Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 9. 2017,
9.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

1

Natisni članek

električni avtomobili Nissan

Četrtek, 7. 9. 2017, 9.44

6 let, 7 mesecev

Novi električni nissan leaf – lahko spremeni hitrost sprememb avtomobilske industrije?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

1

Leaf | Foto Nissan

Foto: Nissan

Nissan je na Japonskem predstavil novo generacijo leafa, najbolje prodajanega električnega avtomobila na svetu. Imel bo baterijo s kapaciteto 40 in 60 kilovatnih ur, močnejši motor in moderne tehnološke rešitve. Lahko leaf, ki ga boste v slovenskih salonih lahko predvidoma videli prihodnjo spomlad, premaga tudi bolj razvpito teslo 3?

Lahko novi leaf pretrese avtomobilsko industrijo?

Nissan velja za pionirja elektromobilnosti, saj mu je v prvi generaciji uspelo prodati že več kot 280 tisoč leafov. Avtomobilska industrija se je od premiere leafa močno spremenila. Nekoč je bil leaf na trgu električnih avtomobilov skoraj sam, danes je dobil veliko tekmecev. Med glavnimi so nedvomno nova tesla 3, volkswagen e-golf, BMW i3, hyundai ioniq, opel ampera-e in podobni avtomobili. Bi lahko leaf ob predpostavljeni širitvi polnilne infrastrukture poskrbel za prvi večji preboj električnih avtomobilov tudi v Evropi?

Oblikovno je leaf postal manj futurističen in bolj podoben vsakdanjim avtomobilom. Izdelali so ga v skladu z obstoječim Nissanovim oblikovalskim jezikom, ki ga izraža tudi nova mestna micra. Dokaj drzne linije so ob predstavitvi naletele na pozitiven odziv. Novi leaf bo z vidika oblike zagotovo manj delil mnenja kot predhodnik.

Šele močnejša baterija bo omogočila primerjavo s teslo in oplom

Bistvo je seveda v tehniki. Leaf bo imel elektromotor z močjo 110 kilovatov (do zdaj 80 kilovatov), ta pa bo poganjal sprednji par koles. Osnovna različica bo imela baterijo s kapaciteto 40 kilovatnih ur, kar je enako kot v novem renault zoeju. Prihodnje leto sledi še različica leafa z baterijo s kapaciteto 60 kilovatnih ur, ki bo dobila tudi močnejši motor. Ta leaf bo seveda imel še precej boljši doseg in bo tudi dražji. Ta leaf bo z vidika dosega tudi neposredni tekmec omenjene tesle 3 in opel ampere-e oziroma chevrolet bolta.

Nissan ni izpopolnil moči polnjenja na navadnih polnilnicah

Osnovna baterija bo v praksi omogočila doseg okrog 250, 300 kilometrov. Iz tehničnih podatkov leafa je mogoče razbrati, da bo ponujal dokaj skromno moč polnjenja pri izmeničnem toku AC (le do šest kilovatov), kar je pravzaprav enako kot do zdaj. Na hitrih polnilnicah z enosmernim tokom DC bo mogoče baterijo do 80 odstotkov napolniti v 40 minutah.

Med tehničnimi posebnostmi leafa izpostavljamo tako imenovani e-pedal. Voznik bo lahko vklopil ta sistem in nato avto vozil le še z eno stopalko. S to bo tako pospeševal kot tudi zaviral, ko jo bo spustil.

Slovenci po leafa nič več v Avstrijo

Novi leaf bo najprej na voljo voznikom na Japonskem, prihodnje leto pa prihaja še v ZDA in Evropo. Nissan bo leafa predvidoma spomladi prihodnje leto ponudil tudi v Sloveniji.

Ne spreglejte