Gregor Pavšič

Petek,
8. 9. 2017,
6.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

Natisni članek

Avtosalon Frankfurt 2017 električni avtomobili BMW Mercedes-Benz Volkswagen Nissan Tesla

Petek, 8. 9. 2017, 6.32

6 let, 7 mesecev

Avtosalon Frankfurt 2017

Najboljši "AntiTesla" avto: BMW, Mercedes, Nissan ali Volkswagen?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

Kdo bo izdelal masovni električni avtomobil, ki bo najboljši odziv na Teslo? Nissan ima z drugo generacijo leafa najbolj konkretne načrte, študije električnih vozil pa bodo na avtosalonu v Frankfurtu razkrili tudi BMW, Volkswagen, Mercedes, Škoda ...

Študija novega Volkswagnovega električnega avtomobila, ki bo že izhajal iz nove platforme električnih vozil MEB. | Foto: Volkswagen Študija novega Volkswagnovega električnega avtomobila, ki bo že izhajal iz nove platforme električnih vozil MEB. Foto: Volkswagen

Tesla stavi na električni doseg, prav tako pa tudi na napredne programerske rešitve. "Med njihovimi inženirji je nadpovprečno veliko programerjev," pravi predsednik znamke VW Herbert Diess. | Foto: Tesla stavi na električni doseg, prav tako pa tudi na napredne programerske rešitve. "Med njihovimi inženirji je nadpovprečno veliko programerjev," pravi predsednik znamke VW Herbert Diess. Zadnja leta so bili največji mednarodni avtomobilski saloni v znamenju napovedi novih električnih avtomobilov in razvoja elektromobilnosti. Nič drugače ne bo prihodnji teden na avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu. Več avtomobilskih proizvajalcev je že napovedalo svoje študije (serijskih modelov je še precej manj). Zanimivo je, da sta trenutno dva globalno najbolj prodorna proizvajalca električnih avtomobilov, to sta ameriška Tesla in japonski Nissan, svoja nova avtomobila predstavila daleč stran od Frankfurta.

Glavna "igralca" elektromobilnosti svoja aduta razkrila daleč od Frankfurta

Nissan je to pred dnevi storil v Tokiu, kjer so razkrili drugo generacijo leafa. Avtomobil je predvsem odgovor na Teslin model 3. Tega so pri Tesli razkrili že konec julija.

Tesla je v zadnjih letih postala avtomobilski hit z majhno proizvodnjo, a visokoletečimi načrti svojega guruja Elona Muska. K hitrejšemu razvoju elektromobilnosti so spodbudili tudi tradicionalne avtomobilske proizvajalce in za avto, ki ga ni do takrat ni videl še nihče, prejeli več sto tisoč predrezervacij po tisoč evrov. Tesla postavlja merila na področju dosega in postaja tista znamka, ki jo želijo na področju alternativnih pogonskih virov v naslednjih 10 letih vsi ujeti (in prehiteti).

Osnovni leaf bo v Evropi stal od približno 30 tisoč evrov naprej, različica z večjo baterijo bo dražja in bo na cestah nekoliko pozneje. Nissan bo svojega električnega prvaka spomladi prvič uradno prodajal tudi v Sloveniji. | Foto: Nissan Osnovni leaf bo v Evropi stal od približno 30 tisoč evrov naprej, različica z večjo baterijo bo dražja in bo na cestah nekoliko pozneje. Nissan bo svojega električnega prvaka spomladi prvič uradno prodajal tudi v Sloveniji. Foto: Nissan

General Motors oziroma Opel imata odličen električni avto, ki zlahka preseže doseg 300 kilometrov in je tudi prostorsko zelo uporaben.  | Foto: Gregor Pavšič General Motors oziroma Opel imata odličen električni avto, ki zlahka preseže doseg 300 kilometrov in je tudi prostorsko zelo uporaben. Foto: Gregor Pavšič

Kje kupijo največ električnih avtomobilov?

V lanskem letu so največ električnih avtomobilov kupili Kitajci, in sicer 336 tisoč. Sledile so ZDA (158 tisoč), Norveška (45 tisoč), Velika Britanija (36 tisoč) in Francija (34 tisoč). Skupno so lani avtomobilski proizvajalci globalno prodali 765 tisoč električnih avtomobilov.

