Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2018,
12.42

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

komar komarji

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 12.42

5 let, 9 mesecev

Ko vas piči komar, se nikar ne praskajte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52
komarji | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Čeprav komarji prenašajo marsikatero bolezen, nam pri nas še zmeraj največ preglavic povzročajo njihovi piki in srbečica, ki jo povzročajo. Kako preprečiti srbenje in ublažiti vnetje?

Pik komarja srbi, ker koža postane vneta. S praskanjem komarjevega pika postane koža le še bolj razdražena, kar povzroča nadaljnjo srbečico. Poleg tega se zna zgoditi, da boste z intenzivnim praskanjem predrli kožo, to pa lahko povzroči infekcijo in dodatno pripomore k temu, da vas bo pik še bolj srbel.

komarnik
Trendi S komarniki do zaščite pred nezaželenimi žuželkami

Najučikovitejši je antihistamin

Srbečico najlažje ublažimo z antihistaminsko kremo, ki jo brez recepta dobite v vsaki lekarni. Pik komarja povzroči reakcijo našega imunskega sistema, saj komarjeva slina vsebuje snovi, ki omogočajo, da ta lažje pije kri.

Naše telo se na te tuje encime odzove in začne sproščati protitelesa, kar pa povzroči povečano sproščanje histamina. Prav histamin pa je tisti, ki poskrbi, da se naša koža vname in zateče, pik pa začne srbeti. Antihistaminska krema deluje neposredno na histamin in zmanjšuje vnetje. Antihistamin lahko v lekarni dobite tudi v obliki tablet.

komar, zika | Foto: Reuters Foto: Reuters

Mesto pika hladite

Kadar antihistamina nimate pri roki, je najbolje, da mesto pika hladite z obkladkom. Da kože ne bi poškodovali, led zavijte v krpo in jo položite na pik. Led blaži vnetje, srbečice pa vsaj nekaj časa ne boste čutili. Ledu tudi zavitega v krpo na koži ne pustite predolgo, priporočljiv čas je od dve do pet minut.

Obkladek lahko naredite tudi iz bazilike. V pol litra vrele vode stresite 15 gramov posušene bazilike in počakajte, da se ohladi. V mešanico nato pomočite vatno blazinico ali krpo in jo nežno podrgnite po piku.

bazilika | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Če imate doma svežo baziliko, pa lahko odtrgate tudi list, ga narežete in kar takoj podrgnete po mestu pika. Študije so namreč pokazale, da kemijska snov z imenom eugenol, ki ga najdemo v baziliki, blaži srbečico.

Pik lahko namažete tudi z aloe vero, saj ta blaži vnetja in hladi kožo, pomaga pa lahko tudi pri celjenju manjših ran.

klopi
Trendi Naravni načini odstranjevanja klopov z vašega vrta

Jabolčni kis se že stoletja uporablja kot domače zdravilo za mnoge težave, pomagal pa naj bi tudi pri piku komarjev in ublažil srbečico. Z vatno blazinico, namočeno v kis, nežno podrgnite po piku. Če so vas komarji popikali po vsem telesu, si lahko naredite kopel iz ovsenih kosmičev. V toplo vodo stresite skodelico ovsenih kosmičev ter se v kadi namakajte 20 minut.

Kaj se zgodi pri komarjevem piku si lahko od blizu ogledate v spodnjem videu.

Ne spreglejte