SiolNET. Avtomoto Novice
1,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Novo v Sloveniji: ford kuga

Nekoč "nerodno" ime in škatlasta oblika, danes moderen SUV

1,95

termometer

Ford kuga
Foto: Ford

Ford je v Slovenijo pripeljal prve primerke nove kuge, ki postaja vse bolj klasičen športni terenec in bo na voljo tudi s priključnohibridnim pogonom. Letno jih nameravajo v Sloveniji prodati okrog 350.

Ford kuga je poimensko že dokaj star avtomobil, katerega začetki v Sloveniji segajo 12 let v preteklost. Toda avtomobil, ki smo si ga takrat zapomnili predvsem po (za Slovence) neposrečenem imenu, je od takrat doživel opazno preobrazbo. Današnja kuga ni več škatlasta, temveč oblikovana moderno, je polno povezljiva in elektrificirana. Postala je klasičen športni terenec, ki pa se bo moral prav zato na trgu potegovati za svojo prepoznavnost.

Prostoren športni terenec ima vzdolžen premik zadnje klopi

V primerjavi s predhodnico je nova kuga daljša za skoraj devet centimetrov in ima dodatna dva centimetra medosne razdalje. Prostorsko je po prvem vtisu zelo primerno odmerjena. Uporabnost povečuje do 15 centimetrov vzdolžnega premika zadnje klopi. Osnovna prostornina prtljažnika je sicer 645 litrov.

Ford kuga Foto: Ford

Ford kuga Foto: Ford

Ford kuga Foto: Ford Največ svežine pri digitalnih merilnikih z diagonalo 31 centimetrov

V notranjosti je pri kugi najopaznejša povsem digitalna zasnova merilnikov na armaturni plošči. Poznamo jo sicer že iz ford pume.

Ti merilniki imajo, zanimivo, zaobljene robove in prek diagonale merijo 31 centimetrov (12,3 palca). Taki merilniki, kjer lahko voznik prilagaja različne vrste izpisov, bodo pri kugi dosegljivi od opreme ST Line naprej.

Mehki hibrid z dvolitrskim bencinskim motorjem

Bistvo kuge pa so vendarle motorji z mehkim hibridnim sklopom. Ta ima 11,5-kilovatni integrirani generator, ki napaja baterijo z napetosjo 4,8 volta. Sistem izkorišča tudi regeneracijo zaviranja.

Tak pogon v primeru kuge uporablja dvolitrski dizelski motor (110 kilovatov).

Ford kuga Foto: Ford

Ford kuga Foto: Ford

Štirikolesni pogon le z najmočnejšim dizlom

Klasično motorno ponudbo bodo sestavljali 1,5-litrski bencinski motor (88 ali 110 kilovatov), na dizelski strani pa 1,5-litrski (88 kilovatov) in dvolitrski motor (140 kilovatov). Ta najmočnejši motor edini ponuja tudi štirikolesni pogon.

V ponudbi pa bo tudi priključni hibrid, kjer je osnova 2,5-litrski bencinski motor (165 kilovatov), za prenos pa skrbi brezstopenjski samodejni menjalnik. Uradni doseg na elektriko po standardu WLTP je 56 kilometrov.

Bolje opremljene kuge za okrog 30 tisočakov

Ford želi letno v Sloveniji prodati okrog 350 kug. Osnovne cene z opremo trend se (z vključenim popustom treh tisočakov) začnejo pri dobrih 25 tisočakih. Kuge z opremo ST Line in Titanium se cenovno začnejo pri 28 oziroma 29 tisoč evrih.

Ford kuga Foto: Ford

Ford kuga Foto: Ford

Ford kuga Foto: Ford

Ford kuga Foto: Ford

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin