Gregor Pavšič

Sreda,
28. 8. 2024,
6.39

Osveženo pred

1 dan, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,79
električni avtomobili proizvodnja avtomobilov Xpeng

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 6.39

1 dan, 2 uri

Xpeng

Kitajski Elon Musk potrdil: za Xpeng iščemo tovarno v Evropi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,79
Xpeng G6 | Foto Xpeng

Foto: Xpeng

Vodstvo Xpenga je začelo aktivno iskati lokacijo za svojo prvo avtomobilsko tovarno v Evropi.

Pri Xpengu so se po letos sprejetih (začasnih) višjih carinah za kitajske električne avtomobile odločili za pospešeno iskanje lokacije za svoje evropske tovarne. To je v pogovoru za Bloomberg potrdil njihov predsednik He Xiaopeng. Glede lokacije še ni razkril potencialnih držav, saj naj bi bil postopek izbire še v začetni fazi. Xiaopeng je navrgel, da bodo iskali državo z nizkim tveganjem pri delovni sili.

Xpeng | Foto: Xpeng Foto: Xpeng Xpenge poznajo Norvežani, Švedi, Nizozemci …

Mlado kitajsko avtomobilsko znamko najbolje poznamo kot tehničnega partnerja Volkswagna. V Evropo so svoje avtomobile prvič poslali leta 2020, začetna trga sta bila norveški in danski. Xpeng je nedavno objavil poslovne rezultate, iz katerih je razvidno, da je delež prodaje na prekomorskih trgih prvič presegel deset odstotkov. Poleg Evrope so prisotni tudi v Južni Ameriki in na Bližnjem vzhodu.

V Evropi se je njihov športni terenec G9 uvrstil med prve tri modele v svojem razredu, tako na Norveškem kot Danskem, enako tudi na Švedskem in Nizozemskem. Manj uspešni so bili ti avtomobili za zdaj v Nemčiji.

Njihovi avtomobili so sprva dobili 20,8-odstotne dodatne carine, te pa so zdaj po zadnji prilagoditvi povečali na 21,3 odstotka. Tem odstotkom je treba prišteti še že predhodno obstoječe desetodstotne carine.

He Xiaopeng
Avtomoto Milijarder pri 37 letih: kitajski "Elon Musk" zdaj pomaga Volkswagnu

BYD tovarna | Foto: BYD Foto: BYD

Carine bodo pospešile gradnjo tovarn v Evropi

Xpeng se je tako pridružil kitajskim proizvajalcem, ki aktivno iščejo lokacijo za svojo tovarno v Evropi. Kot prvi jo bo gradil BYD na Madžarskem. Leapmotor, ki je del Stellantisa, bo izkoristil njihovo obstoječo tovarno na Poljskem.

Chery Auto bo imel tovarno v Španiji, septembra bodo lokacijo tovarne – v igri so Madžarska, Španija in Češka – razglasili tudi pri družbi SAIC za znamko MG Motor. Ta bo v Evropi zagotovo proizvajala model MG4, lani šesti najuspešnejši električni avtomobil v Evropi, in najverjetneje tudi njegovo nedavno napovedano SUV različico.

Blizu dogovora za tovarno v Italiji naj bi bil še Dongfeng. Po pričakovanjih so letos napovedane višje carine za kitajske električne avtomobile še pospešile prizadevanja Kitajcev, da proizvodnjo vozil preselijo v Evropo.