Jure Gregorčič

Nedelja,
11. 6. 2017,
17.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

SUV Voziva skupaj Mazda

Nedelja, 11. 6. 2017, 17.46

6 let, 7 mesecev

Domača predstavitev prenovljenega modela

Mazda CX-5 – za vse Slovence, ki cenijo drugačen pristop #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Mazda CX-5 domača predstavitev | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

V začetku junija je na slovenske ceste zapeljalo kar nekaj novih in prenovljenih modelov. Slovenski trg srednjevelikih športnih terencev pa bo bogatejši še za en precej zanimiv model, Mazdinega CX-5. Gre za "stroj", ki v ospredje postavlja tehnično drznost japonske kulture. Vstopna cena se začne pri slabih 24 tisočakih.

Poudarki:

Elegantnejša podoba z dodelanimi podrobnostmi in posebno rdečo barvo | Foto: Jure Gregorčič Elegantnejša podoba z dodelanimi podrobnostmi in posebno rdečo barvo Foto: Jure Gregorčič O prenovi Mazde CX-5 smo podrobneje – motorji, novosti, mere, zmogljivosti – poročali po prvih kilometrih na mednarodni predstavitvi:

Mazda CX-5: drzna, minimalistična in cenovno odvisna od močnega evra

Precej izboljšana izolacija proti hrupu in vibracijam je prinesla tudi dodatnih 40 kilogramov teže.

Trije bencinski motorji tehnologije Skyactiv: dvolitrski bencinski G160 AWD (118 kW in 208 Nm), G165 (121 kW in 210 Nm) in 2,5-litrski bencinski G194 (143 kW) z možnostjo izklopa 1. in 4. valja med 1.200 in 4.000 vrtljaji. 2,2-litrski turbo dizelski motor Skyactiv-D s 110 in 129 kilovati ter 380 oziroma 420 njutonmetri navora.

Pet ravni opreme: emotion, challenge, attraction, revolution, revolution top | Foto: Jure Gregorčič Pet ravni opreme: emotion, challenge, attraction, revolution, revolution top Foto: Jure Gregorčič Tehnologija i-Activsense: nova generacija radarskega tempomata, ki omogoča tudi funkcijo ustavi in ponovno spelji, sistem za izogibanje trku s funkcijo prepoznavanja pešcev, nadzor mrtvih kotov, sistem za preprečevanje trka pri vzvratni vožnji, nadzor mrtvih kotov, branje prometnih znakov ...

Do 4,4 odstotka nižja poraba goriva v realnih pogojih.

Polni LED-žarometi v vseh različicah opreme.

Cene v Sloveniji: od 23.990 do 39.790 evrov

Vaše mnenje

Na prvo žogo se oblikovno CX-5 ni drastično spremenila. A ko se avtomobilu z očmi posvetiš resneje, je hitro jasno, da so oblikovalci delo vzeli zelo resno, po načelu "manj je več". Avtomobil je pridobil koncentrat izpiljenih podrobnosti, ki ga naredijo veliko bolj elegantnega.  | Foto: Jure Gregorčič Na prvo žogo se oblikovno CX-5 ni drastično spremenila. A ko se avtomobilu z očmi posvetiš resneje, je hitro jasno, da so oblikovalci delo vzeli zelo resno, po načelu "manj je več". Avtomobil je pridobil koncentrat izpiljenih podrobnosti, ki ga naredijo veliko bolj elegantnega. Foto: Jure Gregorčič

Mazda se vzpenja, v Sloveniji v zadnjih petih letih dosegajo kar 135-odstotno rast prodaje

Mazda CX-5 domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Mazdina nova zgodba, ki temelji na tehničnem razvoju in samosvoji zgodbi učinkovitih atmosferskih motorjev z visoko kompresijo, rojeva sadove. Pri Mazdi so ubrali svojo pot in se niso usmerili v razvoj turbo motorjev manjših prostornin. Nov dizajn (Kodo) in tehnologija Skyactiv pa sta dovolj močna argumenta. Vsem, ki iščejo drugačen pristop, bo Mazda blizu. Od leta 2012, ko se je začela nova Mazdina zgodba, pa do danes so dosegli 25-odstotno globalno rast. V zadnjem poslovnem letu so po vsem svetu prodali 1,56 milijona avtomobilov. Svetovna prodaja Mazde tudi kaže na trend vzpona križancev oziroma športnih terencev, ki zdaj pomenijo 40 odstotkov vseh prodanih mazd po svetu.


