SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Berlinu razstava Wall on Wall

2

termometer

 | Foto:
Najdaljši še ohranjeni del berlinskega zidu krasijo fotografije nemškega fotografa Kaia Wiedenhoeferja.

Wiedenhoefer že več let fotografira meje, ki ločujejo območja in ljudi po vsem svetu. V Berlinu je tokrat razstavil 36 fotografij, posnetih v Iraku, Maroku, Koreji, na Severnem Irskem in Cipru ter na obmejnem območju med ZDA in Mehiko.

Avtor želi z razstavo Wall on Wall opozoriti na problem fizičnega postavljanja meja med ljudmi. "Zidovi ne rešijo političnih nesporazumov in berlinski zid je najboljši dokaz za to," je o svojem projektu povedal fotograf in dodal, da se mir začne, ko zidovi padejo.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je namen projekta na ostankih najbolj poznanega porušenega zidu opozoriti na še vedno stoječe zidove po svetu in hkrati spodbuditi ljudi, da se lotijo njihovega rušenja z mirnimi demonstracijami.

Svet je verjel, da je s padcem berlinskega zidu konec postavljanja fizičnih meja Razstava je bila deležna tudi kritik. V Izraelu so namreč prepričani, da je zaradi vojaških napadov fizični zid na njihovem območju nujno potreben. "Ideja, da je mogoče rešiti politične, verske ali ekonomske nesporazume z gradnjo fizičnih meja med ljudmi, je 'padla' že leta 1989," je dejal Wiedenhoefer in dodal, da je svet že s padcem berlinskega zidu verjel, da je konec postavljanja fizičnih meja med ljudmi.

Wiedenhoefer, ki živi v Berlinu, je posnel fotografije na več kot 20 potovanjih med letoma 2003 in 2012. Berlinske oblasti so mu dovoljenje za razstavo odobrile šele po petih letih prizadevanj. Fotografije velikega formata pokrivajo 364 metrov zidu, ki je mesto ločeval 28 let.

Organizatorji razstave, ki bo na ogled do 13. septembra, pričakujejo več kot 200 tisoč obiskovalcev, še piše AFP.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin