Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 5. 2012,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zdrava prehrana

Ponedeljek, 28. 5. 2012, 8.31

8 let

Spet na jedilniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav naj bi v modnem svetu veljal pregovor, da en dan obstajaš, drugega te pa ni, bi lahko enako rekli za določena živila, ki jih strokovnjaki po letih omejevanja spet priporočajo.

Jajca

Bila so oklicana za male holesterolske bombe, ki povzročajo srčna obolenja, vendar leta raziskav povezavo med jajci in boleznimi srca zavračajo. Res je, da je v enem jajcu toliko holesterola, kot ga je priporočljivo pojesti v enem dnevu, res pa je tudi, da vsebujejo veliko odličnih sestavin, pomembnih za zdravje – cink, železo, vitamina A in D, in hranil, kot je holin, ki preprečuje razvoj raka na prsih. Polovica vsega tega je v rumenjaku, kar pojasni, zakaj hrana, ki jo pripravimo zgolj z beljakom, ni enako nasitna. Trdo kuhano jajce ima le okrog 70 kalorij, občutek sitosti pa traja nekaj ur. Pazite le, da jajc ne uživate z dodatki, kot so slanina, maslo in sir.

Banane

Ker imajo višjo vrednost ogljikovih hidratov, so imele banane od nekdaj slab sloves, da redijo, danes pa raziskave bolj podrobno razlagajo njihovo sestavo in delovanje. Banane vsebujejo škrob, ki ga telo ne absorbira, daje pa občutek sitosti in hkrati spodbudno vpliva na presnovo maščob, pri čemer pomagajo tudi maščobne kisline, ki telo pripravijo do tega, da porablja maščobe, ne ogljikovih hidratov. Takšno vrsto škroba najdemo v zelenih bananah, škrob iz rumenih banan telo že absorbira, zato nima enakega učinka. Če napol zrelih banan ne marate, jih zmeljite v mešalniku in jih zaužijte v obliki smoothija.

Kokosovo olje

Zaradi nasičenih maščob je bilo kokosovo olje na seznamu prepovedanih živil, a kot kaže, so te maščobe del srednje verige trigliceridov, ki jih telo hitreje in bolje prebavi kot olja iz dolge verige, na primer sončnično olje. Poleg tega se kokosovo olje v telesu redko shrani kot maščoba, ker ga telo raje porablja za energijo. V raziskavi iz leta 2009 se je ženskam, ki so uživale dve žlici kokosovega olja na dan, zmanjšal obseg trebuha, povišala pa se jim je raven zdravega holesterola.

Rdeče meso

O rdečem mesu vemo že toliko hudega, da je skoraj čudež, da ga še kdo je. Novejše raziskave pa kažejo, da nasičene maščobe v rdečem mesu ne povzročajo nujno srčnih obolenj, seveda če jih uživamo zares zmerno. Rdeče meso je izjemen vir proteinov, ki jih telo potrebuje, ker pa jih presnavlja dalj časa, spodbuja metabolizem in tako preprečuje napade lakote. Govedina vsebuje tudi visoke vrednosti linolejske kisline, ki omejuje delovanje encimov, odgovornih za shranjevanje maščobe. Pusto rdeče meso je najbolje pripraviti na žaru ali pečeno, cvrtje se močno odsvetuje. Uživajte ga zmerno in v zmernih količinah.

Maslo

Včasih je veljalo, da je margarina bolj zdrava od masla, zato je njena raba široko narasla, a to ne velja za vse vrste margarin, čeprav so za razliko od masla rastlinskega izvora. Maslo resda vsebuje nasičene maščobe, vendar vsebuje tudi veliko vitaminov (A, D, E, K) in mineralov (selen), antioksidante in linolejsko kislino, ki preprečuje nabiranje maščob v telesu. Maščobe v maslu pripomorejo tudi k temu, da telo bolje absorbira vitamine in minerale iz druge hrane. Ne glede na to, ali boste uživali maslo ali margarino, je jasno, da je oboje treba uživati v majhnih količinah.

Ne spreglejte