TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
19.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 19.03

8 let

Z novim zakonom o zdravilski dejavnosti nič več zdravilske zbornice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za zdravje je komaj dve leti po sprejemu zakona o zdravilstvu pripravilo nov zakon o zdravilski dejavnosti.

Z njim odpravljajo zdravilsko zbornico, uzakonjeno leta 2007. Direktor direktorata za zdravstveno varstvo pri ministrstvu Janez Remškar je danes kot razlog za to navedel, da bi bilo zbornico težko organizirati uravnoteženo.

Zdravilci, ki bi se morali organizirati v zbornico, izvajajo različne dejavnosti, nekaterih je številčno več kot drugih, zato bi bilo zbornico težko ustrezno organizirati, je na novinarski konferenci pojasnil Remškar.

Remškar pričakuje burno javno razpravo

Predlog novega zakona o zdravilski dejavnosti bo do 15. decembra v javni razpravi, Remškar pa upa, da bo že v prvih mesecih 2010 tudi na vladi. Remškar je dejal, da pričakuje burno javno razpravo, a napovedal, da na ministrstvu od predlagane ureditve ne bodo odstopili.

V besedilu novega zakona so na novo opredelili pojem statusa osebe, ki lahko opravlja zdravilsko dejavnost. Poleg tega so naloge, ki naj bi jih po sedanjem zakonu opravljala zbornica, prenesli na ministrstvo za zdravje.

Še naprej se zahteva določeno medicinsko znanje Nov zakon pojem zdravilec spreminja v izvajalec zdravilske dejavnosti. Od slednjega še naprej zahteva določeno medicinsko znanje, osebe, ki nimajo zdravstvene izobrazbe, pa bodo morale opraviti preizkus iz zdravstvenih vsebin.

Strožja odgovornost za vsakega izvajalca zdravilske dejavnosti

Oseba, ki izvaja zdravilsko dejavnost, bo še naprej morala o izvajanju svoje dejavnosti voditi dokumentacijo. Uvaja pa nov predlog zakona strožjo odgovornost za vsakega izvajalca zdravilske dejavnosti - in sicer bo odgovoren kot strokovnjak -, poleg tega predlog zakona izvajalcu nalaga, da uporabnika storitev ne bo smel odvračati od medicinskega zdravljenja.

Strokovni nadzor po posameznih dejavnostih, zdravilskih metodah in sistemih bodo sicer opravljala strokovna združenja oz. njihovi člani, katerih odločitve bodo dokončno nadzirane in overjene s strani ministrstva. To bo izvajalce zdravilske dejavnosti, ki bodo izpolnjevali pogoje, na podlagi pravnomočnih odločb vpisovalo v register. V zakonu so določene tudi pravice uporabnika storitev, možnost pritožbe in uporaba izdelkov in pripomočkov.

Akupunkturo bo lahko izvajal le doktor medicine

Poleg tega so v predlogu novega zakona razširili seznam dejavnosti, ki jih lahko izvaja le doktor medicine. Poleg homeopatije, kiropraktike ter osteopatije so to zahtevo razširili še na akupunkturo. Opravljanje zdravilske dejavnosti pa so razširili na neprofitno dejavnost, torej tudi na druge oblike pravnih oseb, ki niso opredeljene v zakonu o gospodarskih družbah.

Državni zbor je sicer sedanji zakon o zdravilstvu sprejel 2. oktobra 2007. Ministrstvo za zdravje je oktobra lani objavilo sklic ustanovne skupščine zbornice s pozivom zdravilcem, naj se je udeležijo. Sklicana je bila za 22. januar, a kasneje odpovedana, marca pa so na ministrstvu napovedali pripravo novele zakona.

Ne spreglejte