Gregor Pavšič

Ponedeljek,
30. 9. 2024,
8.59

Osveženo pred

4 ure, 12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Natisni članek

Prodaja avtomobilov Volkswagen

Ponedeljek, 30. 9. 2024, 8.59

4 ure, 12 minut

Volkswagen

Kje tičijo razlogi? Volkswagen že drugič letos znižal napoved dobička.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,55
Autostadt Wolfsburg Volkswagen | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Volkswagen je drugič letos znižal svoja predvidevanja o dobičku v tem letu, ko bodo skupno prodali okrog devet milijonov novih avtomobilov.

Volkswagen je lani globalno prodal 9,24 milijona novih avtomobilov, letos jih bodo okrog devet milijonov. Upravo v Wolfsburgu pa bolj kot prodajne številke skrbi predvideni manjši dobiček iz poslovanja. Pričakovani dobiček za letos se je namreč zdaj že drugič znižal.

Volkswagen golf tovarna Wolfsburg
Avtomoto Kako dolgo bo imel ta gospod še delo in plačo? Podatki iz tovarn so skrb vzbujajoči.

Volkswagen | Foto: Reuters Foto: Reuters Donosnost bo padla z lanskih sedem na predvidenih 5,6 odstotka

Prejšnja napoved je predvidela do 338 milijard evrov prometa, popravljena pa zdaj predvideva okrog 320 milijard evrov prometa. Najbolj pa pada donosnost – lani je bila sedemodstotna, prva napoved za leto 2024 je nato predvidela donosnost od 6,5 do sedem odstotkov, zdaj popravljena pa le še okrog 5,6 odstotka.

Volkswagen se tako kot mnogi drugi proizvajalci ubada tako z zmanjšano prodajo na Kitajskem kakor tudi s padcem povpraševanja po električnih vozilih v Evropi. Dodatne stroške bi lahko povzročila tudi namera o zapiranju Audijeve tovarne v Bruslju.

Izvršni direktor koncerna Oliver Blume je opozoril, da so stroški proizvodnje v Nemčiji previsoki. Razburjenje v nemški javnosti že nekaj tednov povzroča možnost, da bi Volkswagen prvič zapiral tovarne v Nemčiji. Nekatere med njimi izdelujejo le povsem nišne modele, ki se bodo že v nekaj letih poslovili s trga.