SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Že v videoteki DKino!

Fantomska nit (Phantom Thread)

0,05

termometer

Fantomska nit
Phantom Thread © 2018 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Trikratni oskarjevec Daniel Day-Lewis se je v svoji zadnji filmski vlogi pred napovedano upokojitvijo podal v svet visoke mode in skupaj z režiserjem Paulom Thomasom Andersonom (Magnolija, Tekla bo kri) naslikal razkošen portret umetnika in žensk, okoli katerih se vrti njegov svet. Šest nominacij za oskarja, tudi za najboljši film, režijo in glavnega igralca, in kipec za najboljšo kostumografijo!

ZDA │ 2017 │ 125 min. │ Romantična drama

R: Paul Thomas Anderson│ I: Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Vicky Kriep

Ocena IMDb: 7,6/10│ Rotten Tomatoes: 91 % │ Uporabniki Googla: 72 %

London v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Sloviti damski krojač Reynolds Woodcock s sestro Cyril uživa prestižni položaj v samem srcu britanskega modnega glamurja. V prepoznavnem slogu Hiše Woodcock se oblačijo tako kraljeva družina kot filmske zvezde, premožne dedinje in imenitne dame.

Filmi, ki se dogajajo na vlaku ali na letalu Trendi Leti, leti, leti ... vlak! #foto #video

Čeprav so za Reynoldsa ženske vir navdiha, se mož trdno oklepa svojega samskega stanu, dokler ne sreča mlade in odločne Alme. Ta kmalu postane njegova muza in ljubimka, a ljubezen zatrese same temelje njegovega nekoč strogo nadzorovanega in skrbno ukrojenega življenja.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

"To ni običajna ljubezenska zgodba. Za nekaj bolj nenavadnega gre. Veliko režiserjev je že poskušalo poustvariti Hitchcockovo Rebecco, pa jim je spodletelo. In jaz bom bržkone naslednji. A tokrat gre za drugačno zgodbo.

Sem velik ljubitelj razkošnih gotskih romanc, kakršne so snemali stari mojstri. Pri teh ljubezenskih zgodbah mi je neizmerno všeč, da so tako napete. Ljubezenska zgodba z dobro mero suspenza je imenitna kombinacija." Paul Thomas Anderson, režiser in scenarist filma

HBO GO na televiziji Telekoma Slovenije Trendi HBO GO – najboljše serije in filmi vedno in povsod, tudi ko ste na dopustu #video

"Ne vem, zakaj, toda nenadoma sem začutil neznansko potrebo, da bi povedal zelo angleško zgodbo. Anglija tiči globoko v meni. Narejen sem iz nje. /…/

Starši so mi pripovedovali, kakšno je bilo življenje med bombardiranjem, in zdelo se mi je, kot bi te zgodbe ponotranjil. Do tega sveta sem zelo sentimentalen, moj oče pa je bil zelo podoben Reynoldsu Woodcocku. Če umetnik ni zatopljen sam vase, kaj potem sploh je?" Daniel Day-Lewis, igralec


OSKAR: najboljša kostumografija (Mark Bridges)

NOMINACIJE ZA OSKARJA: film leta, režija, igralec v glavni vlogi (Daniel Day-Lewis), igralka v stranski vlogi (Lesley Manville) in izvirna filmska glasba (Jonny Greenwood)


"Toliko čistega in slastnega užitka je v tem filmu, v njegovi nenavadnosti, njegovi vehemenci, njegovih izbruhih absurdnosti, ki so vsi izpeljani z vrhunsko eleganco." Peter Bradshaw, The Guardian


"Fantomska nit, režiserjev najbolj dostopen film po dolgih letih, je v en dih presunljivo avtentična kostumska drama in čarobna basen o osamljenih, samoljubnih ljudeh, ki v svojem občutku odtujenosti najdejo uteho." Eric Kohn, Indiewire

Nevarno morje Trendi Pozor, nevarno morje! #foto #video

"Najnovejši film Paula Thomasa Andersona je pravzaprav remake njegovega Gospodarja iz leta 2012. Zadnji je do danes veljal za režiserjev najboljši film, toda Fantomska nit ga v marsičem tudi preseže." Richard Brody, The New Yorker


"Predstave vseh igralcev so sijajne, medtem ko prispevke filmske ekipe, od Andersonove lastne (nepodpisane) fotografije do srhljive in romantične glasbe Jonnyja Greenwooda, odlikujejo eleganca, intimnost in ambivalenten naboj; enigmatična in dvoumna narava filma je neločljiv del njegovega psihološkega portretiranja. Čudovit film, v katerem se boste z veseljem izgubili." Ignatiy Vishnevetsky, The A. V. Club

Napovednik filma Fantomska nit:

Zanimivosti:

  • Film je bil nominiran za šest oskarjev in štiri bafte – Mark Bridges je na obeh podelitvah je dobil slavil v kategoriji najboljše kostumografije –, združenje ameriških kritikov pa ga je razglasilo za enega od desetih najboljših filmov leta.
  • Fantomska nit Prejemnik oskarjev za glavne vloge v filmih Moja leva noga (1989), Tekla bo kri (2007) in Lincoln (2012) Daniel Day-Lewis je junija 2017 napovedal, da se bo po tem filmu upokojil od igranja.
  • To je po filmu Tekla bo kri že drugi skupni projekt filmskega ustvarjalca Paula Thomasa Andersona in igralca Daniela Day-Lewisa. Glasbo za omenjeni film je prav tako zložil Jonny Greenwood, skladatelj pa je z režiserjem sodeloval še pri filmih Gospodar (2012) in Inherent Vice (2014).
  • Daniel Day-Lewis si je med pripravami na vlogo ogledoval arhivske posnetke modnih revij iz štiridesetih in petdesetih let prejšnjega stoletja, proučeval je znane oblikovalce ter se posvetoval s kustosom mode in tekstila v londonskem muzeju Victoria in Albert, naučil pa se je tudi šivati.
  • Fantomska nit Vicky Krieps je svojega soigralca spoznala šele na prvi snemalni dan. Ker je ta ostajal v vlogi tudi med snemalnimi premori, ga je morala vso produkcijo naslavljati s filmskim imenom, to pa se ji je pogosto zgodilo tudi v intervjujih med promocijo filma.
  • Paul Thomas Anderson je film posvetil svojemu vzorniku, lani umrlemu ameriškemu režiserju Jonathanu Demmeju (Ko jagenjčki obmolknejo).
  • Ker v obdobju snemanja Fantomske niti ni bil na voljo nihče od režiserjevih rednih direktorjev fotografije, je to opravilo prevzel kar Anderson, a se iz spoštovanja do stroke pod film ni želel podpisati kot direktor fotografije.
Klub žena astronavtov Trendi Resnična zgodba o življenju žena prvih Američanov v vesolju #video

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Oblika vode Trendi Oblika vode (The Shape of Water) Jaz, Tonya Trendi Jaz, Tonya (I, Tonya) Pokliči me po svojem imenu Trendi Pokliči me po svojem imenu (Call Me by Your Name)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin