Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2013,
10.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kava miti

Torek, 26. 3. 2013, 10.31

8 let

Miti o kavi, ki ne držijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če ste mislili, da ima zmrznjena kava boljši okus, da lahko kavo pogrejete v mikrovalovni pečici in da ima espreso več kofeina kot filterkava, vam bomo vse mite podrli.

Mit št. 1: Kava v zamrzovalniku ostane dlje sveža

Če zamrznete ali ohladite svojo kavo in mislite, da ste naredili nekaj dobrega za okus kave, se motite. Kava absorbira okuse okoli sebe. Četudi ste jo zaprli v vrečko ali škatlo, bo potegnila vase preostale okuse iz zamrzovalnika ali hladilnika. Kava s čebulo? Ne! Kava prav tako potegne nase vlago hladilnika, ne glede na to, kako močno jo boste zaprli. Za najboljše rezultate hranite kavo v zaprti posodi daleč od neposrednega sonca.

Mit št. 2: Pogrevanje kave v mikrovalovni pečici ni slaba ideja

Eden od glavnih grehov v kraljevini kave je pogrevanje kave v mikrovalovni pečici. Vonj in okus sta kemično uničena s ponovnim hlajenjem ali segrevanjem. Vaša kava bo dobila samo dodaten okus kislosti.

Mit št. 3: Močnejša ko je kava, boljši okus ima

Tako kot v matematiki, arhitekturi in umetnosti obstaja zlato razmerje za pripravo popolne skodelice kave. Uporabite eno žlico kave za vsako skodelico kave. Velika umetnost, tako kot kuhanje dobre kave, zahteva, da se nekatera pravila poruši. Na poti do dobre kave pa vseeno raje začnite s splošno sprejetim razmerjem: ena žlica kave na eno skodelico vode.

Mit št. 4: Kava je slaba za zdravje

O tem mitu lahko na veliko razpravljamo, raziskovalci in nutricionisti imajo velikokrat različne poglede. Obstaja dovolj dokazov za in proti kavi, a vseeno je več dokazov, da kava zmanjša verjetnost sladkorne bolezni tipa 2, Parkinsonove bolezni in demence. Znano je, da se s pitjem kave zmanjša verjetnost tako za nastanek raka na koži in prostati kot tudi kapi. Na to se pije!

Mit št. 5: Espreso ima več kofeina kot filterkava

Za večino ljudi je jutranja kava najboljši začetek dneva. Torej, katera ima več kofeina? Skodelica espresa ima povprečno med 30 in 50 miligrami kofeina, medtem ko ima skodelica filterkave 200 miligramov kofeina! Razlog za to je način priprave. Pri espresu je voda v stiku s kavo za 20–30 sekund, ko pa gre vodo skozi filter s kavo, to traja približno štiri minute, kar pomeni, da je več časa za absorbiranje kofeina.

Ne spreglejte