Gregor Pavšič

Četrtek,
3. 10. 2024,
10.31

Osveženo pred

4 ure, 40 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

Prodaja avtomobilov proizvodnja avtomobilov Tesla

Četrtek, 3. 10. 2024, 10.31

4 ure, 40 minut

Tesla

Tesla letos brez rekordnega leta? Takšni so zadnji podatki.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Tesla model 3 | Tesla je s prenovo modela 3 dosegla pospešitev prodaje, prenova modela Y pa prihaja šele prihodnje leto.  | Foto Gregor Pavšič

Tesla je s prenovo modela 3 dosegla pospešitev prodaje, prenova modela Y pa prihaja šele prihodnje leto.

Foto: Gregor Pavšič

Tesla bi lahko letos prvič po več letih ostala brez povečanja prodaje svojih avtomobilov na letni ravni.

Tesla je v tretjem četrtletju svojim kupcem predala 462 tisoč avtomobilov. To je bilo 6,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. V drugem četrtletju jim je uspelo na ceste pripeljati le 410 tisoč avtomobilov.

Po dveh četrtletjih, ko je prodaja upadla, je bilo to za Američane spet pozitivno obdobje. Za večji del rasti se lahko spet zahvalijo Kitajcem, v Evropi in ZDA pa je povpraševanje po njihovih avtomobilih stagniralo.

Tesla cybertruck
Avtomoto Prvič in zadnjič v Sloveniji? Zanimiv skok v Teslin gigantski cybertruck #video

Brez novosti je že stagnacija prodaje uspeh

Vozni park Tesle že dalj časa nima pravih novosti. Zadnja med temi je bila prenova modela 3, prenovo modela Y, ki bo prav gotovo znatno pospešila prodajo lani najuspešnejšega avtomobila na svetu, pa so prestavili v začetek prihodnjega leta.

Iz tega vidika so prodajni rezultati Tesle, ki ohranja stik z lanskimi rekordnimi rezultati, dejansko še dobri. Lani so globalno prodali 1,8 milijona avtomobilov. Če bi želeli letos preseči to število, bi morali v zadnjem četrtletju na ceste spraviti rekordnih 516 tisoč avtomobilov. Bolj realen razplet je slabši letni izkupiček kot v lanskem letu, kar pa se z omenjeno prenovo modela Y lahko spremeni v naslednjem letu.

Tesla je bila v tretjem četrtletju najuspešnejši proizvajalec električnih vozil. Kitajski BYD je v tem obdobju na ceste poslal 443 tisoč električnih avtomobilov.