Petek,
4. 5. 2018,
10.07

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Natisni članek

Nobelova nagrada za literaturo spolno nadlegovanje Švedska akademija škandal

Petek, 4. 5. 2018, 10.07

5 let, 11 mesecev

Zaradi spolnega škandala ne bodo podelili Nobelove nagrade za literaturo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Kazuo Išiguro | Foto Reuters

Foto: Reuters

Švedska akademija, ki med drugim podeljuje Nobelovo nagrado za literaturo, je sporočila, da zaradi obtožb in očitkov o spolnem nadlegovanju, ki krnijo ugled akademije v javnosti, letos ne bo podelila najprestižnejše nagrade na področju književnosti. Nobelovega nagrajenca za leto 2018 bodo razglasili prihodnje leto.

Video: Planet TV


Švedska akademija s sedežem v Stockholmu se je po poročanju BBC lani jeseni znašla pod plazom kritik zaradi spolnega škandala, ki naj bi se zgodil v prostorih akademije.

Žrtev spolnega nadlegovanja naj bi bila tudi švedska princesa Viktorija

Za spolnim nadlegovanjem naj bi stal francoski fotograf in zunanji sodelavec akademije Jean-Claude Arnault, ki ga je neprimernega vedenja javno obtožilo 18 žensk. V švedski javnosti so se pred dnevi pojavile tudi informacije, da naj bi Arnault spolno nadlegoval tudi švedsko princeso Viktorijo.

Francoski fotograf z akademijo sodeluje pri različnih projektih, njegova žena Katarine Frostenson pa je članica odbora, ki podeljuje Nobelovo nagrado za literaturo. Fotograf je obtožbe o neprimernem vedenju do zdaj zanikal, po poročanju BBC pa nedavni poskus odstavitve njegove žene s funkcije članice omenjenega odbora ni uspel.

Nagrajenca ne bodo razglasili zaradi upada ugleda v javnosti

O preložitvi podelitve Nobelove nagrade za literature za leto 2018 se je po poročanju Spiegla špekuliralo že od lanske jeseni. Ugibanja o omenjeni odločitvi so se v švedskih medijih zadnjič pojavila pretekli teden, danes pa je dokončno jasno, da bo akademija nagrajenca za leto 2018 razglasila prihodnje leto, in sicer hkrati z nagrajencem za leto 2019.

Akademija je svojo odločitev utemeljila z besedami, da se je za omenjeno potezo odločila zaradi upada zaupanja v javnosti. Nekateri člani akademije so sicer ob tem izrazili nestrinjanje, češ da se je s tem prekinila tradicija, medtem ko so drugi menili, da je akademija v javnosti izgubila preveč ugleda, da bi lahko podelila omenjeno nagrado.

Zaradi omenjenega škandala je namreč odbor, ki podeljuje Nobelovo nagrado za literaturo, zapustilo več članov. Od 18 članov je po poročanju Spiegla aktivnih le še deset članov odbora.

Nagrade niso podelili le leta 1935

Švedska akademija Nobelovo nagrado za literaturo podeljuje od leta 1901. Z izjemo šestih let med obema svetovnima vojnama Nobelove nagrade za literaturo do zdaj niso podelili le leta 1935.

Nagrade niso podelili tudi leta 1936, vendar so nagrajenca za omenjeno leto, ameriškega dramatika Eugenea O'Neilla, razglasili z enoletnim časovnim zamikom.