Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2019,
22.31

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije Bohemian Rhapsody Queen Rami Malek biografski film

Nedelja, 3. 3. 2019, 22.31

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Bohemian Rhapsody

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Bohemian Rhapsody | Bohemian Rhapsody © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Bohemian Rhapsody © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Zgodba o Freddieju Mercuryju in skupini Queen – od njihovega meteorskega vzpona prek Freddiejeve solo kariere pa vse do legendarnega nastopa na Live Aidu leta 1985. Absolutni zmagovalec letošnjih Oskarjev je prejel štiri zlate kipce, tudi tistega za najboljšega glavnega igralca (Rami Malek).

ZDA, Velika Britanija │ 2018 │ 129 min. │ Biografska glasbena drama

R: Bryan Singer │ I: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy

Ocena IMDb: 8,1/10 │ Rotten Tomatoes: 61 % │ Uporabniki Googla: 97 %

Bohemian Rhapsody je močan poklon Queenom, njihovi glasbi in izjemnemu pevcu Freddieju Mercuryju, ki je kljuboval stereotipom in prestopal meje ter postal eden najljubših zvezdnikov na planetu.

Oskarji 2019 v videoteki DKino
Trendi Oglejte si letošnje oskarjevce in nominirance za zlate kipce

Film spremlja strm vzpon skupine skozi legendarne pesmi in revolucionaren zvok, njihov grozeči konec, ko je Mercuryjev življenjski slog ušel z vajeti, in njihovo zmagovalno ponovno združitev na večer Live Aida, ko je Mercury, soočen s smrtonosno boleznijo, povedel bend v enega najveličastnejših nastopov v zgodovini rok glasbe.

Fotogalerija
1 / 10

"Tako kot pri koncertu ali najljubšem albumu je včasih najbolje, da ne razmišljamo preveč, ampak preprosto pustimo visceralni plati, da prevzame nadzor. Prav zato so bili Queeni in Freddie Mercury tako posebni in prav zato vas bo film Bohemian Rhapsody prevzel – če mu boste le pustili." Lina Lecaro, LA Weekly

Oskarji: igralec v glavni vlogi (Rami Malek), filmska montaža, mešanje zvoka in montaža zvoka.
Nominacija za oskarja: najboljši film leta.

"Bohemian Rhapsody je najbrž tisto, k čemur je Freddie Mercury ves čas težil: velika, pompozna, na pol resnična biografija v hollywoodskem slogu. Film je malce plehek, ampak veličasten, ne prav subtilen, ampak zabaven – in navdihujoč skoraj samemu sebi navkljub." Mick LaSalle, San Francisco Chronicle

Freddie Mercury
Trendi Kaj bi o filmu Bohemian Rhapsody rekel Freddie Mercury? #video

Napovednik filma Bohemian Rhapsody:

Zanimivosti:

  • Film, čigar proračun je znašal približno 50 milijonov ameriških dolarjev, je v svetovnih kinematografih zaslužil več kot 868 milijonov ameriških zelencev.
    Bohemian Rhapsody je tako postal šesti najdonosnejši celovečerec leta 2018 ter najdonosnejši glasbeni in biografski film v zgodovini.
  • Bohemian Rhapsody | Foto: Film je ob štirih oskarjih osvojil še zlati globus za najboljšo dramo, Rami Malek pa je domov odnesel še bafto, zlati globus in nagrado ameriškega igralskega ceha za najboljšega glavnega igralca.
  • Bohemian Rhapsody sta producirala britanski producent Graham King (Dvojna igra) in menedžer skupine Queen Jim Beach, dva člana skupine, Brian May in Roger Taylor, pa sta pri projektu sodelovala kot svetovalca.
  • Malek je na vlogo pripravila britanska koreografinja in vaditeljica gibanja Polly Bennett, igralec pa je z njeno pomočjo izpopolnil vsak odtenek Freddiejevega manjerizma. Vsak hiter pogled očesa, vsak telesni gib in vsak del arogantnega šopirjenja na odru je moral biti pravšnji.
  • Rami Malek je med igranjem vloge nosil posebno zobno protezo, s katero so poustvarili pevčev značilni nepravilni ugriz. Igralec je protezo po končanem snemanju shranil kot spominček, nazadnje pa jo je celo pozlatil.
  • Bohemian Rhapsody | Foto: Ko so leta 2010 najavili snemanje filma, bi moral Mercuryja upodobiti Sacha Baron Cohen, vendar je ta zaradi ustvarjalnih razlik s producenti projekt leta 2013 zapustil.
  • Bryan Singer je sedel na režijskem stolčku samo med glavnim snemanjem filma. Tega so začeli snemati septembra 2017, decembra 2017 pa so Singerja zaradi pogoste odsotnosti in prepirov s člani igralske zasedbe in snemalne ekipe odpustili ter najeli Dexterja Fletcherja, da je dokončal projekt.
    Singer je po smernicah ameriškega združenja režiserjev obdržal samostojne zasluge za režijo, Fletcher pa si je lastil zasluge izvršnega producenta filma.
Rocketman
Trendi Lahko ta film ponovi uspeh Bohemian Rhapsody? #video

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Zvezda je rojena
Trendi Zvezda je rojena (A Star Is Born)
Prvi človek
Trendi Prvi človek (First Man)
Črni KKKlanovec
Trendi Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman)
Ne spreglejte