SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Velenju premiera mednarodne predstave He, he, helium

2

termometer

V Domu Kulture Velenje bo danes premiera mednarodne predstave He, he, helium - plesno potovanje po pojugoslovanskem kulturnem prostoru.

Koreodrama He, he, helium, ki je zgodba o skupini potnikov na vlaku Orient Express, je eden izmed vrhuncev drugega dela letošnje sezone Hiše kulture Celje in Festivala Velenje. Potujoč od Vzhoda proti Zahodu se vlak Orient Express iz neznanega razloga ustavi pred slovensko-hrvaško mejo. Skupina štirih mladih se tako po spletu okoliščin sreča v majhni čakalnici na lokalni železniški postaji in tu se začne zaplet plesne predstave mednarodno priznanega makedonsko-nemškega koreografa Igorja Kirova.

Simbolika minljivosti in očarljivosti balona, polnjenega s helijem, je ponudila navdih istoimenski pesmi mlade bosanske pesnice Adise Bašić, ki je postala tudi projektni sinonim in osnova dramaturgije priznanega sarajevskega gledališkega para Mirjane in Zorana Lešića. V predstavi sodelujejo mladi plesalci s Hrvaške (Petra Valentič) ter iz Italije (Armando Disanto in Maurizio Giunti) in Slovenije (Mojca Majcen), kostumografka je Ivona Novak, vizualna podoba pa je v rokah Matije Kovača, kreativnega direktorja Hiše kulture Celje. Pomemben del projekta je tudi avtorska glasba slovensko-makedonskega skladatelja in klarinetista Gorana Bojčevskega, ki jo je posnel Orkester Hiše kulture Celje pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin