Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
7.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pust maska Benetke

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 7.03

8 let

Kako izbrati pravi karneval?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Beneški karneval že dolgo ni več ples v maskah s Casanovo ...

Bil je relativno topel februarski dan v Benetkah. Ker se spodobi, da se vsaj enkrat v življenju obišče enega najslavnejših karnevalov na svetu – predvsem zato, ker je tako blizu –, smo se tisto soboto potikali po ozkih ulicah med kanali, oblečeni v kostume, izposojene v gledališču. Fantje v pajkicah, dekleta v krinolinah. V naših glavah so bile zacementirane romantične podobe beneškega festivala, s skrivnostnimi maskami in zapeljevanjem. Toda beneški karneval že dolgo ni več ples v maskah s Casanovo. Je bolj prerivanje s turisti in obleganje tistih nekaj beneških maškar, ki se nastavljajo na Trgu svetega Marka. Če je lepo vreme, je gneča res neznosna, doživetje pa ne ravno vrhunsko. Toda neprecenljivo je, da lahko potem čez leta kakšnemu Američanu tako na pol pomembno in arogantno rečete, da ste bili na beneškem karnevalu. Ah!

Karnevali so res nenavadna mešanica poganske tradicije izganjanja zime, pomešana z rimskimi saturnalijami in bakanalijami, cepljena s krščanskim koledarjem zadnje žurke pred postom, ko je treba pomlatiti vse prekajeno meso, ki je ostalo od zime. Nekateri etimologi celo trdijo, da beseda karneval izhaja iz italijanske fraze carne levare oziroma latinske carne vale, kar pomeni "odstraniti meso" oziroma "adijo, meso" in namiguje prav na mesne pojedine pred postom. Karnevali danes pa so eklektična mešanica turistične prireditve, zabave za otroke, priložnostnega pijančevanja za starejše in zrnca poganstva, ki je v vsakem izmed nas in še vedno verjame, da kurenti z neznosnim zvončkljanjem res preženejo zimo.

Naša okolica ponuja kar nekaj karnevalov. Že omenjeni beneški je res turistična past. Zato se lahko mogoče letos raje odpravite na toskanski karneval v kraju Viareggio. Osrednji dogodek je parada, kjer nastopajo popularni liki iz novic. Podobno je na največjem hrvaškem karnevalu na Reki. Trdijo, da je za Riom in Benetkami tretji največji na svetu, a Hrvati radi pretiravajo, res pa je, da se število nastopajočih skupin na povorki povzpne visoko nad sto in število udeležencev tam na okoli deset tisoč. Če se na pustno soboto obeta lep dan, se vsekakor splača vsaj pokukati na Reko.

Podobno kot je lepo, da se vsaj enkrat udeležite tudi naših karnevalov. Tako na Ptuju kot v Cerknici poleg tradicionalnih mask nastopajo tudi parodije znanih osebnosti, politikov in dogodkov. Morebiti bo letos celo veliko število zombijev. Pri obeh karnevalih je značilno to, da se po paradi spremenita v vaško veselico. In kaj je hujšega kot pijane maškare. V tem pa je tudi najhujša dilema: preden se odpravite na katerikoli karneval, morate razčistiti, ali maškare sploh prenašate ali vam nemara ne gredo na živce.

Ne spreglejte