlago ter zmanjšati težnjo po podkrmiljenju in povečati nadzor. Da se potnikom in vozniku ne bo treba bati minusa in vlage, so pri Oplu pripravili pametno klimatsko napravo, vključno z grelnikom mirujočega vozila z daljinskim upravljanjem. Voznik lahko z daljinskim upravljalnikom nastavi čas delovanja tovarniško vgrajenega grelnika ali pa se ta vklopi samodejno glede na nastavljen temperaturni prag, ki ga zaznajo senzorji.

Z ogrevanim vetrobranskim steklom se insignia dokončno poslavlja od strgala za led, vozniku zaradi ogrevanega volana ne bo treba voziti v rokavicah, z ogrevanjem pa sta lahko poleg sprednjih opremljena tudi zunanja zadnja sedeža.

OnStar: do rezervacije hotela izza volana

OnStar - Opel je avto pripeljal tudi na pametni telefon lastnika.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida OnStar - Opel je avto pripeljal tudi na pametni telefon lastnika. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Komunikacijsko osnovo predstavlja že znani Oplov sistem Intelliink, združljiv z aplikacijami Apple CarPlay in Android Auto. Žal zadnji še vedno pri Oplu ni na voljo za Slovenijo. Ko je pametni telefon povezan s sistemom za informacije in razvedrilo v vozilu, se lahko tudi brezžično polni. Tu je seveda tudi Oplov sistem OnStar.

V njegove dodane vrednosti smo se že prepričali, saj ponuja široko paleto storitev od samodejnega klica pri trčenju do pomoči v primeru kraje vozila in hitre nastavitve navigacije na daljavo iz nadzornega centra.

Opel insignia sports tourer | Foto: Opel Foto: Opel Insignia pa bo kot premium avtomobil v OnStar pripeljala še novo storitev, ki uporabnikom omogoča, da svetovalcu v nadzornem centru s klicem izza volana naročijo izbiro hotela in rezervacijo sobe.

Škoda le, ker slovenski vozniki Opla še vedno ne morejo uporabljati vseh funkcij tega sistema, saj bi glede na to, da taka insignia združuje poslovno-družinske poti, prav prišla širokopasovna dostopna točka (4G LTE mobilno omrežje)  Wi-Fi v sklopu sistema OnStar. Taka povezava pri nas še ne deluje, ko bo, bodo vsi potniki v takem karavanu lahko tudi na naših cestah svoje telefone in tablice na poti povezali z internetom.