Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
14.50

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije Liffe Cannes LGBT HIV

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 14.50

4 leta, 6 mesecev

Z Liffa v videoteko DKino!

120 utripov na minuto (120 battements par minute)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
120 utripov na minuto | Foto FIVIA – Vojnik

Foto: FIVIA – Vojnik

Na resničnih dogodkih zasnovan film o pravih junakih boja proti aidsu – skupini francoskih uličnih aktivistov, ki so v 90. letih prejšnjega stoletja izvajali pritisk na politiko in farmacevtska podjetja, med bojem za boljšo ozaveščenost pa so se morali spopadati še z družbenimi predsodki do te bolezni. Prejemnik šestih cezarjev, tudi za najboljši film leta, in velike nagrade žirije v Cannesu!

Francija│ 2017 │ 138 min. │ Drama

R: Robin Campillo│ I: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adele Haenel

Ocena IMDb: 7,5/10│ Rotten Tomatoes: 98 % │ Uporabniki Googla: 88 %

Zgodnja devetdeseta v Franciji. Čeprav aids že desetletje jemlje življenja mladih po svetu, si javnost in politika še vedno zatiskata oči. V Parizu pod imenom Act Up deluje skupina aktivistov, ki si prizadeva spremeniti prevladujoče mišljenje o tej smrtonosni bolezni.

TV-priporočila: Noč čarovnic
Trendi Ultimativen izbor grozljivk za noč čarovnic #foto #video

Ker so številni člani skupine Act Up tudi sami oboleli za virusom HIV in aidsom, ima njihov boj izrazito čustven naboj. Zavedajo se, da bodo zadnje dni svojih življenj namenili prizadevanjem za družbene spremembe, ki jih bodo občutile šele naslednje generacije obolelih.

Fotogalerija
1 / 10

"Gibanju Act Up sem se pridružil leta 1992. Aids sem v osemdesetih doživljal kot nekaj skrajno nasilnega. O njem se ni govorilo, šlo je za nekakšen tabu. Skupini sem se pridružil, ker sem bil jezen – tako kot veliko ljudi v tistem času, pa naj so bili okuženi ali ne.

Poleg tega nismo več hoteli biti ponižne žrtve bolezni, temveč smo želeli postati tisti zoprni pedri, ki bodo poskusili zrušiti tabu." Robin Campillo, režiser in soscenarist filma

HBO Genialna prijateljica
Trendi Ko najboljša prijateljica izgine brez sledu #video

"Dejstvo, da 120 utripov na minuto najde čas za nič manj kot tri zelo dobre prizore seksa, pove, za kakšne vrste film gre – premišljen, velikodušen, radikalen in queerovski. Te lastnosti zaznamujejo vse, česar se loti. /…/

Čudež tega filma je, da čas velike tragedije opisuje ne le z upravičeno jezo, ampak tudi z živahnim in barvitim vizualnim jezikom ter hudomušno nespoštljivim tonom. Film je resnično smešen – ne le včasih in ne le malo, pač pa pogosto in huronsko." Caspar Salmon, Sight & Sound

Napovednik filma 120 utripov na minuto:

Zanimivosti:

  • Film je bil premierno prikazan na 70. mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu, kjer je je prejel tri nagrade – veliko nagrado žirije, nagrado FIPRESCI in queer palmo.
  • Francoska filmska akademija je film nagradila s šestimi cezarji (francoskimi različicami oskarja) – za najboljši francoski film leta, najboljši izvirni scenarij, najboljšega stranskega igralca (Antoine Reinartz), najobetavnejšega igralca (Nahuel Pérez Biscayart), najboljšo montažo in najboljšo izvirno filmsko glasbo (Arnaud Rebotini).
  • 120 utripov na minuto | Foto: 120 utripov na minuto je bil letošnji francoski kandidat za tujejezičnega oskarja in eden od treh finalistov za nagrado LUX, ki jo podeljuje Evropski parlament.
  • Režiser Robin Campillo in soscenarist filma Philippe Mangeot sta pri pisanju scenarija izhajala iz lastnih izkušenj, ki sta jih pridobila kot člana gibanja Act Up ali AIDS Coalition to Unleash Power.
  • Izbor igralcev je trajal kar devet mesecev, Campillo pa je poskrbel, da so geje in lezbijke v filmu odigrali igralci in igralke, ki pripadajo obema spolnima manjšinama.
  • Projekcijo filma v bukareškem Romunskem muzeju kmetijstva februarja letos je prekinila skupina protestnikov, ki je menila, da se film ne bi smel predvajati tam, saj so vsi romunski kmetje ortodoksni kristjani. Uro pozneje so policisti protestnike pospremili iz kinodvorane in projekcija se je nadaljevala.
Penelope Cruz, nagrade cezar
Trendi Podelili nagrade cezar: slavila igralka Penelope Cruz in film 120 udarcev na minuto

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


V videoteki DKino si oglejte tudi:

Z ljubeznijo, Simon
Trendi Z ljubeznijo, Simon (Love, Simon)
Mesečina
Trendi Mesečina (Moonlight)
Trendi Parada
Ne spreglejte