Ponedeljek,
15. 4. 2024,
14.57

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

Natisni članek

stavka SMG gladovna stavka igralka

Ponedeljek, 15. 4. 2024, 14.57

2 meseca

Igralka Draga Potočnjak gladovno stavka v podporo Palestincem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37
Draga Potočnjak, igralka | Igralka v gledališču uro pred vsako predstavo in po njej zbira podpise podpore in bere svojo izjavo. | Foto Nebojša Tejić/STA

Igralka v gledališču uro pred vsako predstavo in po njej zbira podpise podpore in bere svojo izjavo.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Igralka Draga Potočnjak gladovno stavka od petka v prostorih Slovenskega mladinskega gledališča (SMG). Letošnja prejemnica nagrade Poldeta Bibiča za življenjsko delo naj bi stavkala do nedelje. Kot je zapisala v izjavi, je stavka dejanje obupa, a tudi zadnji kanček upanja v solidarnost in človečnost. Njeno gladovno stavko podpirajo tudi v SMG.

Potočnjakova v svoji izjavi poziva tudi k takojšnjemu priznanju Palestine kot države ter prekinitvi gospodarskih in diplomatskih odnosov z Izraelom. Poleg tega zahteva "odločno in glasno zavzemanje za ustavitev vojne in genocida, mučenja in trpinčenja palestinskega ljudstva v Gazi in na Zahodnem bregu, odločnejše zahteve za takojšnjo zagotovitev in dostavo humanitarne pomoči, takojšnjo prepoved razpolaganja z ozemljem Republike Slovenije, njenim zračnim prostorom ter akvatorijem za prevoze in dostavo vojaških sil in sredstev za izvrševanje genocida, ki ga Izrael izvaja ob pomoči ZDA".

Uro pred predstavo in po njej zbira podpise podpore in bere svojo izjavo

Igralka v gledališču uro pred vsako predstavo in po njej zbira podpise podpore in bere svojo izjavo. Poleg tega lahko posamezniki podporo stavkajoči izrazijo na posebni spletni strani, ki je dostopna prek povezave sta.si/q0IemT.

Po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, ko so njegovi pripadniki na jugu Izraela ubili okoli 1.170 ljudi, večinoma civilistov, še 250 pa jih zajeli za talce, je Izrael sprožil ofenzivo na Gazo. V izraelskih napadih je bilo na območju Gaze od začetka vojne doslej ubitih več kot 33.700 ljudi, večinoma žensk in otrok.

zdravniki pred UKC Ljubljana
Mnenja Za zmanjšanje čakalnih dob bi bilo treba ukiniti samoplačniške ambulante
Rok Cvetko
Novice Policijski sindikat ne izključuje napovedi stavke