Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 5. 2014,
13.43

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net
Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija drevo Lidl Ustvarimo boljši svet

Četrtek, 8. 5. 2014, 13.43

2 meseca

Kako posaditi prvo drevo

Siol.net
Foto: Thinkstock

Vsak izmed nas bi moral posaditi drevo: zase in za boljši ter čistejši svet.

Podarite sebi in naravi novo življenje: posadite drevo! Za to ne potrebujete vrta ali prostorne parcele, k čistejšemu okolju lahko pripomorete tudi na svojem balkonu s cvetličnim loncem ali kjerkoli v naravi, kjer se vam zdi, da bi drevo lahko pripomoglo k boljšemu in lepšemu okolju.

Zakaj so drevesa tako pomembna?

Med drevesom in človekom je pomembna življenjska vez. Ali ste vedeli, da odrasla bukev na leto proizvede približno 9.400 litrov kisika? Človek ga porabi že v desetih dneh, torej vsak od nas v povprečju v življenja potrebuje približno 40 dreves za proizvodnjo kisika.

Nekoč je bilo čaščenje dreves zelo razširjeno, danes pa se premalo zavedamo njihove vloge za naš življenjski obstoj. Poleg oskrbovanja s kisikom so drevesa za nas ključnega pomena pri proizvodnji papirja, za ogrevanje in v gradbeništvu, da sploh ne omenjamo oskrbe s hrano. Drevesa so ključni element za obstoj človeške vrste.

Po druidskem izročilu bi moral vsak posaditi svojo rastlino ali drevo, da bi našel mesto opore, sprostitve in poživitve.

 | Foto:

Niste vešči vrtnarjenja? Nič zato!

Pomladne milejše temperature vam ponujajo priložnost, da se lotite tega projekta. Z našo pomočjo in ob upoštevanju naših korakov pa boste ugotovili, kako preprosto je.

Potrebujete: sadiko drevesa, hlevski gnoj, vrečo kakovostne prsti, palico, vrv in vodo.

1. korak
Izberite lokacijo, kjer boste posadili svoje prvo drevo, od tega je odvisna tudi izbira vrste drevesa, ki ga želite podariti svetu.

2. korak
Izbira drevesa: najprej se vprašajte, kakšen tip drevesa bi radi posadili. Če imate vrt, je vaša izbira lahko bolj raznolika – od sadnih do okrasnih. Če boste svoje drevo posadili v lonec, vam svetujemo, da izberete rastlino nizke rasti, v poštev pride tudi kakšno manjše okrasno grmičevje.

3. korak
Izkopljite luknjo, ki naj bo nekoliko globlja od dolžine korenin in približno trikrat ali štirikrat širša od njihove širine. Narediti morate dovolj prostora, da boste drevo udobno položili v luknjo in bo še vedno dovolj prostora za novo zemljo.

4. korak
V izkopano luknjo najprej položite na glavo obrnjeno rušo, ki je ostala od izkopa, dodate nekaj hlevskega gnoja in sveže prsti, vanjo zapičite količek, nato pa še sadiko drevesa in vse skupaj zasujete s prstjo, ki ste jo prinesli s seboj. Zemljo dobro poteptajte.

5. korak
Sadiko drevesa privežite h količku.

6. korak
Jamo obilno zalijte, saj boste s tem rastlini dovedli vodo, poleg tega pa boste z zalivanjem naravno poteptali zemljo.

7. korak
Prvo leto drevo zalivajte enkrat na teden, nato pa dve leti enkrat na mesec.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte