Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 12. 2014,
11.01

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet darila prazniki prazniki obdarovanje Lidl Slovenija

Torek, 16. 12. 2014, 11.01

4 leta, 4 mesece

Zaženite svojo proizvodnjo daril

Siol.net

Foto: Thinkstock

Je vaš letošnji seznam za darila bolj podoben telefonskemu imeniku? Namesto po darila se raje odpravite po nakupih za sestavine za darila. Naredite piškote, hišico iz medenjakov ali sneženo kroglo.

Kot Božički ali dedki Mrazi bomo lahko še uspešnejši, če bomo zagnali svojo lastno proizvodnjo daril. Naši obdarovanci bodo presrečni, če jih bodo pod jelko čakala doma narejena darila, mi pa bomo že med izdelovanjem presenečenj uživali v prazničnem vzdušju.

Letos se bomo torej lahko preizkusili v ročnih spretnostih. Nabavite si dovolj sestavin, različnih kozarcev in drugih pripomočkov, da boste lahko izdelali polno košaro sladkih, dišečih in čarobnih presenečenj.

Predlagamo vam, da podarite:

- "piškotne" kozarce, ki jih napolnite s suhimi sestavinami za piškote in jim priložite lično napisana navodila za izdelavo, - sneženo kroglo, - hišico iz medenjakov in - peneče krogle za kopel.

"Piškotni" kozarci:

 | Foto: Ni boljšega od piškotov, razen piškoti s čokolado.

V čiste pollitrske kozarce za vlaganje ali drugo stekleno embalažo vsujte 20 gramov navadne moke, 30 gramov kakavovega prahu, 250 gramov sladkorja (za bolj pisan učinek lahko kombinirate belega in rjavega) in 125 gramov čokoladnih koščkov, ostružkov ali kroglic. Čokolada je vedno na vrhu sestavin, sicer se nam bodo plasti preveč pomešale med seboj.

Navodilo: Stresite sestavine iz kozarca v posodo, dodajte 125 gramov stopljenega masla, eno žličko vaniljeve esence in dve rahlo zmešani jajci. Lahko dodate tudi skodelico sesekljanih oreščkov. Vse skupaj zmešajte in stresite v manjši pekač ter pecite od 30 do 40 minut pri 160 stopinjah Celzija. Razrežite in uživajte.

Snežena krogla:

 | Foto: Spet kozarci. Lesketajoč sneg nas vedno pritegne, pa naj bo zunaj na dvorišču ali v čarobni snežni krogli.

Za to darilo lahko uporabite kakršenkoli kozarec in plastične figurice z zimskim ali božičnim motivom. Pokrovčke, ki niso v božičnih barvah, pobarvajte z barvo za emajl ali pa z akrilno barvo, lahko jih tudi prelepite z božičnim papirjem. Na notranjo stran pokrovčka dobro prilepite figurice, ki naj bodo plastične, saj bodo kovinske sčasoma zarjavele.

Kozarce skoraj do vrha napolnite z destilirano vodo, dodajte žličko bleščic in nekaj kapljic glicerina, zaradi česar bodo bleščice nežno "snežile" na figurice. Ne dodajte preveč glicerina, ker se bodo bleščice prilepile na dno kozarca. Trdno zaprite kozarec in ga obrnite ter uživajte v snegu.

Peneče krogle za v kopel:

 | Foto: Doma narejene peneče snežne kepe, ki navadno kopel spremenijo v biserno, lahko pobarvate v katerokoli barvo. Za izdelavo si vzemite tri ali štiri dni časa, da se vmesne stopnje dobro posušijo.

S temi količinami boste naredili dve veliki ali štiri majhne krogle:

- 2 skodelici grenke ali ledene soli (magnezijev sulfat) iz lekarne,

- 2 jedilni žlici vode,

- nekaj kapljic eteričnih olj (priporočamo sivko za umirjanje, rožmarin za spodbujanje spomina, meliso za izboljšanje razpoloženja, bor za blaženje kašlja)

- 1 kapljica barve za živila,

- kalup za krogle, lahko tudi modelčki za led,

- kozarci za shranjevanje.

Zmešajte sol in vodo, po kapljicah dodajajte olje, barvilo in pomešajte. Napolnite modelčke, trdno zaprite, stisnite, da se sprime, odstranite zgornji del modelčka in pustite, da se posuši čez noč. Pazite da se ne prevrne – postavite modelčke v skodelice ali na pokrovčke. Naslednji dan odstranite modelčke, krogle naj se sušijo še od dva do tri dni. Preložite jih v kozarce, zavežite s trakom in dodajte obesek z napisom.

Hišica iz medenjakov:

 | Foto: Zgradite pravo hišico iz medenjakov, ki bi jo imela tudi Janko in Metka.

Za hišico: - 300 gramov masla - 125 gramov belega sladkorja - 125 gramov rjavega sladkorja - 225 gramov melasinega ali javorovega sirupa - 725 gramov bele moke - 2 žlički sode bikarbonate - 3 žličke mletega ingverja - 1 žlička mletega cimeta

Za glazuro: - 175 sladkorja v prahu - 1–2 žlici vrele vode

Za lepilo: - 2 beljaka - 500 gramov sladkorja v prahu

Za okraske: - čokoladne drobtinice - bomboni

V veliki posodi stopite sladkor, maslo in sirup. Vmešajte v moko, ingver, sodo bikarbono in cimet. Na pomokani površini razvaljajte na dva centimetra debelo, zavijte v folijo in za pol ure postavite v hladilnik. Za hišo najprej narišite vzorec na papir in iz testa, ki ste ga razvaljali na pol centimetra debelo, izrežite stene in streho hiške ter dimnik. Pecite od 12 do 15 minut, nato ohladite, da se testo strdi, in izrežite vrata in okna.

Za lepilo iz beljakov in sladkorja naredite gost sneg in ga na debelo nanesite na robove sten, ki naj se sušijo pol ure. Postavite streho in spet sušite pol ure. Pritrdite vrata, tako da so rahlo priprta, okrasite hišo in razveselite najbolj sladkosnednega v družini.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte