Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
24. 10. 2013,
13.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dacia Družinski Avtomoto

Četrtek, 24. 10. 2013, 13.51

8 let

Dacia logan MCV – družinski karavan za manj kot devet tisočakov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dacia z loganom MCV ponuja praktičen karavan na sanderovi osnovi, ki pa prostorninsko s 573 litri prtljažnika ponuja dimenzije meganovega razreda. Na voljo že za manj kot devet tisočakov.

Dacia prevzema kupce tekmecem, med njimi predvsem starejši vozniki

Dacia v zadnjih letih kljub splošni krizi v avtomobilski industriji v Sloveniji beleži pozitivne rezultate, saj so letos že presegli prodajo celotnega leta 2012. Med kupci dacii je kar 93 odstotkov voznikov, ki so prej vozili avtomobile drugih znamk (največ renaulte, ople, škode, hyundaie in volkswagne), tretjina pa je do prve dacie raje kupovala rabljene avtomobile. Med kupci so pričakovano predvsem starejši vozniki, mladih je le malo.

Nekoč skoraj dostavnik, danes bližje klasičnemu karavanu

Novi logan MCV je nadaljevanje nekdanjega karavana, ki pa je zdaj postal nekoliko daljši, manj oglat, na zadku pa tudi nima več vertikalno navpičnih zadnjih asimetričnih dvokrilnih vrat.

Če je bil prejšnji logan MCV s svojimi ravnimi linijami torej že bližje dostavniku in je imel v primerjavi z naslednikom še dobrih 130 litrov večji prtljažnik, je naslednik postal bolj klasična karavanska različica letos predstavljenega novega sandera.

S svojo osnovo (sanderom) sodi med avtomobile cliovega razreda, a zaradi še vedno zelo velikega prtljažnika je po prostornini dejansko posegel celo v meganov razred. Prtljažnik je skoraj sto litrov večji kot pri meganu grandtourju, hyundaiu i30 wagon in kii cee'd sportswagon ter le malo manjši kot pri karavanskem golfu.

Nič več s sedmimi sedeži

Logan MCV izpostavlja racionalnost, praktičnost, zanesljivost in prostornost. Čeprav nima več možnosti različice s sedmimi sedeži, je prostora tako za potnike kot prtljago več kot dovolj. Na zadnji klopi sta dva priključka isofix, sprednji sovozniški sedež takega priključka nima.

Za razliko od predhodnika ima več razpoložljive opreme, ki si jo deli s sanderom. To so multimedijska naprava s sedempalčnim zaslonom na dotik, parkirni senzorji zadaj, servo volan (pri dizelskih motorjih je električni, pri bencinskih pa hidravlični), sistem ESP je v loganu MCV serijski.

En bencinski, dva dizelska motorja, možnost tudi avtoplina

Logan MCV bo na voljo z eno različico bencinskega 1,2-litrskega motorja s 55 kilovati, ob tem pa še z dvema različicama (55 in 66 kilovatov) 1,5-litrskega dizelskega motorja dCi. Bencinski motor bo mogoče dobiti tudi s tovarniško predelavo na avtoplin, ki je dražja za okrog 800 evrov. Prodajni načrti uvoznika Dacie v Sloveniji ne predvidevajo večjega zanimanja za pogon na avtoplin, saj naj bi kupci raje kupili cenejši avtomobil.

Ne spreglejte