Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 8. 2012,
10.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 22. 8. 2012, 10.29

8 let, 5 mesecev

Na ptujski festival poezije in vina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Najstarejše mesto na Slovenskem bo ta konec tedna svoje ulice napolnil s poezijo in vinom. Zakaj ne bi bili del tega dogajanja?

Zakaj tja? Ptuj, najstarejše slovensko mesto, je muzej v malem. Večina osrednjega dela mesta je pod spomeniško zaščito in ko se boste sprehodili po njegovih ulicah, boste zlahka razumeli, zakaj Ptuju pravijo tudi zakladnica tisočletij. Območje mesta je bilo poseljeno že v mlajši kameni dobi, v antiki se je iz vojaškega tabora razvila utrdba Poetovio.

Med pomembne kulturno-zgodovinske ustanove na Ptuju sodita Pokrajinski muzej Ptuj Ormož in mogočna utrdba Ptujski grad, po katerem je mesto najbolj prepoznavno.

Zakaj zdaj? Festival Dnevi poezije in vina je v šestnajstih letih v Slovenijo pripeljal več kot 400 pesnikov z vsega sveta in bo tudi letos zaživel v zadnjih avgustovskih dneh, med 21. in 25. avgustom, ko bo več kot 50 dogodkov in 27 pesnikov z vsega sveta poskrbelo za pristno poletno festivalsko vzdušje.

Če so večeri namenjeni predvsem pesnikom in njihovim verzom, ki so brani v najrazličnejših svetovnih jezikih, pa so popoldnevi polni dogodkov za otroke in priložnosti za bližnja srečanja s pesniškimi gosti – bodisi na pesniških zajtrkih, okroglih mizah bodisi na zasebnih branjih, ki potekajo na skritih in čarobnih ptujskih dvoriščih.

Kaj pa okolica? Osem kilometrov iz Ptuja je dvorec, vreden ogleda. Baročni dvorec Dornava stoji na uravnavi Ptujskega polja ob reki Pesnica. Dvorec je ena najlepših posvetnih stavb poznega baroka v Sloveniji in najlepši ravninski dvorec na Štajerskem. Žal je danes dvorec prazen in čaka na prenovo.

Kaj pa osvežitev? Po prebrani poeziji in sprehodu po mestu si je utrujene nožice najbolje spočiti v Termah Ptuj ali največjem umetnem jezeru na Slovenskem, ki mu domačini pravijo kar Ptujsko morje. Med panoramsko vožnjo z ladjico Čigra se z jezera odpira prelep pogled na staro mestno jedro Ptuja ter na bližnje griče Slovenskih goric in Haloz, Ptujsko jezero pa vse bolj privlači tudi sprehajalce, tekače in kolesarje, ki se lahko podajo na 13 kilometrov dolgo urejeno pot okrog jezera.

Terme Ptuj so ene najmlajših slovenskih term. Termalno kopališče ponuja štiri zunanje bazene in šest notranjih bazenov z vodno-zračnimi masažami ter tobogan in savne. Park slovi po največjem toboganu v Sloveniji, če želite nekaj adrenalinskega.

Kako tja? Z avtomobilom boste najhitreje po avtocesti. Iz Ljubljane potrebujete eno uro in pol, iz Maribora pa le pol ure.

Do Ptuja pridete tudi z vlakom, a vožnja do tja traja precej dlje kot z avtomobilom, saj tja iz Ljubljane prej kot v 2 urah in 20 minutah ne boste prišli. Pazite, nekateri vlaki ne vozijo ob koncih tedna.

Ne spreglejte