Gregor Pavšič

Četrtek,
8. 4. 2021,
14.42

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

reli WRC Croatia rally 2021

Četrtek, 8. 4. 2021, 14.42

3 leta

WRC Croatia 2021

Hrvaški reli za SP: uradni seznam prijav, iz Slovenije pet posadk

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Kalle Rovanperra | V skupnem seštevku svetovnega prvenstva med vozniki vodi komaj 20-letni Kalle Rovanperä. | Foto Red Bull

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva med vozniki vodi komaj 20-letni Kalle Rovanperä.

Foto: Red Bull

Organizatorji hrvaškega relija za svetovno prvenstvo so objavili seznam prijavljenih posadk. Za reli se je prijavilo 68 posadk, med temi tudi pet posadk iz Slovenije. Prvi bo na cesto zapljal vodilni v svetovnem prvenstvu Kalle Rovanperä (Toyota).

Reli za svetovno prvenstvo bo na Hrvaškem od 22. do 25. aprila. Po pričakovanju na reli prihajajo vsi najboljši tovarniški vozniki. Prvi dan bodo šli na progo drug za drugim - skladno z vrstnim redom v skupnem seštevku svetovnega prvenstva po dveh odpeljanih preizkušnjah - Kalle Rovanperä (Toyota), Thierry Neuville (Hyundai), Sebastien Ogier (Toyota), Elfyn Evans (Toyota), Ott Tanak (Hyundai) in preostali.

V razredu WRC 2, v katerem vozijo dirkalniki razreda Rally 2 (nekdanji R5), bo konkurenca prav tako izjemna. Manjka sicer mladi Oliver Solberg, zato pa na Hrvaško prihajajo Andreas Mikkselsen (Škoda), znanec s slovenskih cest Nikolay Gryazin (Volkswagen), Marco Bulacia (Škoda), Mads Ostberg (Citroen), Teemu Suninen (Ford), Kajetan Kajetanowicz (Škoda), Chris Ingram (Škoda) …

Avtomoto Bliža se spektakel: obisk cest, ki so jih izbrali Hrvati #video

Med posadkami iz Slovenije bosta šla prva na progo Aleš Zrinski in Rok Vidmar (ford fiesta R5). | Foto: WRC Croatia Med posadkami iz Slovenije bosta šla prva na progo Aleš Zrinski in Rok Vidmar (ford fiesta R5). Foto: WRC Croatia Grossi ni dobil dirkalnika, na Hrvaško pet posadk iz Slovenije

Na štart bo odšlo pet posadk iz Slovenije. Ker iz Peugeot Sporta še ni dobil novega dirkalnika, je moral nastop odpovedati Marko Grossi. Številko 41 (31. zaporedoma) je dobil Aleš Zrinski (sovoznik Rok Vidmar, ford fiesta R5), 63 Aljoša Novak (sovoznik Jaka Cevc, škoda fabia R5), 64 Darko Peljhan (sovoznik Matej Čar, škoda fabia R5), 71 Grega Premrl (sovoznik Gregor Brešer, toyota GT 86) in 76 Primož Brazda (sovoznik Primož Tavčar, ford fiesta rally4).

Na seznam prijavljenih posadk je sicer 68 dvojic, od tega deset z dirkalniki WRC in kar 31 z dirkalniki razreda Rally2 (nekdanji R5).

Slovenci so bili sicer udeleženci že sploh prvega uradnega relija za svetovno prvenstvo, ki je januarja leta 1973 potekal v okolici Monte Carla. To sta bila Aleš Pušnik in sovoznik Rok Freyer (renault 12 gordini). Največ posameznih nastopov na svetovnem prvenstvu je do zdaj zbral Andrej Jereb in sicer osem. Kot zadnji je v konkurenci svetovnega prvenstva leta 2016 v Monte Carlu vozila posadka Turk-Ložnar (peugeot 208 R2), leto pozneje pa na reliju v Nemčiji - a le v pokalu in izven konkurence SP - še posadka Novak-Ocvirk (opel adam).