Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
9.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

lestvica

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 9.15

7 let, 12 mesecev

Top 10 klasičnih ljubezenskih romanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubezen je najpogostejša tema romanov. Kako naj torej izberemo deset najboljših ljubezenskih romanov klasične literature? Težko, pa vendar ...

1. Lev Tolstoj: Ana Karenina Ana in Vronski, poročena ženska in ljubezen njenega življenja, v klasičnem delu enega največjih pisateljev vseh časov. Vroča, romantična, tragična, tako zelo ruska zgodba, ki se konča na železniški postaji.

2. Gustave Flaubert: Madam Bovary Psihologi krivijo Madam Bovary, da je pokvarila cele generacije žensk, ki berejo ljubezenske romane in verjamejo v idealno ljubezen. Zdravnikova žena Emma išče pravo ljubezen v napačnih moških, ki jo naredijo še bolj nesrečno. Srečo končno najde v arzeniku.

3. Boris Pasternak: Doktor Živago S Tonjo poročeni Jurij Živago se v žaru revolucije leta 1917 zaljubi v medicinsko sestro Laro. Vojna vihra, ljubezen, ruska zima – vsi pogoji za romanco. Živago je za vedno zapisan v podobi igralca Omarja Sharifa in eni izmed najbolj romantičnih filmskih skladb Larini pesmi.

4. Pierre Choderlos de Laclos: Nevarna razmerja Klasika 18. stoletja, zapeljivi vikont de Valmont v paru s spletkarsko markizo de Merteuil kroji ljubezensko življenje na podeželju, a se izkaže, da igrata nevarno igro, v kateri največ izgubita sama.

5. Jane Austen: Prevzetnost in pristranost Klasično delo angleške književnosti. Pet sester v iskanju primernih snubcev, med njimi pa ljubezenska zgodba Elizabeth in Darcyja, ki se ves prevzeten izmika ljubezni. Darcy je v resnici postal nesmrten lik šele v klasičnem delu samskih žensk Dnevniku Bridget Jones.

6. Charlotte Brontë: Jane Eyre Ko je bila knjiga objavljena, je povzročila pravi vihar, saj je v togi Angliji 19. stoletja opisovala ljubezen med guvernanto in njenim delodajalcem, ki je imel na podstrešju zaklenjeno noro ženo. Roman so v 20. stoletju feministke slavile kot prvi roman, ki v ospredje postavi žensko notranje življenje.

7. F. Scott Fitzgerald: Veliki Gatsby Zgodba milijonarja Gatsbyja, utelešenja ameriškega sna, ki mu do popolne sreče manjka le še Daisy, mladostna ljubezen. "Njen glas je poln denarja," kakor jo opiše, je verjetno najbolj neromantičen kompliment v zgodovini literature. In nauk: sreča ni v denarju, ampak v Daisy.

8. Victor Hugo: Notredamski zvonar Kdo je rekel, da morajo biti za veliko ljubezensko zgodbo ljubimci videti kot grški bogovi? Quasimodo, grbavec iz katedrale, je nesmrtno zaljubljen v ciganko Esmeraldo. Oba sta ujeta v svojo usodo, Esmeralda veliko ljubezen spozna šele, ko zvonar žrtvuje svoje življenje, da bi rešil njenega.

9. Ivan Tavčar: Cvetje v jeseni Tavčarjeva povest ima vse, kar mora imeti slovenska ljubezenska zgodba: mestni šik, gorsko idilo, bogatega snubca, ki se odreče vsemu, da bi bil z ljubljeno žensko, ki ji od sreče dobesedno poči srce. Legendarno posneto v podobi Poldeta Bibiča in Milene Zupančič, ki dahne: "Mož in žena za vse življenje."

10. Gabriel Garcia Marquez: Ljubezen v času kolere 53 let, 7 mesecev in 11 dni je verjetno najdaljše literarno čakanje na izpolnitev ljubezni. Toliko časa je Florentino čakal na svojo drago Fermino, da se mu je končno predala. Prava ljubezen? Kdo bi vedel, je pa Ljubezen v času kolere eden največjih romanov v španskem jeziku.

Ne spreglejte