Neverjetni kontrast starodavne tradicije in ultramodernega: japonska avtomobilska popolnost


Mazda CX-5 domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Precej večjo rast pa Mazda dosega v Sloveniji, kjer je v zadnjih petih letih zabeležila kar 135 odstotkov večjo prodajo. V letu 2012 so na primer slovenski kupci kupili vsega 478 mazd, v aktualnem poslovnem letu pa 1.125. Pri Mazdi Cx-5 Slovenci v 73-odstotkih posegajo po dizelskem motorju, visok je tudi delež štirikolesnega AWD-pogona (67 odstotkov), manjši pa delež samodejnih menjalnikov, ki dosega 31-odstotkov modelov v prodaji CX-5. Pri slovenskem uvozniku poudarjajo, da se ne ukvarjajo z izvozom in da vsaka pri nas prodana mazda vozi po naših cestah. Letos nameravajo prodati okoli 240 prenovljenih modelov CX-5 in leto skleniti z okoli 1.200 prodanimi avtomobili vse palete, kar bi pomenilo osem odstotkov večjo prodajo kot  lani.

Avto ima močan vozni potencial. Poleg štirikolesnega pogona AWD na zahtevo, ki so mu v zadnji  diferencial dodali ležaje za manj trenja in manjšo porabo goriva, na vozne lastnosti vpliva tudi novi sistem G-vectoring control. Ta izboljša stabilnost odzivov na volanu in motorni navor prilagodi glede na kot koles, kar v praksi pomeni večji nadzor prečnih sil in posledično stabilnejšo vožnjo prek zavoja. | Foto: Jure Gregorčič Avto ima močan vozni potencial. Poleg štirikolesnega pogona AWD na zahtevo, ki so mu v zadnji diferencial dodali ležaje za manj trenja in manjšo porabo goriva, na vozne lastnosti vpliva tudi novi sistem G-vectoring control. Ta izboljša stabilnost odzivov na volanu in motorni navor prilagodi glede na kot koles, kar v praksi pomeni večji nadzor prečnih sil in posledično stabilnejšo vožnjo prek zavoja. Foto: Jure Gregorčič

Kaj je filozofija jinba-ittai?

Delovanje AWD pogona se prilagaja razmeram pod kolesi. Ta mazda cesto tipa s 27 različnimi senzorji, ki sproti sestavljajo sliko kontrolni enoti pogona. | Foto: Mazda Delovanje AWD pogona se prilagaja razmeram pod kolesi. Ta mazda cesto tipa s 27 različnimi senzorji, ki sproti sestavljajo sliko kontrolni enoti pogona. Foto: Mazda Mazda je od nekdaj veljala za tehnično drzno in posebno znamko. Novo generacijo svojih avtomobilov pa so postavili v bit popolnega gibanja, ene od perfekcij japonske kulture. Filozofija jinba-ittai predstavlja popolno usklajeno gibanje med jezdecem in konjem. To vez naj bi s serijo tehničnih ukrepov prenesli na voznika in avtomobil.

Pri Mazdi pravijo, da so pozornost usmerili v razvoj avtomobila, usklajenega s človeškimi občutki in čustvi. S svojo tehnologijo Skyactiv, ki posega v vse ključne elemente avtomobila, od motorja, do podvozja in zasnove karoserije, so po načelih jinba-ittai želeli doseči čim boljši odziv na odzive voznika in popolni nadzor vožnje, gibanja avtomobila. Mazda CX-5 seveda ni roadster MX-5, kjer se je zgodba o vozniški popolnosti začela pisati na novo, se pa ta SUV lahko pelje zelo dinamično. Nos odločno drži smer, nagibanja je zelo malo in volan je precej bolj natančen in poveden.

