TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2007,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2007, 14.09

8 let

ALDE: Svoboda medijev v Sloveniji bo aktualna tudi v času predsedovanja EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Člani politične skupine liberalcev (ALDE) v Evropskem parlamentu so med obiskom napovedali, da bodo vprašanje svobode medijev v Sloveniji odprli v času predsedovanja države EU.

13 članska delegacija je Slovenijo obiskala pred prevzemom predsedovanja EU, s predstavniki vlade pa so razpravljali o pripravah in prednostnih nalogah predsedovanja. Strinjali so se, da mora biti opoziciji omogočeno polno delovanje tudi v času predsedovanja države EU. Britanski poslanec Chris Davies je po srečanju dejal, da je v pogovoru z Matejem odprl vprašanje svobode medijev v Sloveniji. Dobil je odgovor, da je svoboda medijev polno zagotovljena, saj lahko novinarji v Sloveniji pišejo o čemer želijo, vendar pa se pri tem odpira vprašanje, zakaj je 571 novinarjev podpisalo peticijo proti cenzuri. Davies je napovedal, da bodo liberalci zadevo odprli v času predsedovanja Slovenije EU in "premier se mora zavedati, da bo v tem pogledu Slovenija 'vzeta na piko' tako v Bruslju kot v Strasbourgu". Davies je sicer ocenil, da EU nima mehanizma s katerim bi učinkovito nadzorovala spoštovanje pravic in svoboščin v posamezni članici EU.

"V EP je tradicija, da se predsedstvu vedno zaželi vse najboljše"

Vodja delegacije ALDE v Ljubljani Annemie Neyts pa je dejala, da so pogovori z vladnimi predstavniki tekli o različnih zadevah in dodala, da velja "v Evropskem parlamentu tradicija, da se predsedstvu vedno zaželi vse najboljše, tudi če ga vodi vlada, v kateri ni naših ideoloških partnerjev, kot je to v primeru Slovenije".

"Dobro delujoča demokracija zahteva obstoj opozicije" Na vprašanje, kako komentira sporazum o sodelovanju za uspešno predsedovanje EU, ki ga je maja parlamentarnim strankam v podpis ponudil premier Janez Janša, pa je Neytsova sprva dejala, da ne želi komentirati notranjepolitičnih zadev, kljub tem pa je priznala, da je zadeva "rahlo presenetljiva". Pojasnila je, da dobro delujoča demokracija zahteva obstoj opozicije, ki igra svojo vlogo in čeprav je vloga opozicije, da nasprotuje, to strankam po njenih besedah ne preprečuje podpore uspešnemu predsedstvu. "Normalno politično življenje se mora nadaljevati tudi med predsedovanjem države EU," je bila jasna.

Kacin: Dosedanji potek obiska profesionalen S kolegico sta se strinjala tudi poslanca liberalcev iz Slovenije Jelko Kacin in Mojca Drčar Murko (ALDE/LDS). Kacin je poudaril, da je bil dosedanji potek obiska delegacije ALDE v Sloveniji profesionalen, dobili so odgovore na vsa zastavljena vprašanja. Dejal je tudi, da bodo člani ALDE po svojih najboljših močeh prispevali, da bo tudi v času slovenskega predsedovanja EU napredovala in poglabljala svoje medsebojne vezi.

Kacin: Kot opzicija smo dolžni delovati preventivno in kurativno

Kacin je opozoril, da so kot opozicija "dolžni delovati preventivno in kurativno", kar pomeni, da so vlado dolžni opozarjati na morebitne pasti že pred njenim predsedovanjem in tudi v času predsedovanja. Drčar Murkova pa je izrazila razumevanje, da je vlada predlagala poenotenje strank, vendar misli, da "je izenačitev enotnega nastopanja in nekonfliktnosti, ki naj bi nenadoma nastala v slovenski družbi za pol leta, zmeda pojmov o tem, kako delujejo sodobne parlamentarne države".

"Državotvornost je opredeljena kot pričakovanje, da se bodo zagovorniki drugačnih stališč kot so vladna, zlili z vlado v eno stališče. Ampak katera so ta stališča, pa nihče ne ve," je dejala poslanka, ki se je tudi vprašala, "katera politična stranka se lahko odpove svojemu programu za pol leta in to tik pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami". Posledica takega poenotenja bi bila po njenem mnenju le to, da bi se konflikti iz parlamenta selili v "ožje kroge".

Kresalova: LDS je do zdaj v parlamentu podprla vse akte povezane s predsedovanjem EU

S podpredsednico Evropskega parlamenta in članico ALDE Diano Wallis se je v četrtek zvečer srečala predsednica LDS Katarina Kresal. V pogovoru sta se dotaknili aktualne politične situacije v Sloveniji, predsedniških volitev ter prihajajočega predsedovanja Slovenije EU. Ob tem sta govorili tudi o evropskih izkušnjah glede delovanja opozicije v času predsedovanj posamezne države.

Kresalova je dejala, da je poslanska skupina LDS v državnem zboru doslej podprla vse akte povezane s predsedovanjem Slovenije in da si želi, da bi bilo slovensko predsedovanje uspešno. Hkrati pa meni, da mora opozicija obdržati svojo vlogo, to je nadzor nad delovanjem oblasti. Britanska sogovornica je dejala, da pakti o nenapadanju niso običajni v evropskem prostoru, saj evropska ideja temelji na demokraciji in prostoru za različne poglede na politična vprašanja, so sporočili iz LDS.

Ne spreglejte