Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 1. 2016,
13.47

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vibrator Seks v mestu

Petek, 15. 1. 2016, 13.47

4 leta, 1 mesec

Vibrator od tabuja do sofisticiranega modnega dodatka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ženski spolni pripomoček se je končno emancipiral, saj se o njem javno govori.

"Užitek je zelo oseben. Zato smo želeli spolnim pripomočkom dodati osebni element, holistično razmišljanje o izkušnji užitka," je za portal Mic dejal Soumyadip Rakshit, ustanovitelj podjetja MysteryVibe, ki je na trg ravno poslalo vibrator Crescendo.

Vibrator nima določene oblike in se lahko upogiba. Prav tako niso hoteli, da ima klasično obliko penisa. Je amorfne oblike različnih barv in ni prav nič podoben velikanskim plastičnim organom, ki strašijo v erotičnih trgovinah. Za nameček pa se lahko s posebno aplikacijo upravlja s pomočjo pametnega telefona, zapomni si izbrane programe vibriranja ali pa vibrira po taktu glasbe.

Cresendo je le eden iz serije tako imenovanih pametnih vibratorjev, ki so se v zadnjih letih pojavili na trgu. Eden izmed njih, B.Sensory, recimo s pomočjo povezave prek Bluetootha in aplikacije na pametnem telefonu deluje sinhronizirano z erotično zgodbo, ki jo ravnokar berete, tako da vroče scene dejansko občutite.

Vibratorji so od svojega izuma v 19. stoletju, ko so bili medicinski pripomočki, storili veliki evolucijski korak k temu, da so zdaj modni dodatek in simbol emancipacije. Seveda v koraku s tehnološkim razvojem. Še pred nekaj leti si je bilo nemogoče zamisliti, da bi o vibratorju govorile zvezde.

Toda odkar je v Seksu v mestu vibrator postal obvezen ženski pomočnik, so o njem spregovorile legendarna novinarka Barbara Walters, ki svojega imenuje Selfie, igralka Alicia Silverstone, ki prisega na ekološke prijatelje in pevka Beyonce, ki ima najraje zlate.

Od zdravljenja histerije do feminističnega simbola

Če so dandanes zelo trendovski dodatek ženskega užitka, so bili okoli leta 1880 izumljeni za zdravljenje histerije, uporabljali pa so jih zdravniki za genitalno masažo bolnic. A že čez nekaj desetletij so jih začeli prodajati kot "masažne pripomočke". Seveda v oglasih ni bilo objavljeno, da gre za spolni pripomoček, temveč so obljubljali "sprostitev".

Tako je ostalo vse do sedemdesetih let, ko so s seksualno revolucijo tudi vibratorji v javnosti dobili svojo pravo funkcijo – postali so pripomoček za ženski spolni užitek. V New Yorku so na primer odprli prve erotične trgovine za ženske, kjer so bili na policah glavni zvezdniki vibratorji. Pri oblikovanju le-teh so začele sodelovati ženske, torej so bili bolje prilagojenim ženskim potrebam, vse bolj so se posvečali tudi temu, da so bili narejeni varno in iz vrhunskih materialov.

"Zajec" iz Seksa v mestu je bil prvi zvezdniški vibrator Toda pravo emancipacijo so vibratorji dosegli šele konec devetdesetih let. Največ zaslug za to, da so se rešili tabuizacije, ima televizija, pravzaprav nadaljevanka Seks v mestu. Tako kot je ta nadaljevanka v kult spremenila čevlje Manolo Blahnik, se je podobno zgodilo tudi z vibratorji, o katerih so junakinje govorile, kot da bi se pogovarjale o sladoledu.

Med najbolj priljubljenimi vibratorji takrat je bil Rabbit Pearl, ki ga je uporabljala Charlotte. Po podatkih Guardiana so jih v letu 1999 samo v Veliki Britaniji prodali milijon. Rabbit je bil prvi zvezdniški vibrator.

Od takrat je šlo vse le še naprej. Od leta 2008 so ženske najhitreje rastoča tržna niša znotraj industrije spolnih pripomočkov. Oblikovalci in tehnologi pa kar tekmujejo, kdo bo izdelal bolj trendovski, bolj modni, bolj to-moram-imeti vibrator.

Na tem področju imamo tudi v Sloveniji izjemen produkt, ki sicer ni vibrator, le dildo, a je popolnoma v trendu: je ekološki, izjemno oblikovan in menda zelo učinkovit. To so leseni dildi Dee Lee Doo Iris Trstenjak.

Švedski vibratorski gigant Poleg eko trenda so najbolj priljubljeni pametni in vrhunsko izoblikovani vibratorji. Vodilno podjetje na tem področje je švedski Lelo, ki ga imenujejo tudi Apple industrije spolnih pripomočkov. Njihovi vibratorji so največji hit, ne le zato, ker so vrhunsko oblikovani, temveč tudi zato, ker so tehnološko dovršeni.

Njihov model ORA 2, ki simulira oralni seks, je celo dobil oblikovalsko nagrado zlatega leva v Cannesu. In le podrobnost – podjetje sta ustanovila brata Sedić, Hrvata iz Sarajeva, ki sta na Švedsko prišla med balkansko vojno. Zgodba o vibratorjih pa se je začela, ko je Filip Sedić želel za prijateljico kupiti darilo, a ji ni bil všeč noben vibrator. Takrat se je odločil, da bo oblikoval takšnega, ki bo lep in uporaben. "Verjela sva, da bo izdelek všeč ženskam. Vsi smo radi obkroženi z lepo oblikovani predmeti," je pred leti za Nacional dejal Filip Sedić.

Zdaj so njihovi največji trgi Amerika, Kitajska, Brazilija in Rusija, prodajajo v 40 državah, tudi pri nas. Izdelali so tudi serijo luksuznih vibratorjev v zlatu, katerih cena se giblje okoli 15 tisoč evrov. Njihove proizvode uporabljajo Nicole Richie, Paris Hilton in Angelina Jolia, kar zvezdnice z veseljem povedo v javnosti. Dokaz, da so vibratorji dokončno emancipirani.

Ne spreglejte