Nadgradnjo elegance bodo potniki hitro občutili tudi v notranjosti. Zasnova armature je lepo simetrična, voznikov delovni prostor urejen, ergonomsko izboljšan, največji napredek pa prinašajo kakovostnejši materiali. Izdelava je na zelo visoki ravni, s pridihom butičnosti. Le na bele usnjene obrobe sredinske konzole bo treba biti pozoren. Kot narekujejo modni trendi SUV, ima tudi CX-5 višjo sredinsko konzolo. Kabina pa kljub temu bolj diha in ne daje občutka utesnjenosti. | Foto: Jure Gregorčič Nadgradnjo elegance bodo potniki hitro občutili tudi v notranjosti. Zasnova armature je lepo simetrična, voznikov delovni prostor urejen, ergonomsko izboljšan, največji napredek pa prinašajo kakovostnejši materiali. Izdelava je na zelo visoki ravni, s pridihom butičnosti. Le na bele usnjene obrobe sredinske konzole bo treba biti pozoren. Kot narekujejo modni trendi SUV, ima tudi CX-5 višjo sredinsko konzolo. Kabina pa kljub temu bolj diha in ne daje občutka utesnjenosti. Foto: Jure Gregorčič

Za koliko denarja?

Mazda CX-5 domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Cenovni prag se pri prenovljeni mazdi CX-5 v Sloveniji začne pri 23.990 evrih, kar je v primerjavi z modeli pred prenovo okoli tisočaka več. Pri uvozniku pa poudarjajo, da je že osnovna oprema precej bolj bogata kot prej in vključuje LED-žaromete, tempomat, sistem za preprečevanje naleta s funkcijo samodejnega zaviranja (do hitrosti 80 km/h), sistem G-vestoring in nastavljanje naklona zadnjih sedežev.

A kar okoli 82 odstotkov slovenskih kupcev mazde CX-5 se odloči za višje stopnje opreme in AWD-pogon, kar pomeni, da bo povprečen slovenski kupec za to mazdo odštel slabih 32 tisočakov v primeru bencinskega stroja (CX-5 G160 revolution) oziroma dva tisočaka več za 2,2-litrski turbodizel s 110 kilovati. V tem primeru bo kupec jasno dobil v paketu tudi precej dodatne opreme, ki vključuje tudi novi projekcijski zaslon, odmrzovanje brisalcev, električni pomik prtljažnih vrat, ogrevan volan, navigacijo ... Cenovni prehodi med posameznimi ravnmi opreme zanašajo 600, 550, 900 in 1.100 evrov. Razlika med primerljivo opremljenim (attraction) bencinskim in dizelskim modelom pa znaša dva tisočaka.

5 veličastnih mazd: zaklad tehničnih presežkov in poguma

Za tiste najzahtevnejše kupce mazde CX-5 so pripravili tudi posebni rdeči barvni odtenek, poimenovan soul crystal. Gre za barvo, pri kateri so z dodatki aluminijastih kosmičev dosegli visok sijaj in z drugimi delci poskrbeli za vpoj svetlobe. Gre za zelo elegantno in izrazito rdečo barvo, ki ima prepričljiv učinek globine (50 odstotkov večji) in sijaja, izkorišča fizikalne lastnosti svetlobe. Zanjo zahtevajo dodatnih 840 evrov. Avto pa je potem videti res šik. | Foto: Jure Gregorčič Za tiste najzahtevnejše kupce mazde CX-5 so pripravili tudi posebni rdeči barvni odtenek, poimenovan soul crystal. Gre za barvo, pri kateri so z dodatki aluminijastih kosmičev dosegli visok sijaj in z drugimi delci poskrbeli za vpoj svetlobe. Gre za zelo elegantno in izrazito rdečo barvo, ki ima prepričljiv učinek globine (50 odstotkov večji) in sijaja, izkorišča fizikalne lastnosti svetlobe. Zanjo zahtevajo dodatnih 840 evrov. Avto pa je potem videti res šik. Foto: Jure Gregorčič

Kaj najbolj cenite pri Mazdi?

  • tehnično drznost
    10,67 %
    32 glasov
  • japonsko zanesljivost
    51,00 %
    153 glasov
  • varčne atmosferske benciske motorje brez "turbo težav"
    16,00 %
    48 glasov
  • nov pristop v oblikovanju
    2,33 %
    7 glasov
  • razmerje med ceno in kakovostjo
    5,33 %
    16 glasov
  • napredno varnostno tehnologijo in vozne lastnosti
    2,00 %
    6 glasov
  • Mazda z mojega vidika ni nič posebnega.
    12,67 %
    38 glasov
Oddanih 300 glasov