Gregor Pavšič

Petek,
19. 7. 2024,
13.54

Osveženo pred

5 ur, 4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Uživajmo poletje Uživajmo poletje dopust Dacia tetris

Natisni članek

Petek, 19. 7. 2024, 13.54

5 ur, 4 minute

Veščine tetrisa in zlaganje prtljage v avtomobil

Mojster tetrisa: s svojimi veščinami zapolnil prtljažnike v daciah #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Dacia tetris | Foto Dacia

Foto: Dacia

Britanski mojster tetrisa Dan Voung je v praksi pokal svoje veščine in s prtljago zapolnil prtljažnik v daciah.

Zanimiv poskus Dacie v Veliki Britaniji, kjer so se za prikaz učinkovitega zlaganje prtljage v vozilo povezali z britanskim prvakom veščin tetrisa Danom Voungom.

Kje so torej povezave med uspehom v tetrisu in zlaganjem prtljage? Voung izpostavlja naslednje:

  • Ostanite organizirani: tako kot v tetrisu je treba prepoznati vzorce predmetov in predvidevati, kakšne oblike sledijo. Posamezne stvari je priporočljivo organizirati po velikosti in tipu, kar nato pomaga tudi pri iskanju želenega.
  • Naj bo vse kompaktno: v Tetrisu lahko ustvarjanje vrzeli privede do težkih položajev, enako velja za pakiranje. Stisnite fleksibilne predmete, kot so oblačila, da zmanjšate prostor, ki ga zavzamejo. S tem, ko maksimizirate vsak centimeter prtljage, lahko spravite več stvari v manjše prostore brez puščanja vrzeli.
  • Pakirajte preudarno: tetris matrica ima omejen prostor in preobremenitev lahko privede do konca igre. Podobno se izogibajte pakiranju nepotrebnih stvari, kot so težke jakne. Osredotočite se na prinašanje samo najnujnejših in poletnih potrebščin, kot so kratke hlače in sandali, da bo vaša prtljaga lahka in obvladljiva.

Dacia tetris | Foto: Dacia Foto: Dacia

Za mnoge je zlaganje prtljage stresno

Sodeč po raziskavi Dacie v Veliki Britaniji eden od osmih odraslih Britancev dojema zlaganje prtljage v avtomobil za najbolj stresen del dopusta. Eden od petih je priznal, da pri tem pogosto pride do prepirov, marsikdo pa mora nekaj stvari vendarle pustiti tudi doma.

Večji kot je avtomobil, več stvari bi s sabo peljali. Nekoč so družine proti morju vozile z natrpanimi fički in bolhami, danes se za marsikoga tudi enoprostorec hitro zapolni.

Pazite pri tlaku v pnevmatikah

Pri nadpovprečni obremenitvi vozila je pred daljšo vožnjo pametno paziti na tlak v pnevmatikah, ki mora biti nekoliko višji kot navadno. Tlak je priporočljivo povečati vsaj za 0,2 ali 0,3 bara, na zadnjih pnevmatikah tudi za 0,4 bara.

Prtljage zadaj prav tako ni priporočljivo zlagati višje od police.

V tem primeru se izognemo nevarnostim ob nenadnem zaviranju ali celo trku, ko bi višje postavljeni predmeti lahko poškodovali potnike. Če že, naj bodo nad polico zares le lahke stvari. Kadar tudi teh ni, to pozitivno vpliva tudi na preglednost iz vozila nazaj.

Dacia tetris | Foto: Dacia Foto: Dacia

Dacia tetris | Foto: Dacia Foto: Dacia

Dacia tetris | Foto: Dacia Foto: Dacia

Dacia tetris | Foto: Dacia Foto: Dacia