SiolNET. Trendi Potovanja
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Do 1. aprila ne bo mogoče potovati v Tibet

0,45

termometer

Tibet
Foto: Pixabay

Pred 60. obletnico odhoda tibetanskega duhovnega vodje dalajlame iz Tibeta je Kitajska tujim turistom prepovedala obisk Tibeta do 1. aprila.

Več kitajskih potovalnih agencij v Nemčiji je za nemško tiskovno agencijo dpa povedalo, da prepoved potovanja velja po nalogu vlade, nekatere pa so kot razlog navedle tibetansko novo leto, ki so ga letos slavili 5. februarja.

Kitajska je že večkrat prepovedala dostop tujim turistom do Tibeta v času pomembnih političnih zborovanj ali obletnic.

Tibet Foto: Pixabay

Tibet je planota, ki leži na nadmorski višini od 3.600 do 5.200 metrov in je znana kot streha sveta. Od 15. stoletja se je budistično kraljestvo razvilo v meniško državo z dalajlamo kot vodjo in Lhaso kot prestolnico.

14. dalajlama se je rodil 6. julija 1935 v Tibetu kot Lhamo Dhondup. Ko je bil star dve leti, so ga razglasili za ponovno utelešenje 13. dalajlame in ga preimenovali v Tenzina Gyatsa. Pri šestih letih so ga sprejeli v budistični samostan, kjer je študiral do 23. leta starosti.

Tibet Foto: Pixabay

Leta 1950 je novoustanovljena komunistična Ljudska republika Kitajska zasedla Tibet in leta 1965 vzpostavila avtonomno regijo Tibet.

Ker so se Tibetanci bali, da bodo komunistične oblasti zajele njihove voditelje, so se 10. marca 1959 uprli. V okviru tega upora je zdaj 83-letni dalajlama 17. marca istega leta skupaj s sto tisoč Tibetanci, preoblečen v vojaka, prebegnil čez mejo v sosednjo Indijo. Iz Indije zdaj deluje in leta 1989 si je prislužil Nobelovo nagrado za mir.

Tenzin Gyatso, 14. dalajlama Tenzin Gyatso, 14. dalajlama Foto: Reuters

Kitajske komuniste je skušal pomiriti leta 2011, ko je prekinil 368 let tradicije in se odpovedal posvetni oblasti nad Tibetom. Ostal je le duhovni vodja, vendar to Kitajske ni zadovoljilo in ostaja v izgnanstvu.

Preberite še:

Sportal Človek, ki je poučeval mladega dalajlamo in navdihnil Brada Pitta

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin