Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 12. 2013,
16.43

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hugo Boss Galerija Emporium

Nedelja, 8. 12. 2013, 16.43

4 leta, 5 mesecev

Večer z berlinskim umetnikom obarvan v rdečo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V samem središču prestolnice, v soj rdečih luči osvetljene Galerije Emporium, smo se pustili zapeljati proslavljanju 20 let delovanja blagovne znamke Hugo.

Za osrednjo zanimivost večera je poskrbel berlinski umetnik Steffan Seeger, ki je v pričo 200 gostov na stekleno steno zarisal rdečo pot, ki simbolizira inovativnost, uporništvo in ustvarjalnost blagovne znamke Hugo. Z eno potezo je umetnik ustvaril mojstrovino, ki so jo lahko občudovali vsi prisotni. Čeprav presenečeni nad hitrostjo, ki jo predstavlja njegova tehnika dela, nam je bilo vse skupaj osvetljeno nekoliko pozneje, ko smo dan zatem v čudovitem ambientu hotela Vander z umetnikom spregovorili nekaj besed. Priznan sodobni umetnik iz Berlina se je proslavil s posebno tehniko slikanja "v eni potezi", s katero ustvarja vse od grafičnih vzorcev do portretov. Navdih za to popolnoma novo tehniko izražanja je dobil v umetnosti grafitov, od katerih pa se je v nadaljevanju svoje kariere povsem distanciral. Steffan je skozi svojo nenavadno tehniko simboliziral tudi zgodovino znamke Hugo v mednarodni kampanji Red Newer Follows, kjer rdeča barva simbolizira uporništvo in inovativnost ter pot v nepredvidljivo in vznemirljivo prihodnost.

Resničnost, kot jo vidi sam Tehnika "v eni potezi" označuje metodo dela, kjer z eno neprekinjeno črto ustvari celotno zgodbo, za katero se skriva globlji pomen. Za Steffana je prav ta tehnika pogled v resničnost, kot jo vidi sam ob danem trenutku. Tako se posveča karakteristikam motiva ali inspiracije, ki jo upodablja in jo spontano prenese na platno. Prav spontanost je jedro njegovega dela, saj, kot pravi, med trenutkom, ko se s čopičem dotakne platna in ko zaključi delo, ne ve zagotovo, kakšno zgodbo bo orisala njegova celotna slika, nato kot zaključena podoba dobi svoj pomen, ki ga lahko razbere.

Za kompleksnejše podobe potrebna študija Za kompleksnejše podobe, kot je oris celotne zgodbe znamke Hugo, pa je potrebna podrobna študija, prek katere dobi občutek o tem, kaj predstavlja duh podobe, ki jo riše. Na ta način se potem prepusti občutkom, ki ga obidejo v danem trenutku in ga vodijo v nastanek unikatne črte, ki na vsakem delu in z vsakim korakom govori zase svoj del zgodbe, ki se po delčkih sestavi v celoto. Z motivom se mora dobro povezati Seveda pa tovrstna tehnika ni vedno le mačji kašelj, saj v nekaterih primerih potrebuje več časa, da se resnično dobro poveže z motivom, ki ga prikazuje in da ta na njem pusti dovolj močan vtis, ki ga lahko zatem učinkovito prenese na platno.

Zaradi svoje tehnike dela veliko časa nameni opazovanju motivov v vsakdanjem življenju, saj mu ti predstavljajo izziv, ki mu pomaga rasti v umetniškem smislu. Le z vajo in konstantnim ustvarjanjem lahko doseže hitrost, ki jo potrebuje pri udejstvovanju izbrane tehnike, ki od umetnika zahteva popolno spontanost.

Na katerikoli podlagi Ker smo ga na dogodku ob praznovanju dvajsetletnice znamke Hugo Boss videli ustvarjati tako na steklo kot na papir, nas je seveda zanimalo, katera podlaga za delo mu najbolj ustreza. Čeprav pravi, da se v zadnjem času poslužuje predvsem papirja, so mu prav tako ljube vse druge podlage, saj jih iz dneva v dan menja. Tako nam je znal našteti tistih nekaj najbolj pogostih, med katere spadajo papir, steklo, karton in betonska stena. Trdi, da lahko ustvarja na katerikoli podlagi, saj prav to predstavlja enega izmed izzivov, s katerimi se spopada med udejanjanjem svojega umetniškega izraza.

Ne spreglejte