Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2018,
12.32

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino TV Telekoma Slovenije Tom Cruise Doug Liman biografski film Domhnall Gleeson

Ponedeljek, 15. 1. 2018, 12.32

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Barry Seal: Tihotapec (American Made)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Barry Seal: Tihotapec (American Made)

Tom Cruise v biografskem trilerju režiserja uspešnice Gospod in gospa Smith o življenju ameriškega pilota, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja tihotapil droge za kartel pod vodstvom razvpitega Pabla Escobarja, sodeloval pa je tudi s Cio.

ZDA/2017/109 min.
Režija: Doug Liman
Igrajo: Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright, E. Roger Mitchell, Jesse Plemons, Lola Kirke
Žanr: Biografski komični kriminalni triler
Ocena IMDb: 7,2/10 │ Rotten Tomatoes: 87 %

Adler Berriman Seal - Barry je svojo tihotapsko kariero začel kot pilot za medellinski kartel. Skrbel je za transport marihuane, kokaina in drugih drog iz Južne v Severno Ameriko. Njegov posel, ki ga je vodil iz zanemarjenega malega letališča Mena v Arkansasu, je najbolj cvetel med letoma 1976 in 1984.

Barryja so nazadnje aretirali. Zaporu se je izognil tako, da je svoje znanje ponudil ameriškim oblastem, za katere pa se je kmalu izkazalo, da mu v vrtincu kriminala, prevar in pranja denarja ne morejo zagotoviti varne zaščite.



"Tom Cruise, ki je pri 55 videti desetletje in pol mlajši, je 30 let po Top Gunu še vedno sposoben zapolniti letalsko kabino z zvezdniško močjo." Richard Roeper, Chicago Sun-Times


"Film Barry Seal: Tihotapec je Zbadljiva kritika ameriške zunanje politike, zamaskirana v akcijsko komedijo v prostem teku." Calvin Wilson, St. Louis Post-Dispatch


"Čeprav zaradi Cruisa navijamo za Barryja, nas režiser Liman vseskozi opominja, da je to zgodba o slabih fantih." Michael O'Sullivan, Washington Post


Barry Seal: Tihotapec (American Made) | Foto:


Zanimivosti:

• To je drugi skupni projekt Toma Cruisa in režiserja Douga Limana (Kdo je Bourne?, Gospod in gospa Smith) po hvaljenem akcijskem ZF-trilerju Na robu jutrišnjega dne (2014) in eden od dveh Cruisovih filmov, ki sta prispela v kinematografe leta 2017. Drugi je Mumija.

• Film so snemali pod naslovom Mena. Tako se imenuje odročno mestece v Arkansasu, kjer je imel Barry Seal svojo floto letal.

• Ker je resnični Barry Seal tehtal 130 kilogramov (klicali so ga celo Debeluh), se je sprva govorilo, da se bo moral Tom Cruise za vlogo zrediti.

Barry Seal: Tihotapec je po komediji Tropski vihar (2008) prvi Cruisov film, ki je v ZDA prejel cenzorsko oznako R.

Barry Seal: Tihotapec (American Made) | Foto:

• Cruise je pred tem igral v dveh biografskim filmih – Rojen 4. julija (1989) in Operacija Valkira (2008).

• Scenarij Garyja Spinellija se je leta 2014 uvrstil na znameniti hollywoodski črni seznam najboljših neproduciranih scenarijev.

• Spinelli in producent Doug Davison sta med šestmesečnim raziskovanjem Barryjevega življenja odkrila številne zanimivosti, med drugim tudi to, da je imel Seal pomembno vlogo pri aferi Iran-Contra, v katero so bili vpleteni takratni ameriški predsednik Ronald Reagan in več vodilnih članov njegove administracije.


V videoteki DKino si oglejte tudi:


Napovednik filma Barry Seal: Tihotapec:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte