Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 14.42

8 let

Fisker karma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po več letih napovedi je Fisker končno predstavil serijsko izvedbo priključno hibridne športne štirivratne limuzine karma, ki jo bo izdeloval v finski tovarni Valmet.

Skoraj taka kot študija

Serijska karma je obdržala veliko lastnosti študije iz preteklih let. Dolga je 4,99 metra, široka 1,98 metra, elegantno pojavo pa ji okrepi višina zgolj 1,33 metra. Serijska karma je po študiji povzela tudi 22-palčna aluminijasta platišča ter polkrožno enodelno streho, ki jo pokrivajo sončne celice. Od študije se med drugim razlikuje po stebričku B, ki je potreben za zagotovitev pasivne varnosti.

Tridimenzionalni zaslon

Armaturna plošča je poleg standardnih prikazovalnikov opremljena tudi z 10-palčnim zaslonom, ki poleg občutljivosti na dotik uporabniku zagotavlja vtis tridimenzionalnosti. Z njegovo pomočjo upravlja samodejno dvopodročno klimatsko napravo, razvedrilno elektroniko, telefon, navigacijsko napravo in avtomobilske sisteme.

Q-Drive

Osrčje avtomobila tvori Fiskerjev hibridni pogon Q-Drive, ki ga sestavljajo 150-kilovatni bencinski štirivaljnik in dva elektromotorja, ki zagotavljata skupno moč 300 kilovatov in navor več kot 1300 njutonmetrov. Karma lahko zgolj z električno energijo iz litij-ionskih baterij s kapaciteto 20 kilovatnih ur, ki se polnijo iz omrežja, prevozi okrog 80 kilometrov, v kombinaciji z bencinskim motorjem v vlogi podaljševalnika dosega pa okrog 500 kilometrov.

Različne zmogljivosti

Ko se elektromotorja napajata zgolj iz baterij, avtomobil v približno osmih sekundah pospeši do sto kilometrov na uro in doseže največjo hitrost 150 kilometrov na uro, ko deluje motor na notranje izgorevanje, pa se pospeški izboljšajo na 5,9 sekunde do sto kilometrov na uro, največja hitrost pa znaša 200 kilometrov na uro.

Ne spreglejte