Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
17.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

turistična kmetija

Petek, 25. 4. 2014, 17.17

7 let, 12 mesecev

Na kmetiji: Ob izviru Krupe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vabimo vas v osrčje Bele krajine, v vas Krupa, kjer ob izviru istoimenske reke stoji kmetija z nastanitvjo družine Čerjanec. Lepo okolje, zanimivi običaji, okusna hrana in počitek v naravi.

Kje in kdo? Kmetija z nastanitvijo Ob izviru Krupe Krupa 9, 8333 Semič Kmetijo Ob izviru Krupe upravlja družina Cerjanec, ki sprejema goste, ki želijo prenočiti, uživati v dopustu na podeželju, dobrodošle pa so tudi zaključene skupine, ki lahko pri njih praznujejo ob jedači in pijači.

Kako do tam? Kmetija je v vasi Krupa v Beli krajini, blizu večjega kraja Semič. Iz Ljubljane se do tam pripeljete po avtocesti proti Novemu mestu, od tam naprej pa sledite oznakam za Semič. V Semiču se odcepi cesta proti Krupi in naprej proti Gradacu. Po treh kilometrih na levem odcepu v Stranski vasi zavijete in po nekaj sto metrih prispete v Krupo. Kmetija Ob izviru Krupe stoji na sredini vasi.

Posebnosti kmetije Kot pove že ime, je kmetija tik ob izviru reke Krupe. Gre za enega najlepših kraških izvirov v Sloveniji, kanjon pa je priljubljena točka za sprehode domačinov in turistov. Na kmetiji lahko tudi prenočite, saj je na voljo 18 ležišč v sobah s kopalnicami ali v družinskem apartmaju.

Sobe so opremljene v slogu, značilnem za to pokrajino, na kmetiji pa se prepletata sodobnost in tradicija. Okoli kmetije se razteza prostoren vrt, na njem pa stoji tudi posebnost – leta 2009 zgrajena tradicionalna belokranjska hiša, kjer so uredili tudi muzej. Na podstrešju si lahko ogledate belokrajnske vezenine na lanenem platnu ter skice belokranjskih narodnih noš.

Kulinarična ponudba Na kmetiji Ob izviru Krupe pripravljajo domače jedi, pri čemer poudarjajo tradicionalno belokranjsko kuhinjsko. Cerjančevi so za svoja vina in kulinarično ponudbo prejeli že mnoga priznanja, znani pa so tudi po tem, da doma pridelajo zelenjavo, suhe mesnine, domača pa je tudi moka, iz katere pečejo domač kruh in pecivo.

Med najbolj znane belokranjske jedi zagotovo spadajo belokranjska pogača, smetanova potica z rozinami, zavitek z domačo smetano, ljubitelji mesa pa bodo uživali v odojku in jagenjčku z ražnja ali izpod peke, poskusili svinjska rebrca z belokranjskim nadevom in še in še.

V lastnem vinogradu pridelajo grozdje za vino, ponujajo pa tudi domače sadne sokove, čaje in žganja.

Ideje za izlet po okolici Poleg že omenjenega izvira reke Krupe v bližini ne manjka zanimivih izletniških destinacij. Reki Kolpa in Lahinja sta oazi za ljubitelje narave, rastlinja in živali. Pohodniki se lahko odpravijo do planinskih domov na Smuku in Mirni gori, kjer poteka tudi Gozdna učna pot Planina-Mirna gora. V Metliki in Semiču ima prostore Belokranjski muzej Metlika, blizu je belokranjsko letališče, ljubitelji kulture pa se lahko ustavijo v rojstni hiši pesnika Otona Župančiča v Vinici.

Ne spreglejte