Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
2. 3. 2012,
9.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ford Tehno Avtomoto Družinski Avtomoto

Petek, 2. 3. 2012, 9.31

8 let

Fordov sync se je z novim B-maxom preselil v Evropo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ford je prvi avtomobilski proizvajalec, ki je za predstavitev novega modela izbral osrednji svetovni dogodek mobilnih komunikacij Mobile World Congress.

Ne brez razloga je novi B-MAX doživel svojo premiero prav v Barceloni, kjer so se ta teden sicer vrstile predstavitve novih mobilnih telefonov in storitev. Eden od glavnih adutov tega majhnega avtomobila so po besedah prvega moža Forda Billa Forda prav napredne tehnologije komunikacij in zabave, ki jih uporabnikom predstavljajo v sistemu Ford SYNC. Ameriški proizvajalec je prepričan, da bo SYNC izstrelil novega B-MAX-a med tehnološko najnaprednejše majhne avtomobile na stari celini.

Povej mi, povej …

Med poudarki SYNC-a je optimirano glasovno upravljanje, ki omogoča, da večino ukazov izpolnimo z besedo ali dvema, tehnologije razpoznave govora pa omogočajo prepoznavo imen, shranjenih v imeniku ali imen izvajalcev glasbe in njihovih albumov, ki bi jih želeli predvajati.

V primeru dvoma, kako je treba izgovoriti ime, da bi ga SYNC prepoznal, pa poseben ukaz predvaja ime stika, kot ga razume SYNC, kar je zlasti pomembno zato, ker med devetimi podprtimi jeziki, ki jih bo ta sistem sprva podpiral, ne bo slovenščine.

Med predvajanjem glasbe zna SYNC tudi odgovoriti katero skladbo, izvajalca in naslov albuma trenutni poslušamo, njegovi sistemski ukazi pa so prilagodljivi, zato je možno tudi ustvarjanje glasovnih bližnjic.

Za povezovanje z drugimi napravami skrbijo Bluetooth, priključek USB in 3,5 mm vtičnica za zvočne naprave. Vtičnica USB omogoča tudi programske nadgradnje s katerimi naj bi sistem SYNC v prihodnosti še izboljšali in nadgradili.

Sprva devet jezikov, a brez slovenščine

Že prej omenjene glasovne tehnologije omogočajo glasno branje prejetih kratkih sporočil na podprtihh mobilnih telefonih, a tudi tokrat bo učinek popoln le, če bo sporočili v enem od podprtih jezikov: angleščini, francoščini, španščini, portugalščini, nemščini, italijanščini, turščini, nizozemščini ali ruščini.

Tudi medijsko središče

SYNC deluje tudi kot medijsko središče, ki po priklopu zunanje pomnilniške naprave (USB) vse pesmi, katerih datoteke so opremljene z ustreznimi označbami, samodejno razvrsti po zvrsteh, izvajalcih, albumih, pesmih in predvajalnih seznamih. Ti seznami pomagajo pri izbiri glasbe za poslušanje in tudi pri iskanju drugih podobnih skladb na priključenem mediju.

Pripravljen na najhujše

SYNC že zdaj podpira sistem okrepljenega klica v sili, ki v primeru nezgode določi položaj vozila (GPS koordinate) in glede na to obvesti najbližji klicni center reševalcev. Ko bo izgrajena ustrezna infrastruktura tudi na strani reševalcev, bo ta funkcija, poimenovana Emergency Assistance (Pomoč v sili) na voljo v 30 državah.

Ne spreglejte