Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
10. 9. 2015,
7.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Opel Potovalni Avtomoto

Četrtek, 10. 9. 2015, 7.44

8 let

Opel vivaro surf concept – napoved cenovno konkurenčnejše različice legendarne californie

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Opel bo v Frankfurt pripeljal ličnega vivara, ki v ospredje postavlja potovanja in mobilnost, prilagojeno športnim navdušencem. Na deskarski plaži v Biartzzu bi ta zanimiv potovalnik kotiral visoko.

Atraktiven, opazen in tehnično zanimiv

V Rüsselsheimu so z dizajnom resno začeli igrati na čustva, na krepitev vizualne privlačnosti, obenem pa niso pozabili na to, da morajo ostati dostopni široki množici. Vivaro surf concept tako zdaj rokavico konkurenčnosti meče slavni Volkswagnovi californii. Res pa je, da bodo morali Oplovi inženirji razmisliti tudi o integrirani postelji in kuhinji, ki ju ta koncept še vedno nima.

Pri tem ne stavi zgolj na karto morebitne serijske cenovne konkurenčnosti, temveč ponuja drugačne adute, ki temeljijo predvsem na praktičnem prostoru za sobivanje potnikov in njihovih športnih rekvizitov. Vivaro surf concept ni bivalnik, je predvsem potovalnik, ki združuje sodoben in zmogljiv ter varčen pogonski sklop, velik in prtljagi velikih dimenzije prilagojen prtljažnik ter seveda udobje, oplemeniteno z zračnim vzmetenjem.

Zračno vzmetenje pa z možnostjo reguliranja višine podvozja temu kombiju dodaja še en adut, le 1,9 metra skupne višine strehe.

Ta za kombi zelo ugodna višina ponuja prijetno uporabniško izkušnjo pri uporabi strešne površine kot dodatnega prostora za prtljago. Lažje se naloži, razloži, ustrezno pripne oziroma pritrdi in varno pripelje na cilj tudi prek nekoliko nižjih podvozov in drugih višinskih pasti, ki se pojavijo predvsem v urbanem okolju.

Kar zadeva čustva na račun vizualne privlačnosti, pa temu konceptnemu kombiju, prilagojenemu aktivnemu življenjskemu slogu šestih potnikov in prostorskim zahtevam njihovih športnih rekvizitov, nihče ne more očitati ničesar. Odet je v atraktivne barvne kombinacije, zunanjost je oplemenitena s praktičnimi nosilci, prirejenimi za prevoz jadralne deske oziroma kolesa.

Za opremo in dizajn potniškega prostora so poskrbeli v custom specializirani delavnici Snoeks Automotive. Tam so si glede na poslanstvo tega koncepta med drugim zamislili modro ambientalno osvetlitev bokov in stropnih oblog.

Avtomobilsko udobje z ogrevnimi sedeži, multimedijo in srebrnimi šivi

Notranja oprema vivara surf concept je seveda povsem trendovska, a oblikovalci so kljub temu pazili, da je vse skupaj še vedno uporabno. Osnovo predstavlja serijski vivaro s paketom opreme Irmscher tourer pack. Po zgledu avtomobilskega prestiža izstopajo v mehko črno usnje s srebrnimi šivi odeta armaturna plošča, prestavna ročica in paneli na vratih. Preproga je iz kakovostnega velurja, s katerim so kabino tudi dodatno zvočno zatesnili, kar v praksi pomeni manj hrupa med vožnjo.

V skrbi za ustrezno udobje v vseh podnebnih pasovih imajo potniki na voljo novo samodejno klimatsko napravo in še dodatni grelec kabine.

Na seznamu opreme za večjo varnost in udobje so še dnevne luči LED, pa parkirni asistent in nastavljiv omejevalnik hitrosti. Za povezavo s sodobnimi komunikacijskimi kanali, tudi internetom, skrbi Oplov sistem IntelliLink. Ta vmesnik postreže še z navigacijskim modulom in podatkovno bazo evropskih zemljevidov, pa povezljivostjo za prenos avdiovsebin prek povezave Bluetooth. Sistem se upravlja na dotik prek sedempalčnega zaslona.

Do internetnih radijskih postaj, zvočnih knjig, Facebooka, Twitterja in drugih socialnih omrežij je mogoče dostopati s pomočjo aplikacije aha® app. Vivaro surf concept je opremljen še z Wi-Fi dostopno točko za zagotovitev ustrezne povezave s svetovnim spletom.

Odličen motor z veliko navora in zračno vzmetenje

V nosu tega koncepta je zmogljiv in res zelo varčen dizelski motor z dvema turbinama, ki smo ga že preizkusili in pohvalili na testu njegovega francoskega bratranca trafica. Ta v prid prijetnim voznim lastnostim in spodobnemu potovalnemu tempu ponuja 103 kilovate največje moči in 340 njutonmetrov navora. Predvsem pa je precej prožen in res zelo varčen. Opel za ta stroj ob pomoči sistema start&stop obljublja le 6,1-litrsko povprečno porabo goriva na sto kilometrov.

Za več udobja je vivaro surf concept na zadnji osi dobil še z zračnimi mehovi opremljeno vzmetenje. Zračno vzmetenje zadnjih koles zmore tako prestreči in izničiti več tistih najbolj motečih udarcev s ceste in poskrbeti za manj nihanja karoserije na cestnih neravninah. Z možnostjo nastavljanja zmanjšuje višino vozila za sedem centimetrov na 1,9 metra.

Ne spreglejte