Nissan pri leafu izkorišča bogate izkušnje, na trgu električnih vozil pa danes (za razliko od časa predstavitve prve generacije) nikakor niso več sami. | Foto: Nissan Nissan pri leafu izkorišča bogate izkušnje, na trgu električnih vozil pa danes (za razliko od časa predstavitve prve generacije) nikakor niso več sami. Foto: Nissan Je bil Nissan pri novem leafu res preveč zadržan?

Pri Nissanu teh ambicij ne skrivajo. Prodali so skoraj 300 tisoč leafov prve generacije. Druga je oblikovno bolj tradicionalna, avtomobil je postal všečen, dinamičen in tehnološko zelo napreden. Nissan bo leafa sicer na trg poslal dokaj zadržano. Sprva bo avto na voljo le z baterijo s kapaciteto 40 kilovatnih ur, šele pozneje pa tudi z baterijo kapacitete 60 kilovatnih ur. Taktika je torej drugačna kot pri Tesli, kjer smo že takoj navajeni napadov z vsemi razpoložljivimi močmi (znanjem).

Šele v različici z zmogljivejšo baterijo bo leaf z vidika dosega konkrenčen tesli 3 in opel amperi-e/chevrolet boltu. Tako velika baterija že prinaša realni doseg okrog 400 kilometrov. Vseeno torej leaf le lovi zaostanek za tehnološko najbolj mamljivima tekmecema. Pri tem poudarjamo, da bo Nissan prihodnjo pomlad leafa prvič uradno začel prodajati tudi v Sloveniji.

Razlika med Teslo in Nissanom je velika. Američani izdelujejo le električne avtomobile in po kvartalih beležijo nekaj sto milijono dolarjev izgub. Nissan je kot drugi največji japonski avtomobilski proizvajalec v zadnjem poslovnem letu imel 5,1 milijarde evrov dobička. Poslovno so v primerjavi s Teslo kajpak še bolj prepričljivi Volkswagen, BMW, Mercedes in Audi, ki vsi načrtujejo svoje električne programe.

Predsednik BMW je napovedani novi električni avtomobil (predvidoma i5) za zdaj še skril pod pregrinjalo. | Foto: BMW Predsednik BMW je napovedani novi električni avtomobil (predvidoma i5) za zdaj še skril pod pregrinjalo. Foto: BMW

Frankfurtski avtosalon IAA bo tudi v znamenju elektrike

BMW bo v Frankfurtu (poleg prenovljenega i3) predstavil svoj naslednji električni avtomobil. To bo limuzina, ki bo predvidoma dobila ime i5. Predsednik družbe Harald Kruger je včeraj v Nemčiji napovedal, da bo imel BMW do leta 2025 že 12 povsem električnih modelov. Novi avtomobil (i5) bo na ceste zapeljal leta 2021.

BMW namerava osamosvojiti podznamko električnih vozil, obenem pa bodo tovarne prilagodili do te mere, da bodo po potrebi sposobne izdelovati tudi električne različice uveljavljenih modelov bavarske znamke. Tak primer je električni X3, ki prihaja na ceste leta 2020. BMW Group bo v Frankfurtu razkril tudi študijo prvega električnega minija.

Nov odgovor realnim avtomobilom Tesle in Nissana bosta v Nemčiji naslednji teden predstavila tudi Mercedes-Benz in Volkswagen. V obeh primerih bosta to šele študiji, ki sta namenjeni razcvetu elektromobilnosti med leti 2020 in 2025. Mercedes bo v Frankfurt pripeljal študijo EQ A, Volkswagen pa izpopolnjeno študijo električnega crossoverja I.D. Crozz. Ta avtomobil bo postal serijski predvidoma okrog leta 2020, ko namerava Volkswagen začeti prodajti tudi električno kombilimuzino. Ta bo kot prva nastala na koncernski platformi električnih vozil MEB.

Mercedes bo v Frankfurtu razkril drugi električni avtomobil podznamke EQ.  | Foto: Mercedes-Benz Mercedes bo v Frankfurtu razkril drugi električni avtomobil podznamke EQ. Foto: Mercedes-Benz

S študijo se v svet elektromobilnosti podaja tudi Škoda. | Foto: Škoda S študijo se v svet elektromobilnosti podaja tudi Škoda. Foto: Škoda