Gregor Pavšič

Ponedeljek,
9. 5. 2022,
7.07

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Tolmin gorska dirka avtošport Slovenija 2022

Ponedeljek, 9. 5. 2022, 7.07

1 leto, 11 mesecev

GHD Tolmin 2022

Niti pol sekunde razlike, "poraženec" napovedal veliko novost

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
GHD Tolmin | Milan Bubnič (lancia delta) na štartu gorskohitrostne dirke v Tolminu | Foto Gregor Pavšič

Milan Bubnič (lancia delta) na štartu gorskohitrostne dirke v Tolminu

Foto: Gregor Pavšič

Uvodno gorskohitrostno dirko letošnjega državnega prvenstva je v Tolminu zaznamoval napet obračun za zmago. Po dveh tekmovalnih vožnjah na 4,3 kilometra dolgi poti pri Volčah je državni prvak Milan Bubnič (lancia delta) slavil s prednostjo le 0,4 sekunde pred Jankom Čebronom (mitsubishi lancer EVO9).

Milan Bubnič (levo) in Janko Čebron | Foto: Gregor Pavšič Milan Bubnič (levo) in Janko Čebron Foto: Gregor Pavšič Tehnično zahtevna, predvsem pa dokaj ozka in strma cesta tudi letos ni bila najbolj všeč Milanu Bubniču (lancia delta). Pivčan je med zimo povsem prenovil sprednji del podvozja na dirkalniku, naredili so tudi nov motor. Priložnosti za resnejši preizkus ni bilo in tako je Bubnič prave vtise z lancio iskal šele na pravi dirki. Že rezultati s treningov so napovedali majhne razlike, saj so tri treninge dobili trije različni vozniki. Najprej Grega Kravos (ford sierra RS cosworth), za njim pa še Janko Čebron (mitsubishi lancer) in Milan Bubnič (lancia delta).

V nedeljo popoldne je med prvo od obeh tekmovalnih voženj začelo deževati, zaradi česar je del voznikov svoj nastop ponovil. Povedel je Čebron s prednostjo 0,1 sekunde pred Bubničem, tudi tretji Matic Kogej (mitsubishi lancer EVO9) pa je zaostajal komaj 0,4 sekunde. V drugi vožnji sta Čebron in Bubnič napadla na vso moč, aktualni državni prvak pa si je s pol sekunde boljšim dosežkom priboril prvo zmago letošnje sezone.

Avtomoto Se spomnite "bolhce"? Ta je ena najbolj posebnih v Sloveniji. #video

Video: vrhunci dirke v Tolminu

Čebronov naslednji mitsubishi bo imel okrog 600 "konjev". | Foto: Gregor Pavšič Čebronov naslednji mitsubishi bo imel okrog 600 "konjev". Foto: Gregor Pavšič

Lanski zmagovalec Matic Kogej je bil letos tretji. | Foto: Gregor Pavšič Lanski zmagovalec Matic Kogej je bil letos tretji. Foto: Gregor Pavšič Čebron napovedal zmogljivejši dirkalnik

"Spet je bilo zanimivo, čeprav vreme ni bilo tako skrajno kot lani. Pohvale tekmecem, ki so bili zelo hitri, za zmago se je bilo treba zelo potruditi. Tokrat je bila sreča oziroma hitrost na moji strani," je po zmagi povedal Bubnič.

Čebron je bil kljub majhnemu zaostanku 436 tisočink sekunde v cilju zadovoljen. Zmagal je v razredu 3 za državno prvenstvo, v katerem je Kogeja ugnal za 2,8 sekunde.

"Seveda, rezultat je odličen. Nisem pričakoval, da bom s svojim avtomobilom lahko tako blizu Bubniču. Tudi sam pripravljam novega mitsubishija, ki bo imel okrog 600 KM. Morda bo pripravljen že za naslednjo dirko," napoveduje Čebron.

Nejc Trček je premagal očeta in prvaka Klemna Trčka.  | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Nejc Trček je premagal očeta in prvaka Klemna Trčka. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Dva odlična mladinca tudi v vrhu razreda

V skupni razvrstitvi državnega prvenstva so bili v prvo deseterico uvrščeni še Matevž Čuden (renault clio), Anže Dovjak (peugeot 208 rally4), Kravos, Mark Žgavec (citroen C2-R2), Denis Žbogar (renault clio R3T), Aljoša Makarovič (peugeot 208 R2) in Boštjan Baša (renault clio RS).

Dovjak je zmagal v Razredu 5a in mladinskem razredu do 23 let, v obeh razvrstitvah mu je bil najbližji Žgavec.

V razredu 5b je slavil Nejc Trček, ki je ugnal svojega očeta in aktualnega prvaka Klemna Trčka. Tretji je bil Jan Pivk (vsi MG ZR 105).

V pokalu Twingo je lansko zmago iz Tolmina ubranil Miha Fabijan. Za 2,4 sekunde je ugnal najresnejšega tekmeca Davida Stuška, tretjeuvrščeni Gašper Kos pa je za Fabijanom zaostal 8,3 sekunde.