Sreda,
28. 2. 2018,
17.23

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

Natisni članek

Špas teater Jure Franko muzikal Briljantina

Sreda, 28. 2. 2018, 17.23

6 let, 1 mesec

Spor Špas teatra in Jureta Franka: čigava je Briljantina?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41
predstavitev muzikala Briljantina | Foto STA

Foto: STA

Med novinarsko konferenco v ljubljanskih Križankah, na kateri so predstavljali kreativno ekipo in ustvarjalce muzikala Briljantina, so iz mengeškega gledališča Špas teater sporočili, da so pravice do uporabe imena Briljantina njihove in da organizatorji s tem kršijo zaščiteno znamko.

Za 18. junij je v ljubljanskih Križankah napovedana premiera muzikala Briljantina, ki nastaja v produkciji družbe Prospot oziroma Jurija Franka in Festivala Ljubljana. Na zadnji februarski dan so v Križankah predstavili ustvarjalce muzikala, prav med novinarsko konferenco pa so iz Kulturnega društva Špas teater poslali izjavo za javnost, v kateri so navedli, da so oni imetnik vseh pravic znamke Briljantina, ki je registrirana pri Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino.

Špas teater je načrtoval dogodek z istim imenom

"Z najavo in predvideno izvedbo muzikala s tem nazivom organizatorji kršijo zaščiteno znamko, saj jo uporabljajo brez soglasja KD Špas teater, torej neupravičeno in nezakonito," so sporočili iz mengeškega kulturnega društva, v okviru katerega deluje gledališče Špas teater. Kot so zapisali, so od začetka leta 2017 načrtovali organizacijo dogodka z istim nazivom. "Zato smo ga prav s tem namenom predhodno zaščitili. To je ustaljena praksa KD Špas teater pri izvedbi tovrstnih prireditev, ki zahtevajo veliko vloženega dela, časa ter tudi finančnih sredstev," so še zapisali.

predstavitev muzikala Briljantina | Foto: STA , Foto: STA ,

Direktorica društva Urška Alič dodatnih pojasnil o zadevi ni hotela dajati, ampak nas je napotila na odvetniško družbo Jereb, ki zastopa kulturno društvo Špas teater. Tam so nam pojasnili, da je po njihovih informacijah družba Jurija Franka sprva načrtovala, da bodo za muzikal uporabili drugačno ime, nato pa so se odločili, da bo Briljantina.

"Zadevo smo skušali urediti sporazumno, a ni šlo"

"KD Špas teater ima registrirano znamko s tem nazivom, gospod Franko pa ustreznega dovoljenja za uporabo tega imena ni dobil. Zadevo smo skušali urediti sporazumno, a ni šlo," nam je pojasnil Jernej Andreuzzi iz odvetniške pisarne Jereb, izjav o nadaljevanju postopka pa za zdaj ne dajejo.