Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2024,
9.16

Osveženo pred

3 ure, 7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93
turizem turisti potovanje Uživajmo poletje Uživajmo poletje Santorini Grčija

Natisni članek

Torek, 6. 8. 2024, 9.16

3 ure, 7 minut

Grški otok Santorini sameva: To je najslabša sezona doslej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93
Santorini | Santorini leži na jugu Kikladskega otočja v Egejskem morju in velja za otok najlepših sončnih zahodov. | Foto Guliverimage

Santorini leži na jugu Kikladskega otočja v Egejskem morju in velja za otok najlepših sončnih zahodov.

Foto: Guliverimage

Grški otok Santorini s prepoznavnimi belimi hišami z modrimi strehami in dih jemajočimi sončnimi zahodi velja za eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij. Na leto ga obišče okoli 3,4 milijona turistov, na vrhuncu sezone dnevno tudi do 17 tisoč. A tudi Santorini se ni izognil pastem prekomernega turizma. Medtem ko po družbenih omrežjih krožijo prizori, ko trume turistov čez dan preplavljajo ulice, so mestna središča po 21. uri zvečer mrtva. "Otok je prazen. Zdaj je tako, kot še nikoli prej, to je najslabša sezona doslej," je za CNN Travel povedal turistični vodnik Gianluca Chimenti, ki na Santoriniju živi že 18 let. 

Santorini leži na jugu Kikladskega otočja v Egejskem morju in velja za otok najlepših sončnih zahodov. Trume turistov se zgrinjajo na najbolj priljubljene kotičke na otoku, kot je prestolnica Fira in mesto Oia, kjer nastajajo čudovite fotografije, ki že leta polnijo družbena omrežja. Santorini so zato poimenovali tudi "Instagram otok."

Santorini | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Na leto ga obišče okoli 3,4 milijona turistov, na vrhuncu turistične sezone v mesecu juliju in avgustu tudi do 17 tisoč dnevno. Ulice so tako polne turistov, ki v poletnih mesecih lokalnemu prebivalstvu, teh je približno 15 tisoč, onemogočajo normalno življenje. Ko pade noč, pa se ulice izpraznijo, vrvež izgine in nekateri se celo pritožujejo, da se otok spremeni v mesto duhov, poroča CNN. 

Na otoku je zato prisotno veliko nezadovoljstvo. Župan Santorinija Nikos Zorzos je predlagal omejitev števila ladij in obiskovalcev, ki se izkrcajo na otoku, na osem tisoč na dan. Njegov predlog je podprl grški premier Kyriakos Micotakis, ki je za Bloomberg povedal, da bodo omejitev uvedli prihodnje leto. 

Podobno omejitev so pred kratkim uvedli v Benetkah, kjer je določeno, da turistične skupine ne smejo šteti več kot 25 ljudi ter da vodniki in člani skupine ne smejo uporabljati megafona. V italijanskem mestu so uvedli tudi vstopnine, od katerih se je v mestno blagajno steklo že 2,64 milijona evrov. Letos so v več mestih po Evropi, med drugim v Španiji in na Nizozemskem, izbruhnili protesti proti turizmu. 

Prekomerni turizem je namreč v zadnjih letih postal problematičen in priljubljene turistične destinacije imajo vedno več težav z lovljenjem ravnotežja med zaslužkom, ki ga prinašajo turisti, ter potrebami domačinov po normalnem življenju in ohranjanju trajnostnega okolja. 

Santorini | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Družbeni mediji ustvarjajo napačno sliko

Nekateri domačini pravijo, da ogromno število turistov ni največji in edini problem Santorinija. "Prekomerni turizem ne obstaja. Kar vidimo, je pomanjkanje strukture," je za CNN Travel dejal turistični vodnik Gianluca Chimenti, ki na Santoriniju živi že 18 let. Medtem ko družbeni mediji ustvarjajo vtis o množicah turistov na otoku, je slika večino časa povsem drugačna. "Otok je prazen. Zdaj je tako, kot še nikoli prej, to je najslabša sezona doslej," je dejal Chimenti. Turistična sezona na Santoriniju vrh doseže julija in avgusta, a so mestna središča po 21. uri mrtva, restavracije in hoteli pa niso zasedeni. 

Za preživetje domačinov so pomembni turisti, ki na otoku ostanejo dlje časa, ter enodnevni turisti, ki pridejo s križarkami. A ko ti odidejo, se otok izprazni. Trenutno je obisk za 30 odstotkov slabši kot prejšnja leta, kar se pozna tako na zasedenosti hotelov in restavracij kot tudi pri drugih dejavnostih v panogi. 

"Težava je v tem, da družbeni mediji prikazujejo nekaj povsem drugega od resničnosti. Medtem ko bo otok letos obiskalo veliko turistov, je tudi veliko takih, ki jih gneča odbija in Santorinija ne vidijo kot destinacije za daljše bivanje," je prepričan Chimenti.

otok Vis Hrvaška
Novice Reportaža z Jadrana: "Nismo Hrvati predragi, temveč so Nemci zdaj revnejši ..."
Pot ljubezni, Cinque Terre
Trendi Po 12 letih se v parku Cinque Terre znova odpira priljubljena pot ljubezni
Umag, slika mesta
Novice Na potepu od Umaga do Portoroža, Kopra in Trsta: kje so cene najbolj zasoljene? #foto #video
Split turizem
Novice Julijski podatki kažejo na veliki zlom hrvaške turistične sezone
Nepremičnine znanih Slovencev na Hrvaškem
Trendi Znani Slovenci, ki so lastniki nepremičnin na Hrvaškem
Ne spreglejte