Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

stres

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 4.00

6 let, 3 mesece

Najboljši ukrepi, kako zmanjšati stres

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
stres delo študij

Stres in anksioznost sta pogosta pojava v sodobnem svetu hitrih sprememb in natrpanega urnika. Zaradi dolgega delovnika lahko stres hitro preraste v bolezni, zato je za zdravo življenje nujno, da se znamo sprostiti. Za sprostitev pa sploh ne potrebujemo daljšega dopusta ali razvajanja v centrih dobrega počutja, dovolj je že 15 minut na dan.

Skrb za zdravo in uravnoteženo prehrano

Prava prehrana je ključna, da se počutimo dobro, ker nam pomaga premagovati tako fizične kot tudi duševne težave. Zaradi stresa običajno posegamo po bolj kalorični in mastni hrani, zato se počutimo še slabše.

Dan je treba začeti z zdravim zajtrkom. Pomembno je, da čez dan pojemo tri uravnotežene obroke, ker se telo tako navadi na rutino. Bolje je, da imamo vedno pri sebi sadje ali oreške, kot da si na avtomatih kupujemo čokoladice in druge nezdrave prigrizke.

Sadje. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Telesna dejavnost

Ko smo telesno dejavni, preprečujemo duševni stres. Telovadba zniža raven stresnega hormona kortizola, hkrati pa se sproščajo endorfini, ki na telo delujejo kot naravne protibolečinske tablete. Prav tako lahko telesna dejavnost izboljša kakovost spanja, z redno telovadbo pa postanemo tudi samozavestnejši.

Pogosto pa smo v stiski s časom in med odmorom v službi ni mogoče telovaditi. Takrat je dovolj tudi kratek sprehod na svežem zraku in nekaj globokih vdihov ali pa hitra hoja po stopnicah, da se prekrvavi celo telo.

Dovolj spanja in vaje za sproščanje

Zadostna količina spanca skrbi za boljši spomin in kakovostnejše sprejemanje odločitev, zato je spanje preveč pomembno, da bi ga zanemarjali. V povprečju potrebujemo okoli 7 ur spanja, premalo ali preveč pa lahko povzroči utrujenost. Najbolje je, da vsak dan spimo približno enako dolgo. Če namreč med tednom spimo po štiri ure na noč, konec tedna pa prespimo ves dan, bo jutranje zbujanje še težje opravilo.

Zelo dober način sprostitve je tudi joga, saj z globokim dihanjem med lažjimi vajami odmislimo težave. Medtem pa lahko za boljši učinek joge pomaga še dišeča svečka. Aromaterapija ima namreč močan vpliv na počutje in izboljša kakovost spanja.

joga meditacija | Foto:

Pogovarjajte se o svojih težavah

Če se o svojih občutjih pogovarjamo z drugimi, lahko najbolje spoznamo, kaj je narobe in kako lahko neko težavo rešimo. Vsak ima lastne izkušnje s stresom, zato ima tudi vsak rešitve, kako se z njim spopasti. Pomembno je, da se obkrožimo s pozitivnimi ljudmi, ki nas podpirajo in na katere se lahko zanesemo, saj negativna energija povečuje stres. Če težave postanejo prevelike, da bi se z njimi soočali sami, pa je seveda najbolje poiskati profesionalno pomoč.

Sprijaznite se z okoliščinami, ki jih ne morete spremeniti

Zaradi služb z vse daljšimi delovniki se pogosto obremenjujemo s stvarmi, ki jih ne moremo nadzorovati. Ne glede na to, kako se trudimo, ne moremo preprečiti nevihte ali ustaviti časa, zato je pomembno le to, kakšen odnos imamo do negativne situacije in kako se nanjo odzovemo. Prav s tem pa lahko bolje spoznamo sebe in načine, ki nam ustrezajo pri premagovanju ovir.

Stres. Obremenitev. Služba. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Spoznajte stres in svoje odzivanje na stresno situacijo

Ker se s stresom vsak spopada drugače, je najbolje preizkusiti čim več preverjenih načinov in nato ugotoviti, kateri nam ustreza. Nekaterim pomagajo telovadba, počitek, gledanje televizije, spet drugim pa zapisovanje misli in občutij v dnevnik. Treba pa je biti pazljiv pri nezdravih oblikah spopadanja s težavami; čezmerno uživanje alkohola, kajenje ali nenehno ždenje pred televizijo lahko dolgotrajno škodujejo telesu.

Stresu se ne moremo izogniti, saj nas ves čas obkroža preveč stresorjev. Lahko pa se naučimo, kako ga obvladati, da nam ne povzroča preveč preglavic in da lahko živimo zdravo, srečno življenje.

Ne spreglejte