SiolNET. Trendi Kultura
1,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državni pogreb za igralko Štefko Drolc

1,91

termometer

Štefka Drolc
Foto: STA

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da bodo za v ponedeljek preminulo igralko Štefko Drolc organizirali državni pogreb z vojaškimi častmi. Štefka Drolc je bila ena največjih igralk in ena najžlahtnejših in najbolj plemenitih mentoric ter prijateljic številnih generacij igralcev in sodelavcev gledališča, filma, televizije in radia.

Njena visoka kakovost je bila povezana z globoko humanim in humanističnim odnosom do človeka in sveta v celoti. Ni bila le izjemna interpretka zelo številnih in zelo različnih vlog, izjemna je bila tudi po tem, da je znala v prav vsaki vlogi najti razsežnost človečnosti in njeno najglobljo duhovno in čustveno podstat ter jo tako približati slehernemu gledalcu ali poslušalcu, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Pogreb bo v ponedeljek, 2. julija, ob 12. uri izpred vežice sv. Nikolaja na ljubljanskih Žalah.

Zapustila je bogat kulturni in gledališki opus

Štefka Drolc je igralsko kariero začela kot ljubiteljska igralka v Mariboru, pozneje pa je delala v Drami SNG Maribor, pri Triglav filmu, v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu ter v SNG Drama v Ljubljani. Od leta 1982 je poučevala tudi na AGRFT v Ljubljani.

Za svoje bogato ustvarjanje je prejela številne nagrade: Prešernovo (1964), Severjevo (1977), tri Borštnikove (1980, 1982, 1997), Borštnikov prstan (1983), srebrni častni znak svobode (1996) in Prešernovo nagrado (2009). Leta 2014 je prejela tudi nagrado bert za življenjsko delo na področju filma.

Štefka Drolc Trendi Zapustila nas je igralka Štefka Drolc Štefka Drolc Trendi Topla, radovedna in radoživa Štefka Drolc, ki je imela rada ljudi
delitve: 297
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin