Gregor Pavšič

Ponedeljek,
19. 8. 2024,
7.30

Osveženo pred

1 dan, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,40
Madžarska Pakistan proizvodnja avtomobilov BYD

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 8. 2024, 7.30

1 dan, 4 ure

BYD

Globalna širitev in lov za Teslo, BYD s tovarno tudi v Pakistanu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,40
BYD tovarna | Foto BYD

Foto: BYD

Kitajski BYD je napovedal novo tovarno, in sicer v Pakistanu, s čimer želi spet postati največji proizvajalec električnih avtomobilov na svetu.

BYD je lani za kratek čas Tesli prevzel mesto vodilnega proizvajalca električnih avtomobilov, toda letos spet padel na drugo mesto. Na Kitajskem je sicer prodaja priključnih avtomobilov prvič na mesečni ravni presegla prodajo klasičnih pogonov, a to predvsem na račun priključnih hibridov in manj polnoelektričnih vozil. BYD izdeluje oboje, z napovedjo novih tovarn pričakujejo še bistveno boljše prodajne številke.

BYD seal
Avtomoto Prvi že v Sloveniji: limuzina BYD preseneča, zagotovo tudi s ceno #video

V Pakistanu živi okrog 250 milijonov ljudi

Nedavno so tako odprli tovarno v Tajvanu, zdaj so potrdili tudi tovarno v Pakistanu. To je peta najbolj poseljena država na svetu, kjer je avtomobilski trg res šele v zagonu, toda s cenejšimi električnimi avtomobili bi lahko BYD ponudil zagon prodaji. V Pakistanu živi okrog 250 milijonov ljudi, od tega samo v prestolnici Karačiju kar 20 milijonov.

Državne oblasti so se zavezale graditi polnilno infrastrukturo, BYD pa bo imel tovarno tam predvidoma že čez dve leti. Pakistanski trg sta do zdaj obvladovala japonska Toyota in Suzuki. Predlani je delež električnih vozil vseeno znašal že 12 odstotkov.

Pomembna bo tudi tovarna v Evropi

Poleg tega nameravajo graditi nove tovarne tudi v Mehiki in na Madžarskem, predvidoma tudi v Turčiji. Pri naših vzhodnih sosedih bodo tovarno zgradili in tam delo začeli leta 2026. Kot so predstavniki BYD povedali za britanski Autoexpress, bodo na Madžarskem pri mestu Szeged izdelovali vse velikoserijske avtomobile, ki jih trenutno prodajajo na evropskem avtomobilskem trgu.

BYD je bil tudi glavni avtomobilski pokrovitelj letošnjega evropskega prvenstva v nogometu v Nemčiji, s čimer se želijo Kitajci približati evropskemu avtomobilskemu kupcu. Po predvidevanjih Stelle Li, podpredsednice družbe, naj bi Evropejci znamko BYD že dojemali kot eno izmed uveljavljenih evropskih znamk.